Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2013

MALAYSIAKU BERDAULAT: TANAH TUMPAHNYA DARAHKU

Pencipta : Joe Farizal & Aye
Lirik : Dato’ Sri Ahmad Shabery Cheek
Penyanyi : Ahmad Zakaria Lirik Lagu Tanah Tumpah Darahku

Mara! Kita halilintar
Tiada gentar puncak dunia Malaysia
Sudah bergema kita halilintar
Tiada gentar.. bendera kita terus berkibar Wira… menggempur musuh
Biarpun lumpuh marak api putera puteri
Kita terus gempur
Bawa semangat negara berdaulat
Malaysiaku kepadamu..
tumpah darahku Mara… bawa semangat negara berdaulat
Malaysiaku kepadamu..
tumpah darahku
Tanah Tumpah Darahku

Sumber: Lirik Tanah Tumpah Darahku Lagu Tema Hari Merdeka 2013 Ke 56 | melvister.com

Tema Hari Merdeka Malaysia ke 56 "Malaysiaku Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku". Aku suka tema tahun 2013, sangat patriotik dan 'mengena' di hati. Senang nak ingat dan maksud tema tu menyemarakakkan lagi semangat patriotik. Betul tak? Apapun, sempena mengingat kembali hari bersejarah pada 31 Ogos 1957 yg lepas, sama-sama kita memanjatkan syukur kepada Allah Taala atas nikmat aman damai dan kes…

PENGALAMAN PEPERIKSAAN PEGAWAI PENERANGAN (PELAJARAN KESIHATAN) S41

Assalamualaikum dan hello !
Kelmarin 29 Ogos 2013, pergi exam SPA. Ni kira first time la dapat panggilan exam SPA selama 3 tahun aku start memohon di SPA. Sadis, kan? Abaikan. Dipendekkan cerita, sebelum pergi exam, macam biasalah aku Google info berkaitan pengalaman peperiksaan pegawai penerangan (pelajaran kesihatan) S41. Namun agak mengecewakan sebab tak banyak info tu aku boleh dapat dalam carian di Google. Keyword yang mengena pun, asyik orang jual E-Book soalan peperiksaan pegawai penerangan (pelajaran kesihatan) S41. Bukan tak nak beli, dah aku pun menganggur, mana nak cari duit nak beli huhu. Takpa lah.
Jadi, aku nak kongsi pengalaman jawab exam kelmarin untuk panduan bagi yang nak jawab exam tu juga di masa akan datang. Aku memahami perasaan korang yang mencari maklumat berkaitan. Jangan risau, soalan-soalan peperiksaan pegawai penerangan (pelajaran kesihatan) S41 tu bukanlah susah sangat pun, susah lagi korang nak jawab exam SPM hehe. Tapi, bagi yang kurang nak ambil tahu is…

SILENCE IS NOT AN OPTION : Stop Killing & Restore Democracy In Egypt

Langkah 1 : Klik link ini dan nyatakan pendirian anda : http://rkurl.com/petition
Langkah 2 : Hantar sebanyak mungkin poskad kepada Kedutaan Mesir, Kedutaan Amerika Syarikat dan Kedutaan Arab Saudi. Rujukan kempen - http://on.fb.me/14Boq2A
Langkah 3 : Kami menjemput anda untuk memberi email tekanan kepada: Kedutaan Arab Saudi: myemb@mofa.gov.saKedutaan Mesir: embassy.kualalumpur@mfa.gov.egKedutaan Amerika Syarikat: embassyklpa@state.gov
(*Anda boleh menggunakan kenyataan di bawah ini untuk diemailkan. )
*To the Embassy of …………………
I am deeply concerned to the appalling massacre of peaceful demonstrators by security forces in Egypt that had claimed a large number of lives (more than 4000 lives according to some reports) and over thousands more injured and detained, yet without strong rebuke from regional as well as international key players. On the contrary, the crime against humanity committed by military junta under pretext of restoring democracy enjoyed open support from neighboring Arab s…

KURSUS SIJIL PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK (TABIKA / TASKA ) KEMAS TAHUN 2013

Assalamualaikum dan hello readers !
Hai ! Amboiii raya sakan, blog pun terabai hampir sebulan, maklumlah balik kampung halaman hehe. Nanti aku update cerita raya 2013, okey? Hari ni nak kongsi info penting bagi sesiapa yang ternanti-nanti Kursus Sijil Pendidikan Awal Kanak-Kanak (Tabika/Taska) KEMAS tahun 2013. Tawaran dibuka sekarang dan hantar borang dan dokumen yang diminta sebelum 30 OGOS 2013. Haaa cepat-cepat hantar, aku pun tak hantar lagi ni, harap-harap sempat !! Good luck !


TAWARAN MENGIKUTI KURSUS SIJIL PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK (TABIKA/TASKA) KEMAS TAHUN 2013

Tawaran mengikuti kursus Sijil Pendidikan Awal Kanak-kanak (Tabika/Taska) Kemas Tahun 2013. Sila klik borang bagi proses permohonan dan untuk mendapatkan maklumat selanjutnya klik disini.

Muat turun borang di SINIMaklumat syarat-syarat kelayakan di SINILaman Web Rasmi Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) di SINI
TAG: KURSUS KEMAS 2013, KURSUS SIJIL PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK, KERJA KOSONG KEMAS, KERJA KOSONG TADIKA, K…

SENARAI BISKUT RAYA 2013

Assalamualaikum dan hello readers, Hello Ogos ! Kita kini berada di hujung Ramadhan, beransur-ansur saf di surau-surau dan masjid akan dipenuhi semula. Minggu depan, insya'Allah kita akan bertemu Syawal. Masing-masing sibuk buat kuih biskut raya, shopping pakaian raya, balik kampung, termasuk diri ini. Sedih, target nak full puasa, apakan daya kita perempuan. Pasti ada hikmah, Allah Maha Adil. Pendek kata, kita senaraikan biskut-biskut pilihan dan wajib ada pada Hari Raya 2013. Sangat-sangat banyak biskut raya, di bawah ni antara biskut pilihan hati. Jom kita tengok biskut apa yg menjadi pilihan ! Resepinya, boleh google sendiri, sebab melambak resepi, orang kongsi.
Biskut Samperit sumber: makmasaksedap.blogspot.com
Biskut Makmur sumber: resepiraya.blogspot.com
Biskut Arab - Crystal Ball sumber: resepichef.com
Biskut Cerelac sumber: rujiahfaizal.blogspot.com
Biskut Sarang Semut sumber: nourelhousna.blogspot.com
Biskut Lidah Kucing Rainbow sumber: resipicitarasawan.blogspot.com
TAG: KOL…

KEK RAYA 2013 - KEK RAYA TERKENAL

Assalamualaikum dan hello readers, Banyak-banyak jenis kek, kek-kek di bawah ni antara kek yang jadi pilihan ramai. Terutama kek coklat dan kek cheese. Kau letaklah seacuan sekalipun atas meja, confirm habis punyalah ! Kalau kek lapis Sarawak, jangan cakaplah, sangat laku dan kek paling famous di musim Hari Raya. Bukan saja sebab keunikan dan kekreatifan lapisannya, rasanya pun sedap. Okeylah, pendek cerita. Jom tengok senarai kek raya pilihan 2013. Resepi kek-kek tersebut, boleh didapati dalam carian Google. Kalau malas baca, boleh tengok dalam Youtube hehe.
Kek Coklat Moist sumber: Mudah.my
Kek Cheese (Kek Keju) sumber: maklangazie.blogspot.com
Kek Lapis Roll Bercorak sumber: www.olx.com.my
Kek Lapis Sarawak
Kek Roll Brunei sumber: wonder-cafe.blogspot.com
Kek Tapak Kuda sumber: hasfiqenterprise.blogspot.com
TAG: KEK LAPIS SARAWAK 2013, KEK LAPIS SARAWAK SEDAP, KEK COKLAT SEDAP, KEK CHEESE, KOLEKSI KEK LAPIS SARAWAK, KEK TAPAK KUDA COKLAT, KEK ROLL BRUNEI, KEK PALING SEDAP, KEK RAYA, KEK…

INTERNET TANPA HAD KETIKA RAYA BERSAMA HOT TIKET, 500MB ONLY RM15 FOR 15 DAYS !!

Assalamualaikum dan hello readers, Memandangkan sudah terbiasa dengan adanya Wifi Streamix di rumah, online sepanjang masa, tak reload telefon pun, tiada masalah sebab membazir saja bagi seorang penanam anggur, tiada siapa jugak nak SMS & calling2. Esok lusa nak berangkat dah pulang ke tanah tumpahnya darah untuk beraya bersama keluarga besar mak. Jadi, no wifi..arghhhh. Kebetulan nampak iklan promosi raya dari Hotlink. Wowwww ada tawaran yg melegakan hati, jadi lepas ni kena cari hot tiket internet di kedai berdekatan !
Oyeahh..zaman moden sekarang, tak lengkap kalau handphone tak dapat nak main internet. Suka sangat bersosial di laman sosial. We Chat, LINE, Kakao Talk, Whatsapp, Viber, Instagram, Twitter, Blog, Facebook, Tumblr dan macam-macam lagilah. Lagi-lagi musim perayaan ni, nak snap snap candid candid pastu upload kat instagram. Tak main dah upload kat Facebook haha. Woahhh tengok iklan Hotlink tu, 'Kini anda dapat internet tanpa BIMBANG dengan Hot Tiket, layari tanp…