Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2012

PROGRAM PENEMPATAN PEKERJAAN DI SABAH (1 DISEMBER 2012)

Salam my readers,
Quick update. Khusus buat penganggur atau pencari kerja di Sabah, pada 1 Disember 2012 (Sabtu) diadakan temuduga terbuka di Pejabat Tenaga Kerja Kota Kinabalu, tingkat 2, Wisma Perkeso, Jalan Tg. Aru. Bermula 8.00 pagi hingga 5.00 petang. Sila bawa dokumen-dokumen yg berkaitan. Tengok gambar di bawah tu k :)
sumber: JobsMalaysia Centre Sabah
TAG:KERJA KOSONG, VACANCY 2012, KERJA KOSONG SABAH 2012, OPEN INTERVIEW, TEMUDUGA TERBUKA, VACANCY SABAH 2012, PEJABAT TENAGA KERJA KOTA KINABALU, KARNIVAL KERJAYA, KERJA KOSONG SABAH

SEDAPNYA BERHUTANG LIATNYA NAK BAYAR

Salam my readers, Dah bayar hutang? Ohhh..baguslah kalau tiada hutang hehe. Memang tak bagus pun berhutang ni sebab akan menyusahkan diri sendiri. Betul lah, cuba kamu tak berhutang, konfem hidup tenang dan bahagia. Nak tidur malam pun senang jak macam nobita pantang jumpa bantal. Haishh tak tenang ni sebab hutang ngan mak lagi ni, belum bayar haha. See, tak tenang kan? "Memberi hutang adalah amalan yang mulia jika tujuannya untuk meringankan bebanan orang yang dalam kesusahan dan kesempitan hidup. Bukan dengan tujuan mengambil kesempatan atau faedah daripada orang-orang yang berhutang." (Islamdigest) Sebenarnya, tak salah pun berhutang. Kalau keadaan dah terdesak, terpaksalah berhutang. Tapi janganlah berhutang dengan along (Pemiutang tidak berlesen), kelak buruk padahnya. Kalau kamu mampu lagi nak beli atau dapatkan sesuatu, seeloknya cuba elakkan daripada berhutang. Contohnya, kalau kamu dah dalam kedai di kaunter dah ni nak bayar, bila cek poket, dompet tiada. Ohh terting…

PENGALAMAN INTERVIEW & BERNIAGA ONLINE

Salam my readers, Hmm..tipu lagi kan? Cakap nak rajin update rajin blogwalking, tak juga rajin-rajin. Maklumlah, bukan blogger tegar, cerita pun tak hot mana pun hehe. Nak sharing apa ehh arini? Sharing pengalaman berniaga? Wowww bunyi macam bisneswoman berjaya. Cehhh. Since dah habis program GEMS hujung bulan Julai lepas, sekarang kembali jadi penganggur. Bila dah menganggur, duit poket pun kering. Umur dah 25 kot bukan 5 tahun nak terminta-minta dengan mak bapak. Dah apply mana-mana kerja kosong, tapi belum ada rezeki. Nak buat macam mana, kan? Minggu kedua hari raya lalu, ada pergi interview untuk jawatan pensyarah kat sebuah kolej swasta. Tapi, rasanya tiada rezeki dekat sana. Nak tau kenapa?
Pengalaman Interview (Temuduga) Hmm..masa interview tu memang nervous gila lah. Memang kena speaking 100%, hahh ambek kau dah la 'pandai' sangat speaking english. Benci. Masa tengah interview, memang tak sedar dah membebel apa ntah. Nampak jugak SENYUM SINIS diorang masa tengah menjaw…

FANCY BAWAL RIBBON & POLKADOT BAWAL RIBBON : TEMPAHAN DIBUKA

Salam my readers, Seperti yang dijanjikan, TEASER FANCY TUDUNG BAWAL RIBBON tadi pagi, ingat? hehe. Okey, masih sempat lagi nak buat tempahan. Ringkas cerita, silakan baca penerangan di bawah untuk maklumat lanjut urusan pembelian Bawal Ribbon comel tu :) TUDUNG BAWAL WITH FANCY RIBBON & POLKADOT RIBBON Tudung bawal dijahit reben di tepi tudung ini adalah dijahit mengikut citarasa dan permintaan pembeli. Tudung ini daripada jenis cotton high quality dan bidang 45.

Tempahan dibuka bermula setiap Sabtu hingga Rabu. Kemudian hari Isnin pada minggu seterusnya, tudung yang ditempah dan telah dibayar akan dipos.
Pembayaran mesti dibuat dalam tempoh 24 jam dari tarikh tempahan. Tempahan akan diproses setelah pembayaran dibuat.
Kenapa tempahan bermula Sabtu hingga Rabu dan hanya akan dipos pada hari Isnin berikutnya? Disebabkan tudung bawal ribbon ini dijahit mengikut citarasa anda, maka pihak kami memerlukan sedikit masa untuk urusan pembelian bahan dan proses menjahit ribbon pada tudung y…

TUDUNG BAWAL RIBBON COMEL + POLADOT + CANTIK (TEASER)

Salam my readers, Sekarang ni pelbagai tudung dan shawl yang ada di pasaran. Masing-masing dengan produk tersendiri. Dengan pelbagai harga dan kualiti. Kebanyakan pembeli mencari yang murah, termasuk diriku haha. Tapi kita kena ingat, kalau nak yang murah, kualiti pun murah la jugak. Betul tak? Pilihan di tangan pembeli, boleh pilih dan beli apa yang kita nak hehe. So, ini hanya TEASER dulu ya. Nak tengok ramai tak yang nak beli. Inshaa Allah, harga dan kualiti tudung bawal ribbon ini berpatutan. So, tunggu update yang seterusnya, ada pelbagai jenis pilihan warna dan tone tudung bawal plain serta pelbagai jenis ribbon yang comel-comel.
Tudung bawal ribbon ni dijahit mengikut kehendak pembeli. Awak boleh pilih warna tudung dan jenis ribbon yang dipadankan. Best tak? Awak pakai tudung yang tak sama design dengan orang lain, wowww amazing !! :)

COMING SOON ! :)
TAG: TUDUNG BAWAL MURAH, TUDUNG BAWAL SATU TONE, TUDUNG BAWAL DUA TONE, TUDUNG BAWAL TIGA TONE, TUDUNG BAWAL REBEN, TUDUNG BAWAL RIB…

TAMAN HIDUPAN LIAR LOK KAWI

Salam my readers, Tetttt lama tak update, tiba-tiba post gambar-gambar binatang pulak. Sempena cuti sekolah la katakan. Mesti ramai yang datang melancong ke Sabah bawa keluarga bercuti. Mari-mari ramai-ramai pergi KK (Kota Kinabalu) & seluruh Sabah, aisehh macam promoter pelancongan. Antara tempat menarik yang best untuk dilawat Taman Buaya Tuaran Sabah, Rumah Terbalik Pertama di Malaysia, Pulau-Pulau di Sabah, Taman Kinabalu (Gunung Kinabalu), Pasar Malam, Pasar Pilipine, 1 Borneo Hypermall, Centre Point (CP), Suria Sabah, Gaya Street, Sinsuran, Segama,  Gerai Kelapa Bakar, Kundasang, Ranau, Kolam Air Panas Poring, dan banyak lagi lah. Boleh google lagi. Kalau pergi KK, wajib ya singgah CP. CP tu paling femes kalau di KK hihi. Kalau mau jalan,mesti singgah CP punya, entahlah kenapa haha.
Okey, silakan cuci mata tengok antara gambar-gambar binatang di Taman Hidupan Liar Lok Kawi. Ada banyak lagi, tapi takkan nak upload semua pulak. Selamat bercuti :) Trainer di situ memang the be…

KEMAAFAN

Salam bloggy,
Lamanya berhabuk, kan? Maaf blog ku syg. Sama jgk dirimu bukan dibaca. Post kali hanya mau sharing something yg bagiku something yg agk baik.

Tadi berbual2 dgn seorg kwn. Dia kongsi tentang pengalaman berkursus, kursus kesyukuran. Best dgr input2 yg sgt memotivasi, bg pengajaran & kesedaran. Tentang kepayahan penduduk Afrika, soal kemiskinan, kesusahan, hati, dan macam2 la.

Yg menarik perhatian soal KEMAAFAN. Penceramah tu ibaratkan KEMAAFAN ibarat ice berg, ehh betul ka ejaan tu ya. Ibarat bongkahan ais di kutub utara tu. Kenapa? Kita sebenarnya kebanyakannya memberi kemaafan hanya sedikit saja, iaitu ibarat di kemuncak bongkahan ais tu. Tapi sebenarnya di dasar air, ada lebihan bongkahan ais yg sgt banyak. Boleh faham x? Tak faham? Sila google rupa bentuk bongkahan ais.

Walaupun seseorang tu di mulut lafazkan dah maafkan, tetapi sebenarnya di lubuk hati yg paling dalam tu masih tersisa rasa sakit hati & luka. Itu yg menyebabkan rasa tidak bahagia, rasa tidak se…