Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2012

CHURP CHURP : CARA JANA DUIT POKET ESPECIALLY BUAT PENGANGGUR BERTAULIAH (EARN MORE MONEY WITH CHURP CHURP)

29.09.2012: earning beberapa hari selepas mendaftar dan berkongsi iklan oleh Churp Churp
klik di SINI untuk daftar Churp-Churp
Churp Churp tu apa? What is Churp Churp Churp Churp adalah satu komuniti bagi individu yang gemar bersosial network, sama seperti kamu dan saya hehe. Antara beberapa perkara yang boleh dilakukan di Churp Churp: - Dapatkan ganjaran tunai untuk berkongsi mesej jenama. - Cari apa yang orang suka baca atau cari di Internet. - Jadilah sebahagian daripada komuniti hebat dan bertemu rakan-rakan baru !!
Churp Churp is a community for people who live and breathe social media, just like you! Here are some of the things you can do at Churp Churp: - Get cash rewards for sharing brand messages. - Discover what people are reading or watching on the Internet. - Be part of an awesome community and meet like-minded friends.
Boleh tak saya join Churp Churp? Can I join Churp Churp? Mestilah boleh !! Kamu boleh menyertai Churp Churp selagi kamu adalah pengguna yang menggunakan mana-mana sal…

BUDGET 2013 HIGHLIGHT #BAJET2013

sumber: google Salam my readers, Janganlah dicampur aduk. Anda kan orang dewasa yang berfikiran positif. Tak nak cakap banyak, nanti tersilap fakta pulak. Jangan pandai berkata kosong saja. Rajin-rajinlah ambil tahu. Kadang-kadang, agak memalukan bila lihat individu yg membidas tapi 'kosong' dan tanpa sedar dirinya sudah 'makan' apa yg telah diberi. Syukur dengan setiap pemberian, kurniaan dan rezeki dari Allah Taala. Pilihan di tangan anda. Peace.
INFOGRAFIK SOROTAN BAJET 2013

sumber: laman web 1 Malaysia

BUDGET 2013 HIGHLIGHTS


Fokus 1: Mengarang Aktiviti Pelaburan

PELAKSANAAN 12 NKEA

1.Pelaksanaan projek permulaan (EPP) NKEA dengan peruntukan RM3 bilion:
- Penanaman semula kelapa sawit berkualiti tinggi, pengeluaran produk herba bernilai tinggi serta pengeluaran padi berskala besar;
-Pengindahan Sungai Klang (River of Life); dan
-Penggantian Rangkaian Paip dan Baik pulih Pembetungan

MENGGALAK PELABURAN DOMESTIK

2.Penyediaan Dana Strategik Pelaburan Domestik, RM1 bilion …

KISAH MOTIVASI & INSPIRASI - OKI SETIANA DEWI

Salam my readers, Cuaca di sini hujan lebat dari malam semalam sampai sekarang. Tempat kamu? Okey, straight to the point. Tadi terbaca kisah benar yang menyentuh perasaan dan sangat memberi motivasi. Kisah yang dikongsikan oleh salah seorang peminat Oki Setiana Dewi (pelakon heroin Ketika Cinta Bertasbih yang memegang watak Anna Althafunnisa) dan dikongsikan oleh Oki di facebook. Memetik salah satu quote dalam kisahnya, tertarik dengan kata-katanya:
"Tak ada yang tak mungkin jika Engkau mengkendaki Ya Rab, ”fa-inna ma'a al'usri yusraan, inna ma'a al'usri yusraan”. Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan".
Sangat benar. Setiap kesusahan yang kita hadapi, pasti ada penyelesaiannya dan hikmahnya yang baik untuk diri kita. Ku kongsikan kisah beliau dalam blog ini untuk memberi motivasi kepada kamu juga, manatau ada yang tak baca lagi atau yang tiada akaun facebook. Kisahnya bagi aku pengajaran dan mot…

CINTA BUTTERFLY - SHORTFILM PALING SWEET

Salam my readers, Alahaiiii sweetnya shortfilm Cinta Butterfly ni..Jumpa masa tengah FBwalking tadi ada orang share. Tak tau nak kata apa dah betapa comelnya storyline shortfilm ni dengan lagunya yang best hehe. Walaupun tak kenal empunya diri, nak juga ucapkan tahniah kepada kedua-dua pengantin, saya doakan kamu semoga sentiasa diberkati Allah Taala dan bahagia hinga ke syurga, Insya'Allah..ameen. Two words for this shortfilm, SOMEL=AWESOME+COMEL !!!
Cinta Butterfly | Nazuha & Taqiuddin
sumber: SINI Cinta Butterfly!
ShortFilm yang ditayangkan semasa Majlis Persandingan mereka. Semoga cinta mereka berkekalan smpai syurga... Ameen

Pelakon-
Nazuha & Taqiuddin

Skrip: CST Breed + (Skrip AAC)
Pembantu Pengarah: Rizal & Zulfadhli
Pengarah: Rifaiee Omar
Producer: CST Breed & CST Production

Credit :Gayat Footage
Song credit to :
Sherina - Jalan Cinta
Melly goeslaw ft. andhika pratama - Butterfly


Ads Text
Dapatkan novel-novel kegemaran anda hanya dengan satu klik sahaja!Alamilah musim …

KERJA KOSONG SPA 2012 : 95 KEKOSONGAN SEBELUM 7 OKTOBER 2012

sumber info bergambar: Portal SPA
Salam my readers, Entri ringkas saja. Walaupun belum pernah lagi dipanggil dari SPA ni, sabar saja la kan. Tak boleh mengeluh ba kan? Lets pray & berusaha. So, jom member-member menganggur yang seangkatan dengan saya, mari update dan mohon kerja kosong di SPA beramai-ramai.

Update terkini kekosongan jawatan: Pegawai Penyelidik Gred Q41, Pegawai Sains Gred C41, Pembantu Perhubungan Perusahaan Gred S17, Pembantu Hal Ehwal Islam S17, Pembantu Penilaian Gred W17, Pengajar Membalak Gred S17. Tarikh tutup permohonan baru adalah sebelum atau pada 7 Oktober 2012 (Ahad) jam 11:59 malam.

Jom terjah ------.>  http://www.spa.gov.my/
Ads Text:
Kisah Romeo dan Juliet modenDapatkan novel-novel kegemaran anda hanya dengan satu klik sahaja!Alamilah musim salji Hong Kong Disneyland dengan Mickey dan Minnie!VWBettle: Share ur story & win a month with the new BeetleBaby Be Dazzled – Charm Bracelet, Leather Bracelet and Crystal Bracelet at up to 35% offWahhh, Nokia…

Al KAHFI AYAT 23-24

Salam my readers, Biasakan lidah kita dengan menyebut "Insya'Allah" bermaksud dengan izin Allah SWT. Setiap apa yang kita mahu atau nak lakukan pastinya dengan izin-NYA. Makanya, jangan bagi janji kosong dan harapan yang meyakinkan kerna kita pun tidak pasti sama ada mampu tunaikannya atau tidak. Jadi, biasakan lidah dengan mengatakan Insya'Allah, dengan izin ALLAH Taala.
Contoh: Aku sayang kau selamanya, Insya'Allah. Aku cinta kau selamanya, Insya'Allah. Kita jumpa esok petang, Insya'Allah. Insya'Allah, malam ni aku siapkan kertas kerja kita. Janji ditepati, Insya'Allah. Jika ada kelapangan, saya blogwalking jenguk blog kamu ya, Insya'Allah :)


surah Al-Kahfi via http://www.surah.my/18

*NOTE: Salam Jumaat yang mulia. Semoga hari ini lebih baik dari semalam. Istighfar banyak-banyak. Selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW.

Ads Text:
Maybank Photography Awards : 'Being Human'1 carat diamond : Only show your smiles with DarlieWon RM 100,000…

YUNA SINGLE? VOTE YUNA MTV EMA FOR BEST ASIAN ACT 2012

Lets vote YUNA at http://asia.mtvema.com/artists/yuna
Salam my readers, Tiba-tiba kan up entry pasal retis. Aku kagum dengan Yuna @ Yunalis Zarai ni. Tak perlu cerita pun mesti kamu dah tau kan? Okey, dipendekkan cerita untuk menjimatkan masa, Yuna telah dicalonkan dalam MTV European Music Awards (EMA) 2012 dalam kategori Best Asian Act yang akan berlangsung pada 11 November 2012 di Frankfurt, Jerman. Sangat Ohsemmm, kan? Tapi, Yuna bersaing sengit dengan Super Junior, EXILE, Han Geng dan Jolin Tsai, di mana mereka pun agak popular di Asia. Siapa tak kenal Super Junior, kan?
So, kepada peminat Yuna dan yang tak berapa nak minat Yuna tapi minat lagu Yuna, jom ramai-ramai support Yuna dengan mengundi Yuna di laman web MTV EMA 2012 sebelum 9 November 2012. Dengar-dengar Yuna dah single, ehh? "Saya dan Qi sekarang… senang kata kami taking a break. Tapi kami masih berkawan baik. Keputusan ni kami buat bersama, memandang saya sibuk dan terpaksa tinggal di Amerika. Dia pula di sini. Jad…

RM1 FOR ACCORD : THE CLUB HOUSE PROJECT

sumber gambar: The Telekung Project
Salam my readers, Apa tu RM1 Accord, The Club House Project? Menurut admin fanpage Telekung Project, Accord bermaksud "To cause to conform or agree; bring into harmony" or To be in agreement, unity, or harmony. See Synonyms at agree". Jadi, kalau saya dan kamu bersetuju atau ACCORD dengan perancangan The Club House, kita boleh memberi sumbangan hanya RM 1 untuk menyatakan sokongan dan tanda setuju untuk memulakan sesuatu yang baik. Di dalamnya adalah fasiliti 'COIN OPERATED LAUNDRY' untuk mencuci telekung wakaf. Faham dah? :)
 sumber gambar: The Telekung Project
Awak boleh rujuk gambar di atas untuk maklumat terperinci berkaitan kempen RM 1 For Accord atau like Fanpage Facebook Telekung Project (TP) untuk penjelasan lanjut. Kagum dengan idea pihak Telekung Project. Mereka bukan setakat berkongsi idea yang baik dan mengajak melakukan aktiviti kebajikan, malah memberi peluang kepada semua orang untuk memberi sumbangan dengan h…

MIMPI MAINAN TIDUR ATAU SATU PETANDA?

Salam my readers, Mimpi. Mimpi buruk. Mimpi indah. Sweetdream. Mimpi hantu. Semua orang pernah bermimpi masa tidur, kan? Tergerak hati nak kongsi mimpi yang bagi aku agak ngeri. Kebetulan tadi baca post member di FB pasal mimpi. Yeahh, orang kata mimpi tu mainan tidur, mainan syaitonnirajim. Tapi, kadang-kadang mimpi tu satu petanda. Who knows? Wallahualam.
Rasanya lagi best kongsi mimpi aku dalam blog & kongsi dengan kamu bah. Nak kongsi dengan manusia ni kadang-kadang, bukan orang nak layan pun cerita mimpi mengarut kau tu. Paling-paling pun kau akan dapat respon, "ala mimpi kan mainan tidur". Ehemm, cubala bagi respon yang boleh menyenangkan hati sikit. Lagi comel, langsung orang tak bagi respon pun dengan aduan kau. So pity. No wonder la memang tiada tandingan, lagi best kau membebel sendiri dalam blog.
Pemandangan Pantai Tanjung Aru, Kota Kinabalu, Sabah.
Mimpi ni baru jak mimpi semalam. Tapi yang peliknya, macam sambungan. Sebelum ni mimpi berada di tepi pantai tap…

iPHONE 5

Salam my readers, Baru-baru ni heboh satu dunia kisah saman menyaman antara Syarikat Apple VS Samsung. Dua-dua pun sama hebat, kan? Kalau tak, tak la manusia di dunia ni berebut-rebut berkejar-kejaran nak beli semua tu. Handphone dah jadi salah satu keperluan zaman sekarang. Kebanyakan setiap orang sekarang mesti ada sekurang-kurangnya satu handphone, paling banyak pun dua bijik, paling kelas pun sebijik handphone sebijik smartphone. Haaa betulkan? Kalau yang tak betul tu, saya faham, xpa, sabar, usaha lebih kuat kalau nak ada semua tu. Bagi yang terlebih mampu tu, dah ada Blackberry, ada lagi sebijik iPhone pastu sebijik Samsung Galaxy pastu ada Galaxy Tablet pastu ada lagi iPad pastu blablablabla. Ya rabbi, geleng kepala. Syukurlah nak, kau mampu. Bagi yang tak mampu, lawan nafsu anda, beli untuk keperluan sebenar-benarnya sahaja. Kecuali diri ada kemampuan dan rezeki lebih, belilah untuk hadiah diri sendiri. (Motivasi untuk diri sendiri haha).
Semalam, 12 September 2012 detik yang…

JOM NAIKKAN TRAFIK BLOG!

Klik Banner atau Blog Bicara Mak Dara untuk sertainya dan dapatkan maklumat lanjut :) (segmen expired: sebelum jam 6 petang, 11.09.12)
Salam my readers, Jom naikkan trafik blog !! Uishh kita bukanlah gila trafik yaaa..cuba berfikiran positif. Semenjak dua menjak ni dah jarang update blog dan dah jarang blogwalking, entah-entah kawan-kawan lama pun dah terlupa dengan kewujudan blog ni huhu. So, dengan cara ni mungkin boleh kembalikan nostalgia lama dalam berblogging. Tak faham eh? Abaikan. Hope boleh kenal blogger-blogger baru yang tak pernah kenal sebelum ni, nak luaskan kaki blog ni. Awwww..
Untuk memenuhi syarat segmen kali ni, saya perkenalkan serba sedikit tentang blog ni *drumroll* Nama blog ni Suterakasihyann"Sharing is Caring is Loving is Sweet", blog punya descriptionBirthday blog on December 2008Blog ni ibarat rojak, macam-macam ada. Tidak spesifik. Boleh godek-godek di blog archive untuk nak kenal lebih mendalam tentang blog ni atau pendek kata, nak kenal owner blo…

PUNCA UTAMA HUBUNGAN RETAK, HAMBAR DAN PUDAR

Salam & hello my readers,
Hari ni kita akan chit chat santai berkaitan komunikasi. Kebanyakkan orang termasuk diri kita ni, kadang-kadang tak sedar betapa pentingnya komunikasi. Yeaaa, sekarang ni pun kita tengah berkomunikasi tapi tak pasti sama ada berkesan atau tidak. Begitu juga komunikasi antara kita dengan orang-orang tersayang termasuk yang berada di sekeliling kita. Hari ni kamu dah hubungi orang yang tersayang tak? Dah 'topup' kasih sayang anda dengan insan tersayang?

Siapa ada tengok cerekarama TV3 sabtu lepas? Ala, yang Sofea Jane, Sheila Rusli dan Amyza Adnan berlakon tu, drama Jane Jamilah. Aku suka mesej cerita tu. Tolak ke tepi la soal Jane tangani masalah skandal suaminya, memang profesional lah cara dia tapi tak semua mampu buat macam tu. Yang kita nak tekankan di sini soal komunikasi. Jane sedar yang lack of communication antara dia dan suaminya lah punca hubungan mereka jadi hambar dan suram. Jane seorang penulis, dia dapat hasilkan artikel yang bagus be…

THE TELEKUNG PROJECT

Salam sayang my readers,
Sepanjang bulan Ramadhan lepas, saya selalu memerhatikan dari jauh sebuah page di facebook. Saya amat mengagumi dan menghargai usaha murni mereka sekeluarga. Agak jarang-jarang orang-orang kita nak lakukan seperti mana yang mereka lakukan. Mungkin tidak pernah terfikir dek akal nak melakukan aktiviti kebajikan tersebut.
Kadang-kadang bila kita tumpang solat di surau-surau di shopping kompleks, bila kita hidu bau telekung busuk dan kotor, ada yang tunjukkan rasa marah malah mengherdik orang yang jaga surau tu kononnya tak bersihkan telekung, hanya disebabkan anda masuk surau berbayar? anda silap besar.
Nak tahu aktiviti kebajikan murni yang mereka lakukan? Lets check it out ----->


THE TELEKUNG PROJECT https://www.facebook.com/TheTelekungProject
About The Telekung Project is a mini project to help 'waqaf telekung' preserve it cleanliness. Please support us to make our prayer more 'kusyuk'!
Description ALHAMDULILAH, daripada project keluarga kini