Skip to main content

SEGMEN: BUKU AWESOME TERBAIK

Salam & hello my readers,
Sempena Hari Buku Sedunia dan memandangkan sekarang bermulanya Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2012, dengan senang hatinya nak join segmen Mars_Green sebab boleh berkongsi sesama blogger dan readers tentang buku yang terbaik untuk dibaca. Kalau nak diikutkan, ada banyak lagi senarai buku yang awesome. Ini antara buku yang terbaik pernah saya baca. Pantang ada duit lebih, mesti nak beli buku. Tapi sekarang, macam kurang dah hobi tu, haishhh rindu buku.

Banyak buku dah saya baca, antaranya Dalam Mihrab Cinta, Benarkah Iskandar Bukan Zulkarnain, Diari Sufi, La Tahzan,  Bidadari Syurga, Koleksi Saiful Islam ; Bercinta Sampai Ke Syurga dan Murabbi Cinta (Aku Terima Nikahnya belum sempat beli huhu) dan banyak lagi. Semua buku dalam bahasa Melayu, kesiankan belum pernah baca habis buku dalam bahasa English hihi. Okey, antara buku yang saya dah berulang kali baca dan tak membosankan, sebab banyak pengajaran dan manfaat iaitu ;

Buku hasil tulisan pasangan suami isteri, Dr Farhan Hadi dan Fatimah Syarha Mohd Noordin

Buku hasil tulisan penulis yang amat saya kagumi, Habiburrahman El Shirazy. Terkenal dengan filem Ayat-Ayat Cinta dan Ketika Cinta Bertasbih (KCB). I'am a die hard fans of drama KCB huahuahua. Tapi sampai sekarang tak beli-beli lagi buku tu wuwuwuwu.

Buku terbaik membincangkan isu agama, menjelaskan secara terperinci perbandingan agama dan disertakan dengan bukti-bukti ayat Al-Quran dan Bible. Hinggakan masa saya membacanya sambil buka tafsir Al-Quran. Memang sangat awesome buku ni. Hasil tulisan mengkagumkan oleh Imran Haaz.

Dua buah buku (Men Are From Mars, Women Are from Venus dan Hafalan Solat Delisa) yang saya tak sampai-sampai lagi nak beli tapi saya yakin isi kandungan buku ni memang tersangat ohsemmm. Berdasarkan review buku dari rakan blogger dan tengok filemnya hehe. Buku Hasil tulisan John Gray dan Tere Liye.

Tag rakan : Jiba Blossom dan Murai Si Penipu :)

Comments

wahida said…
wow!! mmg ulat buku lah ko ni...

tabik!!
faridah nazurah said…
hoho banyaknya buku akak baca. sy ni ada gak baca buka pasal iskandar zulkarnain tu.. heh
syafiqakarim said…
adoi.entah bila nak p
pesta buku nihhh
Bui Junaidi said…
RAJINNYA KTK MEMBACA..
Hanie Dew said…
mcm nak beli semua.aku masih belum capai cita cita nak ada mini library dlm rumah. huhhuhu.

memang 3rd prize dear.tak sangka pun judges nak pilih.huhuhuhu
puteri kasih said…
alahai..tiba-tiba rasa nak gi beli buku..walhal baru dua hari lepas dah beli dua novel..hikhik
Kathy Tuah said…
teringin mok baca cita syahadah gadis ateis..
hehe arisha pun minat membaca buku tapi tergantung kepada genre nya juga.
sizuka[Izzati] said…
wahhhh cambest je semua ni!
Eera Shera said…
yg atas skali je yg dah baca..mmg best. byk ilmu bleh dpt.

men frm mars tu hampir nk beli tp x jd sbb bli buku lain dlu. bku2 yg lain pn mcm best je ;)
ok syahadah gadis atheis. tajuk pn dah mcm best. nak baca.
anamizu kaito said…
wahhhhh manyaknye buku!!





*lama x dtg sini..maaf yan..cik ana bz skit T_____T



luv,
cik ana
aRa ❤ aFiq™ said…
1st time ni ada segmen mcm ni.. hehe
i love most fiction book, indeed a critical book about social-politic

here my love one:
-Islam in Malaysia: Perception and facts
-A promise to Nadia (very best)
-Who need an Islamic state
-Ingatlah Insan! (by Nik Aziz)
-The World Without Islam (belum habis baca lagi)
-Islam vs Islamism

fiction ada juga baca especially karya Ramlee Awang Mursyid. Eg:

-Tomborio
-Personal Justice (versi melayu called A.D.A.M)
adan said…
syahadah gadis ateis tu cam best jak.. insyaAllah aku mau cari buku
tu..

Buku La Tahzan,antara koleksi terbaik ..

wat masa ni aku sedang berjinak-jinak ngan penulis novel sejarah islam..Abdul Latip Talib..
Myra Jay said…
Dah lama tak layan buku @ novel2 ni, masa study dulu rajin la :)
Maii said…
Benarkah iskandar bukan zulkarnain tu ada sambungan buku dia kan. woaa syahadah gados ateis ni mcm best ;)
suzie rahman said…
salam kasih.. suzie pon suke mmbaca. tp 2 3 bln ni xde ms sgt. ada 2 buah novel lg xbc. mmbaca ini elok kn.hihi
aimie amalina said…
buku
buku
buku

jom pegi pesta buku
hhhehehehehe :))
RazFiRa said…
rasa macam nak baca buku women from venus, men from mars tu. hehe
good segmen..boleh tahu banyak buku yang menarik untuk di share..thanks ^__^
purplekyu^_^ said…
wah, best ade segmen macam ni :D teroskan usaha! semua buku nampak menarik, rambang mata nak beli yg mana kalau dah jumpe depan mata hehe^^
aReLaN said…
rajin betul membaca.bagus2.jangan jadi cam saya ye.setahun ntah berapa page je buku yang dibaca.hmmm
FiZ said…
bestt...sy suka segmen ni ;)

dah baca karya hlovate?menarik jgk..
ciK LyndaWawa said…
banyak juak novel dibacakitak oo...hehhee
Sakura Aihana said…
hafalan solat Lisa tu best jer
Salam..
Ada sesiapa yang boleh bg ulasan n sinopsis sikit tak pasal karangan buku graham e Fuller.. Bertajuk "world wihout islam"..
English saya tak berapa bagus untuk faham harap ada yang boleh terangkan sikit
Salam..
Ada sesiapa yang baca buku karangan Graham E Fuller "world wihout islam"..

Saya english tak berapa bagus. Harap sesiapa yg faham boleh la share the content ye..
Salam..
Ada sesiapa yang boleh bg ulasan n sinopsis sikit tak pasal karangan buku graham e Fuller.. Bertajuk "world wihout islam"..
English saya tak berapa bagus untuk faham harap ada yang boleh terangkan sikit

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …