Skip to main content

REGATA LEPA-LEPA 2012 SEMPORNA

Apa tu Regatta Lepa-Lepa?
Ianya merupakan salah satu acara sukan air tahunan yang diadakan di perairan Semporna. Pada asalnya, acara regatta lepa-lepa ni merupakan pertandingan antara penduduk yang berketurunan bajau kubang brasal dari Pulau Bum-Bum, untuk makluman suku kaum bajau di semporna ialah bajau laut, bajau kubang, bajau banaran, bajau simunul yang bertujuan untuk memilih perahu tradisional yang paling cantik. Dalam acara tu, perahu-perahu yg ikut bertanding dihias cantik dan diserikan dengan seorang Ratu Lepa.
Regata Lepa-lepa 2012 di Semporna pada 20 hingga 22 April 2012.

Seperti biasa, gambar-gambar ni ihsan dari facebook bapak saya hehe. Bapak memang wajib pergi regata setiap tahun, dah tugas. Pernah dengar Tarian Daling-daling? Kamu search la di Youtube. Best tau tarian tu, lagu pun best. Dipercayai, perkataan Daling-daling berasal daripada perkataan English, 'Darling' yang bermaksud kekasih. Mai Daling-daling samai daling-daling hehe. Uniknya Sabah :)

Previous entry > Regata Lepa-lepa 2011 di Semporna

Tag: Regata Lepa-Lepa 2012, Regata Lepa-Lepa April, Lepa-Lepa Semporna, Perahu Regata Lepa-lepa, Pertandingan Perahu Lepa-Lepa, Semporna, Budaya Sabah, Gambar Regata Lepa-lepa terbaru, Ratu Lepa, Perahu berhias, Tarian Daling-daling

Comments

Zie Madini said…
dolok gik kecik suka mek diat regatta. tp dah besa tok. mek mabok diat org ramey. kompom sa nk leput n pening palak yg teramat gilak :(
Anum said…
oooo mcm nie rupanya
Yatie Awang said…
bot dihias menarikkan?
bunbun said…
pulau bum-bum HAHAHAHAHA. heeee
Kathy Tuah said…
mesti meriah time tok owh..teringat lumbak perauk kat waterfrant kuching..hihi
Denaihati said…
tarian darling2, namanya pun menarik, masa cari jodoh juga agaknya.
Fadzmie Mohamad said…
Haha. Lagu Daling-daling lagu wajib tu kalau time kenduri kahwin. ;)
shiema sufian said…
nice. walaupun shiema ada kawan di sabah. Taktaw pulak yg ade benda ni (:
adan said…
aku orang sabah tapi aku nda pernah pergi regata lepa ni.. teringin gak pergi..
Cik FaRiZaM said…
wahhhhhhhhhhh sonok nye :D
Myra Jay said…
Cantik bila malam :)
IntaNBerliaN said…
cantik plak perahu bila dh hias camni..
aRa ❤ aFiq™ said…
best nye sukan air.. tmpt ara pun ada :)
Ini Kisah Tia said…
tau kak tu daling2 .. hehee ..
eva said…
aieeee kck aie di hias cdak.. len dr len.. mek suka ngga nok kedak tok.. rajin nak ngga..
aimie amalina said…
dok sabah berbelas taon
x pi lag semporna
huwaaaaaaaaaaa

sedih :((
FiZ said…
Lepa?macam lepa susu pulak..hehe..

tapi sabah memang best.rasa nak pergi lagi nanti.tak puas berjalan kat sana...blhla jd travel guide sy nanti ;)
AmirFX said…
Ingin mok g tengok.. Macam best jak..
Dian said…
Bha mari la kita ke semporna..jalan-jalan naik bas ja. ahhahahahahahaahah
Kancil 8349 said…
tahun nie Kancil ndak dapat pergi tengok...banyak urusan di Tawau tapi orang kata ia meriah
Hanie Dew said…
pernah pegi sekali je.tu pun masa kecik.

kat tawau pulak ada karnival lumba perahu naga. group pendayung satu perahu kayuh laju laju sambil ada gendang di setiap perahu utk semangat.

best tarian daling daling tu. hiihih..
Ida Firdausi said…
saya tak pernah tengok lagi Regata ni.. tapi mother in law cakap event ni TERBAEK!!
[sutera kasih] said…
@Ida Firdausi:
saya pun belum berpeluang nak tengok, tapi orang cakap best :)

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …