Skip to main content

KISAH CINTA YANG MENGINSAFKAN

sumber : Tumblr Pictures
Salam & hello my readers,
Sekadar berkongsi dua artikel yang menyentuh hati dan buat diri berfikir tentang kelemahan diri. Buat diri teringat tetang dosa silam. Ya Allah, lemahnya diri ini, betapa hinanya diri ini, tipisnya iman kami, zalimnya diri ini. Maafkan diri ini. Terima kasih menerima diri ini seadanya. Terima kasih Ya Allah kerna bagi kami kesedaran dan kesempatan untuk berubah. Allah itu Maha Adil, Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Renungan pertama :

Nak berkata sesuatu tetapi tak terluah sebab teringat ayat dalam diari isterinya. “lelaki bising perempuan tak reti masak! Habis, kalau lelaki tak reti jadi imam itu!” Walaupun ayat itu di tulis dalam diari dan bertarikh sebelum mereka bernikah lagi tetapi amat terkesan dalam hati Aiman. “macam mana ni abang?” kata Syahirah sayu. Aiman menggaru kepala. Tak tahu nak jawab apa. “tak apalah, lepas ni kita sama-sama belajar masak.”

Suami dia just pakai t-shirt berkolar dan seluar slack, isterinya just pakai baju kurung dengan tudung labuh. Baju dorang warna match. Jalan pegang tangan” “superb! Romantic!” “kan Allah S.W.T telah berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur’:26) “betul-betul.”

Syahirah sedaya upaya menarik kembali tangannya. “saya tak akan pergi! Tempat seorang isteri di sisi suami!” “hoi, Aiman. Baik kau izinkan. Tak akan kau nak biar isteri kau ni mati kebulur.!” Marah Syahir lagi. Ya Allah, tabahkan hati hamba. Habis satu masalah di pejabat sekarang masalah isterinya pula.

Betul juga apa yang abang iparnya cakap. Dia nak bagi makan apa dekat isterinya ini. Memang kali ini dia muflis tersangat! “abang..tolong…” sayu Syahirah meminta pertolongan Aiman. “saya izin..” sebak. “..saya izinkan awak balik.” Terus Syahir menarik adiknya keluar. Air mata Aiman jatuh juga. Mata di pejam. “abang….”

Dahi Syahirah berkerut. “untuk apa pula?” “settlekan bil-bil syarikat tu..” “kita suami isteri kene saling membantu.” “mana Ira dapat wang banyak macam itu?” Syahirah senyap. Sebenarnya itu wang yang di kumpul sebelum kahwin lagi untuk dia menunaikan haji dan untuk kos perubatan barah hatinya yang dia rahsiakan daripada abi,umi dan along .

Sebak dadanya. “abi kenapa dengan isteri saya?” Haji Amran hanya senyap dan senyum terpaksa. “bersabarlah Aiman, berdoa banyak-banyak. Doa itu senjata muslim gunakan sebaik- baiknya.” Haji Amran bangun dari kerusi itu. “abi,jawab saya abi. Syahirah macam mana?”

baca selanjutnya di artikel KISAH SUAMI ISTERI PALING ROMANTIK

Renungan kedua:

Sejauh mana dia berani menerima kita dengan seadanya. Menerima kelebihan mahupun kekurangan kita. tetap menerima kita, tanpa memilih yang satu dan meninggalkan yang lain..

baca selanjutnya di artikel BERNIKAH KERANA AMUKAN ASMARA?

Belajar DIAM dari banyaknya BICARA
Belajar SABAR dari sebuah KEMARAHAN
Belajar KESUSAHAN dari hidup SENANG
Belajar MENANGIS dari suatu KEBAHAGIAN
Belajar KEIKHLASAN dari KEPEDIHAN
Belajar TAWAKKAL dari UJIAN
Belajar REDHA dari satu KETENTUAN..

Tag: Kisah renungan dan pengajaran, Kisah Nikah, Kisah Perkahwinan, Cinta Nafsu, Cinta Asmara, Kisah Suami Isteri, Sebab Nikah, Cinta dalam Islam, Terima Kekurangan dan kelebihan, Kisah Alam Rumahtangga, Cinta Remaja, Pengajaran Cinta, Cerpen Nikah Islamik

Comments

Anum said…
thanks for sharing
redlomo said…
terima kasih atas info berguna ini
Zura said…
mengharukan yann..
Blossom Heart said…
sedihnya yan... doa2 dapat jadi pasangan suami isteri yg romantik mcm tu, xcukup di dunia, sayang sampai di syurga.. :)
sgt berguna buat peringatan..even utk org mcm akak ni yg dah berkahwin.. N one more, dont over expected on ur spouse..(terima dia apa adanya..)
salam kenal.i dah follow blog kiut ni.follow i balik ye..tq..;D
Ini Kisah Tia said…
kak .. memang sedih baca tu kak .. rasa insaf :(
Hanie Dew said…
sangat betul. kadang baca tanggungjawab suami adalah 100% memberi nafkah.istri tak perlu keluar belanja.tp tak salah kalau kita membantu seikhlas hati. dpt berganda ganda pahala lagi.
Hanie Dew said…
beb apesal ko tak bole submit story nestle tu. cecube lagi.
Hanie Dew said…
mcm xmasuk je komen aku tadi.huuhuu.
||aLeaSaRa|| said…
slm sggh ptg sis!owh mmg kenalah dgn akk 'quote' yg sis sertakan tu..tq 4 sharing ^^
TF said…
ada pernah baca kisah suami suami isteri tu..sedih sangat..tersentuh hati..kisah yg beri banyak pengajaran..salam kenal..:)
aRa ❤ aFiq™ said…
wordless la bace entry ni..
Shiema Sufian said…
nice entry. Shiema dah banyak kali dah baca kisah suami isteri paling romantik tu. Tak pernah bosan
Bobo said…
suami isteri belajar memasak sama2 sgt2 lah sweet :)
IdaRaida said…
nice entry :) i like ;)
puteri kasih said…
tak ramai yang mampu menerima kekurangan kan
adan said…
renungan pertama tu aku dah pernah baca.. best cerita tu... cinta sampai ke syurga.. hehe
fieda said…
sama2lah kita renungkan kisah ni..
Kancil 8349 said…
renungan bersama....betul tu...
dwaty said…
cam best jer cceritanya...
Kancil 8349 said…
jom singgah baca

http://kancil8349.blogspot.com/2012/04/jawapan-wordless-wednesday-35.html
Hafizin Jamil said…
rasa nak berkahwin dah berkurang skarang ni..haha
Adylia Qarissa said…
hidup kita sampai bila2 pon pasti tak terlepas dari belajar.. Belajar dari kenangan! :)

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …