Skip to main content

SOLAT : RAHSIA DAN AZAB TINGGALKANNYA

sumber gambar: carian google

RAHSIA SOLAT
  • Niat Sembahyang : Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.
  • Berdiri Betul : Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.
  • Takbir-ratul Ihram : Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.
  • Fatihah : Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.
  • Ruqu' : Sebagai tikar kita di dalam kubur.
  • I'tidal : Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.
  • Sujud : Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.
  • Duduk antara 2 Sujud : Akan menaung panji-panji nabi kita didalam kubur.
  • Duduk antara 2 Sujud (akhir) : Menjadi kenderaan ketika kita dipadang Mahsyar.
  • Tahhiyat Akhir : Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh mungkar & nangkir di dalam kubur.
  • Selawat Nabi : Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.
  • Salam : Memelihara kita di dalam kubur.
  • Tertib : Akan pertemuan kita dengan Allah S. W. T.

AKIBAT TINGGALKAN KEWAJIPAN SOLAT
  • Subuh : Allah SWT akan mencampakkannya kedalam neraka Jahannam selama 60 tahun* di akhirat. (*nota - 1 tahun diakhirat=1000 tahun didunia=60,000 tahun)
  • Zuhur : Dosa sama seperti membunuh 1000 orang muslim.
  • Asar : Dosa sama seperti meruntuhkan Ka'abah
  • Maghrib : Dosa sama seperti berzina dengan ibubapa sendiri.
  • Isyak : Allah SWT berseru kepada mereka :- "Hai orang yang meninggalkan solat Isyak, bahawa Aku tidak lagi redha engkau tinggal dibumiKu dan menggunakan nikmat-nikmatku, segala yang digunakan dan dikerjakan adalah berdosa kepada Allah SWT."

Antara azab bagi mereka yang meninggalkan solat:

Dunia
a. Allah SWT menghilangkan berkat dari usaha dan rezekinya.
b. Allah SWT mencabut nur orang-orang mukmin (soleh) daripada (wajah) nya.
c. Dia akan dibenci oleh orang-orang yang beriman.

Sakaratul Maut
a. Ruh dicabut ketika ia berada didalam keadaan yang sangat haus.
b. Dia akan merasa amat azab/pedih ketika ruh dicabut keluar.
c. (su'ul khatimah)
d. Dia akan dirisaukan akan hilang imannya.

Alam Barzakh
a. Dia akan merasa susah (untuk menjawab) terhadap pertanyaan (serta menerima hukuman) dari Malaikat Mungkar dan Nakir yang sangat menggerunkan.
b. Kuburnya akan menjadi cukup gelap.
c. Kuburnya akan menghimpit sehingga semua tulang-tulang rusuknya berkumpul (seperti jari bertemu jari)
d. (Siksaan binatang-binatang bisa seperti ular, kala jengking dan lipan)

Hari Qiamat
a. Hisab keatasnya menjadi sangat berat
b. Allah SWT tersangat murka kepadanya.
c. Allah SWT akan menyiksanya dengan api neraka.

(sumber: http://tazkirah.yolasite.com/info-islam.php)

POTPETPOTPET: Salam jumaat semuanya dan hello. Walaupun copy paste, sekadar berkongsi apa yang dibaca hari ni, diharap dapat bagi manfaat bersama dan muhasabah diri. Sahih atau tidak itu tak penting, yang penting kita tunaikan kewajipan yang telah diperintahkanNYA kepada setiap hambaNYA. Ambil yang positif, buang yang negatif. Kita kan bersaudara, harus saling ingat mengingati, tak salah kan? Semoga sama-sama kita sentiasa berubah ke arah kebaikan sedikit demi sedikit dengan ikhlas, yang baik datangnya dari Allah swt, yang buruk datangnya dari diri saya sendiri :)

Comments

Hanie Dew said…
nice sharing bebeh. walaupun ramai dah tahu. kadang kita juga terlupa.
Gen2Merah said…
ya, pentingnya kita sentiasa ingat memperingati dan berkongsi ilmu mengenai agama sesama kita dalam khidupan..
Thanx for sharing ya...
Anum said…
terima kasih atas perkongsian
cIk JanNah said…
kongsi ilmu pon satu yg baik. tak kiralah copy atau pon sebaliknya. semoga kita tidak ditarik nikmat kesihatan oleh Allah swt utk mengerjakan perintahNya
ajumohit said…
Good sharing dik, semoga dgn perkongsian ini Kita dapat berubah ke Arah yang lebih baik ;)
ILA HonEyBuNNy said…
salam jumaat...

jaga2 lah solat kita...solat tiang agama..;)
anamizu kaito said…
biar copy paste aslkan ade faedah bersama..TQ sharing ni yan :)










luv,
cik ana
AmirFX said…
Salam.. Thanks for the info yang sangat berguna.. :D
Ezad Skytech said…
entri yg bagus utk dikongsi bersama..:D
Kancil 8349 said…
terima kasih dengan perkongsian ilmu
dwaty said…
Peringatan buat diri sendiri...
Thanx

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …