Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2012

FREEBIES COUPLE DOODLE FROM SEMANIS APPLE

sumber: Freebies doodle from Semanis Apple90
The best LOVE is when you find someone who makes your Imaan rise, who makes you more pious and who helps you here in the dunya because that person wants to meet you again in Jannah.
Jika namamu yang tertulis di lauhul mahfudz untuk diriku, nescaya rasa cinta itu akan Allah tanamkan pada diri kita. Tugasku bukan mencari dirimu tapi mensolehahkan diriku. Wahai seseorang yang tertulis di lauhul mahfuz ku, Imamku dan ayah dari anak-anakku. Engkau yang bersama dalam perjalananku nanti. Aku percaya kamu sedang memperbaiki dirimu untuk menjadi imam bagi tulang rusukmu dan buah hatimu kelak..Jauh di mata, dekat dalam doa :)
(www.pakarcinta.com)
POTPETPOTPET: Goodbye March..Welcome April..selamat berhujung minggu semuanya, selamat bergembira..oyeahhh :)

Tahukah Anda tentang GLOBAL MARCH TO JERUSALEM (GMJ), BEBASKAN PALESTIN. ?

GLOBAL MARCH TO JERUSALEM (GMJ), BEBASKAN PALESTIN.

Thanks a lot toADAN for sharing this information :)
Baitulmaqdis merupakan bandar yang memainkan peranan yang penting bagi penganut yang beragama Islam, Kristian dan Yahudi dimana di suatu ketika dahulu, mereka hidup berjiran dalam suasana aman dan harmoni. Di kota bersejarah ini juga telah menempatkan Qubah as-Sakhrah atau Kubah Batu yang telah dibina pada kurun ke-17 yang menjadi simbolik bagi Islam kerana disinilah telah berlakunya peristiwa Israk dan Mikraj yang mana Nabi Muhammad S.A.W telah diangkat ke langit untuk bertemu dengan Allah S.W.T. Ianya terletak berdekatan dengan Masjid al-Aqsa iaitu masjid ketiga paling suci. Bagi penduduk yang beragama Kristian, Gereja Suci Sepulchre dianggap sebagai tempat yang paling suci di antara banyak-banyak tempat di Kota Lama. Manakala yang berbangsa Yahudi pula akan berdoa di tembok barat (Western Wall), iaitu tempat yang dipercayai menjadi sebahagian daripada Bait Suci Herodes.
Kenapa Baitulmaqdis?
Masa depan Baitulmaqdis adalah penting un…

SEBELUM KUTUK SILAP ORANG, CERMIN DIRI SENDIRI DAHULU

sumber gambar: www.aishaardini.com "Antara punca engkau bergelumang dengan dosa dan kesilapan adalah kerana engkau hanya melihat dosa dan kesilapan orang lain,tanpa engkau berusaha melihat dan mengubah dosa serta kesilapan dirimu sendiri."Kesimpulannya, sebelum kita menilai kesilapan orang lain, sila lihat kesilapan diri sendiri terlebih dahulu. Satu jari tunding ke arah orang lain, empat jari lagi menunding ke arah diri kita sendiri. Betul tak? Hakikatnya tiada seorang pun terlepas daripada suka mengkritik dan mengata-ngata kesilapan yang dilakukan oleh saudaranya. Maka, mulai hari ini dan hari seterusnya, jom sama-sama berubah ke arah yang lebih baik dan cuba untuk tidak berkata-kata tentang kesilapan orang lain, tapi cuba untuk berusaha dan membetulkan kesilapan diri sendiri. Kesilapan yang pernah dilakukan oleh orang lain bukan untuk kita hina dan keji, tapi untuk dijadikan sebagai pengajaran kepada kita supaya tidak melakukan perbuatan tersebut atau mengulanginya. Bias…

HIJAB: TUTUP ATAU BALUT AURAT?

Liyana Jasmay manis bertudung. (sekadar gambar hiasan) "...HIJAB adalah alat untuk seorang wanita menyembunyikan perhiasannya (rambutnya /kecantikannya), namun kebanyakan tudung sekarang berfungsi untuk menggantikan perhiasan yang tersembunyi itu. Tudung dijadikan alat untuk berhias/berfesyen...think about it...(peringatan buat diri sendiri) Allahumma inni as alukal huda [pimpinan], wat tuqa [sifat taqwa], wal a'faf [pemeliharaan/kehormatan diri], wal ghina [rasa cukup]... Amiin...(Syazwani Harun) "
Ya Allah..lindungilah kami dari nafsu berfesyen bersifat tabarruj. Kami hanya ingin menjadi wanita solehah yang cantik di mata-Mu, bersederhana dalam berpakaian dan berhijab. Jauhkanlah kami yang lemah lagi hina ini dari godaan fesyen yang mengaibkan diri kami tanpa disedari. Doakan kami kaum hawa mu ini wahai kaum adam. Tegur kami andainya kami khilaf dalam berpakaian. Amin ya rabb :)
*POTPETPOTPET: Tadi cuci mata di Ensiklopedia AURAT.

HAPPY BIRTHDAY: WISHES, CUTE CAKE & GIFTS

<sumber gambar> Salam & hello readers, Bukan entri Wordless Wednesday. Minggu ni tiada #WW dalam blog ini. Sekarang baru bulan March. Next month birthday bapak, apa mau dibagi ni? Birthday awak dah lepas bulan Januari, tunggu Januari next year lah bagi hadiah, boleh? Birthday ku ada tiga bulan akan datang lagi, apa hadiah untuk diri sendiri? Birthday mak bulan Ogos, lama lagi boleh kumpul duit beli hadiah. Birthday Amy pun bulan Ogos, sempat jugak mau kumpul duit hehe. Birthday si Fiffy Khazrina dua bulan akan datang, misi mencari patung cicak masih berjalan haha. Birthday Izza dah lepas bulan Febuari, belum beli hadiah pun lagi huhu. Birthday Zahra lama lagi bulan Oktober sama adikku, sempat lagi duit habis ni hehe. Birthday siapa lagi termasuk dalam list penting? Sayang kamu bah :)

BLOGGING IS MY HOBBY & MY CAREER: GET A T-SHIRT FROM WOOTMEDIA

Klik untuk cuba nasib dan baca syarat penyertaan di
http://wootmedia.my/wootmedia-blogging-shirts-giveaway/
Salam & hello. Jarang-jarang nak join giveaway ni sebab blog ni sangat jarang nak bertuah, tshirt tu comel jadi saya mahu tshirt tu..sekian terima kasih. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 15 April 2012. Sila doakan saya hehe.

JOHN CARTER AND THE PRINCESS OF BARSOOM

SINOPSIS FILEM JOHN CARTER
John Carter (Taylor Kitsch) seorang tentera berpangkat Kapten ketika Perang Saudara di Amerika pada penghujung dekat 1880-an telah kehilangan isteri dan anaknya dalam satu tragedi kebakaran. Kehilangan ini menyebabkan Carter berubah dan tidak mahu lagi terlibat dalam sebarang peperangan. Dia kini lebih gemar mencari kekayaan dan memburu emas.
Pencarian emas telah membawa Carter ke sebuah gua yang tanpa disedari, merupakan satu pintu khas yang boleh membawanya ke Marikh  (Barsoom). Setibanya di Marikh, Carter mendapati dirinya mempunya kemampuan dan kekuatan luar biasa. Namun kerana masih belum dapat membiasakan diri, dia menjadi tawanan kaum Tharks.
Di luar pengetahuan Carter juga, dua komuniti terbesar di Marikh, Zodanga dan Helium sedang berperang. Puteri kerajaan Helium yang terlihat kemampuan luar biasa Carter, kemudiannya merancang untuk menggunakan Carter sebagai aset utamanya dalam memerangi peperangan ini.
Konflik yang berlaku menyebabkan Carter berbe…

KONVENSYEN MEDIA SOSIAL 1 MALAYSIA PERINGKAT NEGERI SABAH 2012

Salam & hello my readers, Sabtu lepas, 17 Mac 2012 di Dewan Kuliah Pusat ke-2 Universiti Malaysia Sabah telah diadakan Konvensyen Media Sosial 1 Malaysia Peringkat Negeri Sabah. Kebetulan kawan ajak jadi saya pun pergilah jugak nak dengar forum yang membahaskan dan membincangkan isu berkaitan Sabah dan media sosial. Konvensyen kali ni berkesinambungan dengan konvensyen media sosial yang sama telah dirasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak di PWTC pada November tahun lepas.
Konvensyen bukan saja berkongsi ilmu dan maklumat tapi turut memperjelaskan perkara sebenar berhubung isu yang berlaku di Sabah khusunya tentang Perkara 20. Konvensyen tersebut memang mendapat sambutan di luar jangkaan di Sabah dengan kehadiran melebihi 1000 orang yang terdiri daripada pengamal media, pelajar kolej & universiti, kakitangan NGO, swasta dan jabatan kerajaan, orang awam. Kebanyakan yang hadir juga dalam kalangan para blogger. Masa saya sampai pun, kelihatan semuanya …

BABY OUTDOOR PHOTOGRAPHY 2011

Baby paling disayang, paling bengkeng tapi comel haha.
Baby Batrisya. 4 years old. Taska Sutera Kasih. 2011.
Sisters paling nakal. Baby Xera & Dhiya. 1 years old & 3 years old. Taska Sutera Kasih. 2011.
Baby Cat Farish. 1 years old. Taska Sutera Kasih. 2011.
Baby Naemah, Baby Farish & Baby Batrisya adik beradik. Nasrol & Baby Mika.  Taska Sutera Kasih. 2011. Photographer: AMY
Salam dan hello my readers, Selamat berhujung minggu. Selamat berehat. Selamat meluangkan masa bersama keluarga dan insan tersayang. Selamat bergembira. Selamat menghabiskan cuti sekolah. Selamat berblogging. Selamat berblogwalking. Selamat membaca. Selamat mencuci baju-baju bertimbun sebakul seminggu2. Selamat mencuci mata tengok gambar baby. Selamat dan selamat. hehe.  *AUTOPUBLISH*

BLAZER CANTIK BUT NO MONEY IN MY POCKET

(Quick post & Autopublish) Salam & hello guys, mungkin sekarang tengah duduk dengar seminar media sosial. mungkinlah kalau tiada halangan hehe. Ohh yaaa, tahu di mana boleh dapat blazer / jaket cantik sebijik macam dalam gambar tu? Nampak blazer ni dalam ebay UK. Tapi mahal haha. Eh, kau nak beli blazer nak pakai pegi mana? Okey bye.

MY WAY: FILEM AKSI PERANG KOREA PALING MAHAL SETARAF FILEM HOLLYWOOD

Filem Aksi Perang Korea paling mahal setaraf filem hollywood kini dibawa masuk ke panggung berdekatan di Malaysia pada 19 April 2012. Bagi peminat-peminat filem Korea, tidak terkecuali filem romantik Korea tu bolehlah tukar citarasa menonton filem aksi pula. Berikut merupakan butiran penting berkaitan filem My Way berdasarkan Press Release yang saya baca dari email Bro Framestone. Filem My Way merupakan filem Korea paling mahal yang menelan kos sebanyak 28 bilion won (24.92 million USD).Filem pertama Korea yang memaparkan insiden perang dunia kedua.Filem arahan Pengarah tersohor, Kang Je-kyu. (pernah mencipta sejarah mencatat penonton 10 juta menerusi filem arahannya sebelum ini iaitu, ‘Tae Guk Gi: The Brotherhood of War)Penggambaran selama 156 hari dengan menggunakan kamera berteknologi canggih serta binaan set dan props untuk menampakkan keadaan seolah-olah sama seperti zaman perang dunia kedua.Mengambil masa 3 tahun untuk menghasilkan skrip ‘My Way’, berdasarkan penyelidikkan mendal…

DARE TO LOVE DARE TO MARRY | QUOTES #1

LOVE QUOTES #1

"Jika namamu yang tertulis di lauhul mahfudz untuk diriku, nescaya rasa cinta itu akan Allah tanamkan pada diri kita. Tugasku bukan mencari dirimu tapi mensolehahkan diriku. Wahai seseorang yang tertulis di lauhul mahfuz ku, Imamku dan ayah dari anak-anakku. Engkau yang bersama dalam perjalananku nanti. Aku percaya kamu sedang memperbaiki dirimu untuk menjadi imam bagi tulang rusukmu dan buah hatimu kelak ♥.."
"Jika anda berani mencintai, anda harus berani menikahi, jangan hanya pandai menabur janji, di sana dan sini banyak terluka, akhirnya memupuk rasa sakit hati. Siapa yang berani mencintai, maka dia harus bersedia untuk menikahi..(pakarcinta.com)" EVERYDAY IS A LOVE DAY BETWEEN YOU, ME AND US !!

#WW 48: NAK SATU, BOLEH?

INFO BANDUNG & JAKARTA. MURAHNYA TIKET PERGI INDONESIA SEKARANG DARI RM49.

Klik http://www.airasia.com/my/en/promotion/rr0620405.page untuk maklumat lanjut promosi Air Asia especially promosi tambang murah ke Indonesia !!
Salam my readers, Wahhh heaven la budak-budak sekarang musim cuti sekolah. Bertuahlah mak bapak bawa pergi jalan-jalan cuti-cuti Malaysia, yang mampu tu holiday luar negara..untunglah. Semenjak baca blog MY ALL, kak Wahida yang suka pergi melancong tu, saya pun rasa nak pergi melancong pergi Indonesia. Bila baca entri-entri dia cerita pasal Bandung & Jakarta, rasa macam diri ni berada di sana..aisehhh hiperbola sungguh ayat. Bila tengok gambar-gambar makanan, tempat-tempat shopping, pemandangan cantik, waahhhhh teringin nak pergi sana juga tapi no money in my pocket. Kesian. Bila lah nak kerja dapat gaji sendiri, dapat kumpul duit pergi melancong dapat shopping hehe.
Kamu pun nak cuci mata jugak? Nak info awal sebelum pergi Indonesia? Nahh saya kongsikan link entri-entri percutian Kak Wahida yang bisa buat kamu teruja nak pergi Bandun…

FACEBOOK & SMS PUNCA KERETAKAN RUMAHTANGGA?

sumber: Google Image Salam dan hello my readers, Agak panas isu nak bincang hari ni. Sila positifkan minda kamu. Tengok gambar pun kamu dah faham. Pernah saya post status di facebook mengatakan Facebook punca rumahtangga bergoyah, punca pasangan curang dan punca pasangan berpisah. Memang saya mendapat respon yang agak hebat. Dari sebelah pihak positif mengatakan, ianya disebabkan salah pengguna itu sendiri sebab tidak dapat mengawal diri dan nafsu. Manakala dari sebelah pihak negatif pula menyokong habis-habisan kenyataan tersebut seolah-olah pernah mengalami kes tersebut pada dirinya atau disekelilingnya.
Agak sukar kita nak perdebatkan isu ini, sebabnya ianya semuanya terpulang kepada individu itu sendiri. Sebagai contoh, Facebook hanya sebagai medium berinteraksi dan bersosial. Kalau pengguna itu bijak memanfaatkan laman sosial tersebut, maka ianya tidak akan menjadi sebarang masalah tidak kira melibatkan hal peribadi mahupun hal kerja. Namun, kalau tidak bijak, bagaimana? Sepandai-pa…

MIA SARA NASUHA COMEL 2011/2012

*BEST VIEWED WITH GOOGLE CHROME*
Sila skroll gambar ke bawah hehe bagi pengguna IE, mesti hodoh jadinya my pictures scroll ni huhh
Mia Sara's first handbag (Coach handbag) from her Papa :)
Mia Sara's Graduation Day.
Mia Sara has graduated from Pre-School on 13th November 2011 at Brainy Bunch Islamic Montessori, congratulations adik Mia :)
Gambar sebelah kanan tu adik Mia dijemput dalam rancangan Wanita Hari Ini TV3,  saya ada tengok hehe
Mia Sara dalam seragam sekolah, tahun satu kan? belajar rajin2 yaa :)
Mia Sara trip go to Universal Studio Singapore with her papa.. syoknya, bilalah kaki ni nak sampai sana huhu
Gambar sebelah kiri tu adik Mia dalam majlis anugerah, gambar sebelah kanan, adik Mia ready go to her Mama Lisa Surihani & Papa Yusri's wedding.
Adik Mia Sara dan kawan-kawan sekelas di sekolah, comel ni hehe. *sumber gambar:Mia Sara Official Fanpage & Mia Sara Official Twitter

Salam dan hello my readers, Hujung minggu ni kita rehatkan minda, mesti penat kerja/study se…