Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2012

#WW 46: ANGAN, IMPIAN, CITA-CITA, PERANCANGAN

sumber gambar-gambar: Google Image
-----> Klik Koleksi Wordless Wednesday

#WW 45: PERMAINAN MASA KECIL COMEL

sumber gambar: Google Image sumber gambar: Google Image -----> Klik Koleksi Wordless Wednesday

SUDAHKAH KITA MENCINTAI SESEORANG DGN CARA SEPERTI INI?

sumber: google image
Jika engkau mencintai seseorang
Maka ingatlah kepada Yang Maha Menciptakan kekasihmu,
Ialah Allah SWT

Jika engkau mencintai seseorang,
Maka ingatlah kepada Yang Maha menggenggam hati kekasihmu,
Ialah Allah SWT

Jika engkau mencintai seseorang,
Maka ingatlah Kepada Yang Maha menguasai kekasihmu,
Ialah Allah SWT.

Dan Jika engkau mencintai seseorang ,
Maka ingatlah kepada Yang Maha menanamkan rasa cinta dalam hatimu itu,
Ialah Allah SWT

Kerana jika Engkau mencintai seseorang,
Dan hanya kepada Allah SWT ingatanmu tertuju,
Ertinya engkau telah memahami makna cinta dan menjauhi syahwat

Sudahkah kita mencintai seseorang dengan cara seperti ini?

Tetapi kita kena ingat..
“Tanpa minat, suka dan sayang.. Kita tidak akan CINTA pada seseorang itu. Dan ingatlah juga, perasaan minat, suka dan sayang ini adalah perlu kita hamburkan sepenuhnya terhadap ALLAH sebelum kepada manusia..”

(CP from http://pakarcinta.com/blog/jika-kamu-mencintai-seseorang/)
Jika ingin dicintai oleh manusia,…

ANDAI SAYA TULANG RUSUK AWAK YG TELAH HILANG

sumber: http://28.media.tumblr.com
Andai aku adalah tulang rusukmu yang telah hilang
Aku berharap
Jika nanti Allah mempertemukan kita
Kau akan selalu membimbingku
Agar aku menjadi wanita yang solehah
Yang nantinya akan menjadi bidadarimu di syurga
Kerana aku ingin kita akan disatukan di dunia dan akhirat

Andai kau ditakdirkan untuk menjadi ayah buat anakku
Jadilah ayah yang boleh mendidik anak kita
Agar mereka nanti menjadi anak kebanggaan buat kita di dunia dan akhirat
Iaitu anak yang soleh dan solehah
Yang dapat menjunjung tinggi Agama Allah

Andai engkau ditakdirkan untukku
Ku harap kau boleh menjadi imam buatku dan anakku
Kau boleh menjadi pemimpin yang baik dalam rumah tangga kita
Kau boleh mencintai aku apa adanya
Dan boleh mengurus kekuranganku dengan penuh kebijaksanaan

Dan andai aku salah
Tegurlah aku dengan kata-katamu yang penuh dengan kelembutan dan kebijaksanaan
Andai aku marah
Belailah rambutku dengan penuh kasih sayangmu
Agar marahku boleh berubah menjadi kelembutan
Anda…

PESANAN BUAT BAKAL KEKASIH HALAL KAMU

sumber: http://khazinatulasrar.tumblr.com/ "Cinta sejati tidak memusnahkan atau merosakkan diri kekasih yang dicintai. Malah ia menjaga agar kekasih tetap suci dan selamat sebagaimana sucinya cinta itu sendiri" (Cinta & Kahwin, 2012) ‎“Cintailah seseorang kerana kekurangannya, kerana suatu saat nanti kamu akan bahagia dengan kelebihannya dan jangan pernah mencintai seseorang dengan kelebihannya, kerana suatu saat nanti kamu pasti kecewa ketika kamu tahu kekurangannya…” (Cinta & Kahwin, 2012) "Jika seseorang itu jodoh kita, dia tetap jodoh kita. Jika seseorang itu bukan jodoh kita, dia tetap bukan jodoh kita, walaupun apa pun yang kita lakukan, tidak ada gunanya memaksa diri mempertahankan. Dengan menyerahkan kepada ketentuan, lazimnya tuhan akan membuka jalan-jalan yang tidak pernah kita fikirkan." (Cinta & Kahwin, 2012) Jangan tertarik kepada seseorang kerna parasnya, sebab keelokan paras dapat menyesatkan. Jangan pula tertarik kepada kekayaannya kern…

#WW 44: DOA JODOH

DEAR, THANK YOU !

sumber gambar: http://khazinatulasrar.tumblr.com/
"....Ku rasakan seperti hidup semula muncul kamu
Kau terangi hidupku
Kau ubati lukaku
Semua dari kamu

Setelah kau ada di situ segala menjadi baru
Ku hadiahkan hatiku untukmu untukmu
Setelah kau ada di situ segala menjadi baru
Ku hadiahkan hatiku untukmu untukmu..."

(hak milik sepenuhnya The Fabulous Cats -Lirik Lagu Muncul Kamu)


*Autopublish. Selamat berhujung minggu semuanya. Love, SKY :))

PUTERI ACUAN AL-QURAN

sumber: Google
“Sebaik-baik perhiasan di dunia ini adalah wanita yang solehah.”Perempuan yang aku sayangi
Adalah pencinta agama Tuhannya
Yang mengalir rasa cinta.. takut dan harap
Terus menguasai perjalanan kehidupannya

Dari waktu ke waktu
Sehingga perjanjian antara jasad dan nyawanya berakhir
Perempuan yang aku rindui
Adalah yang di mata dan wajahnya
Terpancar sinar nur Ilahi

Lidahnya basah dengan zikrullah
Sentiasa muraqabah
Setiap waktu sibuk membaiki diri
Di sudut hati kecilnya sentiasa membesarkan Allah
Perempuan yang aku cintai
Yang menutup auratnya dari pandangan ajnabi

Kehormatan dirinya menjadi mahal nilainya
Mujahadatunnafsi adalah perjuangan yang mesti
Muhasabatunnafsi dilakukan selalu
Disanjung tinggi penduduk langit dan bumi

Perempuan yang aku dambai
Yang mendekatkan hatiku yang jauh dari Allah
Tika aku di sana dilamar duniawi
Hadirnya memperkasa Akhiratku

Sewaktu aku alpa dan leka
Lembut manjanya mentazkirah diri
Di kala aku disapa bahana
Belai kasihnya menginsafkan nalur…

#WW 43: EVERYDAY IS A LOVE DAY

sumber gambar: http://khazinatulasrar.tumblr.com/
-----> Klik Koleksi Wordless Wednesday

# WW 42: DEAR, PRAY FOR YOU.

SAYANG, 승무원 그리워요

"Sin Ya Nga Kaf Wau, miles may separate us, but you are with me always, in my heart". Salam my readers :) Apa kejadahnya tajuk post entri ni..siapa faham? Haha. Okey entri ni serious. Urmm, semangat mau #WW Wordless Wednesday kan esok yahooooo. Arghhh perasaan tidak comel sungguh hari ni, tidak somel langsung. Okey Bye ! :))
#Aikkk org KK skrg demam mencari OMEKK yaaa haha (Orang Misteri Era KK)

SAYANG, HAPPY BIRTHDAY BABY MIA

*BEST VIEWED WITH GOOGLE CHROME*
Salam my readers :) Mehhh ramai-ramai nyanyi lagu Happy Birthday to Baby Mia. Layan gambar sajalah yaa..yaa..yaa?? haha. Happy Birthday baby Mia Alisha, semoga jadi anak yang solehah, anak yang baik, taat dgn ibu bapa, jangan nakal-nakal ya baby Mia. Nanti dah umur 7 tahun, baca blog Aunt Yann ni yaaa hehe. Sorry baby Mia, Aunt mampu bagi teddy bear kecil saja, sesuai la tu macam baby Mia kecikkkk comel lagi somel hehe. Thanks to Ana & husband, Mia's parents coz jemput kami untuk tolong habiskan nugget2, burger2, fries2 hehe syedappp. Nanti turn kami akan datang, kamu lg datang yaa bawa baby Mia hakhakhak. #Berangan. HAPPY BIRTHDAY BABY MIA ALISHA SWEET 1ST YEAR BIRTHDAY 11 FEBUARI 2012 Sila skroll gambar ke bawah hehe bagi pengguna IE, mesti hodoh jadinya my pictures scroll ni huhh A
*prev entry :LELAKI PALING HENSEM

SAYANG, BABY ANGRY BIRD COMEL

Salam my readers :) Hari ni hari ketiga saya OJT di HR MAB. Ermm, not bad. Semua staff baik2 belaka hehe. Okey, bukan nak cerita pasal training yaaaa. Mau potpetpotpet pasal baby saja hehe. Thanks Amy sebab share gambar latest baby angry bird kesayangan, Najihah. Rindu baby angry bird yang awesome lagi comel, in short form SOMEL!!! Kami panggil dia baby angry bird sebab, dia pantang dengar muzik angry bird, comfirm kepalanya goyang-goyang sambil menari-nari, comelkan? hehe. Agak teruja jugak sebab x lama lagi Insya'Allah dapat ahli keluarga baru, alulululu comel2 hehe. Best kalau dapat luang masa dengan baby2 ni, sebab baby2 ni buat kita rasa tenang jak. Baby2 kan comel, lucu-lucu ni dengan gaya karenah yang aneh-aneh disamping manja-manja hehe. Apakah. Marahka tu baby angry bird? kelak ketok kak amy ya k? hehe "Baby Najihah, mun kmk balit cnun kelak, mgkin time ya ktk dh besar cket, mesti kureng dh kecomelan ktk ya haha. Kmk sayang baby Xera jak lah k?".
Ntah apa yang saya…

LELAKI PALING HENSEM

sumber: Facebook Salam sayang semuanya :)
Bila sebut lelaki hensem, semua anak gadis akan membayangkan seorang jejaka kacak ibarat artis Korea, pelakon Hollywood, pelakon Hindi, jejaka Arab dan sama waktu dengannya hehe. 'Lelaki paling hensem' sangat subjektif untuk dijelaskan. Betulkan? Begitu jugalah dengan Perempuan Cantik. Si Jejaka A cakap yang kurus tu cantik, tapi si Jejaka B cakap yang berisi comel tu lagi cantik. Si Gadis A cakap yang berkulit cerah itu kacak, tapi si Gadis B cakap yang berkulit hitam manis tu lagi kacak. Cuba kamu bayangkan kalau pandangan kita semuanya sama? Huru hara tak? hehe. Itu perlunya kadang-kadang pandangan kita ada perbezaannya sebab perbezaan itulah yang melengkapi kita dan buat kita saling memahami. Ada kaitan tak? Fikirlah sendiri (^___^).
Bagi SKY, definisiLelaki Paling Hensem sangat simple. Paling utama, seorang yang taat kepada Allah swt. Cukuplah dia seorang yang mampu menjadi imam kepada keluarga, mampu menjadi qari kepada anak-anak, s…

EVA ROMENA: GURU TADIKA YANG COMEL

*AWAS ENTRY BERGAMBAR BANYAK TERLAMPAU
Salam sayang semuanya :) Semua tengah bersantai-santai kan? Today nak kongsi pasal kawan baik saya. Kenal dia via blog, dah jumpa pun, jangan dengki. Eva memang gadis natural beauty yang pernah saya jumpa. Subhanallah, cantiknya ciptaanMU. Bermake up atau tidak, dia tetap cantik. Jujur ni weiiiii. Dalam diam, ubi-ubi berisi rupanya si Eva ni. Suka berposing rupanya depan camera hehe. Memang fotogenik. Eva jugak seorang guru tadika, sangat comel lah mengajar budak2 tadika, best ehh !! Sebab ada jenis yang cantik di gambar ni, kadang-kadang hasil editing photoshop @ photoscape saja. Tapi dah jumpa Eva face to face kan, dia memang cantik. Kecil saja orangya rupanya tapi kurus, Eva sila makan kuat lagi hehe. Bak kata blogger lain, Eva ibarat klon Heliza AF. Memang benar. Lagi satu, Eva suka ketawa jugak rupanya, sama macam saya dan Amni hehe. Amni kenal tak? Dah jumpa jugak Amni, comel loteh jugak orangnya dan banyak ceritanya, AmirFX pun dh jumpa, agak…

HAFALAN SOLAT DELISA & MEN ARE FROM MARS, WOMEN ARE FROM VENUS

Salam Jumaat semuanya :) Urmmm, semalam punya semalam dah tengok bioskop Hafalan Solat Delisa dengan kamu. Orang tengok dengan khusyuknya menghayati setiap bait ayat skrip, menghayati jalan cerita, kamu pulak layu-layu mata mengantuk haha. Apakah? Honestly, movie ni memang terbaik, tolak ketepilah if storyline buat kamu rasa sleepy or ada scene yang kurang logik hehe. Banyak mesej & pengajaran yang saya dapat dari movie tu. Well, biasalah hati perempuan kan kalau tengok movie yang menyentuh perasaan ni, memang tetiba rasa nak crying hehe. Hati tisu. Okey, pengajarannya :
Delisa sangat khusyuk solat time ujian amali solat, hingga tak pedulikan tsunami datang.Haruslah ikhlas dalam melakukan sesuatu especially dalam perkara kebaikan.Jangan cemburukan sesuatu yang bukan milik kita.Kasih seorang ibu & ketabahan seorang ayah.Jangan mengharapkan balasan kalau buat sesuatu.
Ehemm, tengah aim something ni. Buku Hafalan Solat Delisa and Men are from Mars & Women are from Venus. Tapi ra…

I LOVE KK: HAPPY BIRTHDAY KK CITY

2nd February 2012. HAPPY 12th ANNIVERSARY KKCity !!
TAHUKAH ANDA?

KOTA KINABALU telah mencapai taraf BANDAR RAYA pada 2 Febuari 2000 (masa tu form 1, baby2 baru nak belajar hidup asrama haha). Siapa kata kami warga Sabah masih tinggal atas pokok? Sah lah kamu tidak mengikuti perkembangan semasa, shame on you lah. Siapa kata gadis Sabah hodoh? Memang awak tak pandai menilai kecantikan orang. Hey you, kecantikan dipandang dari pelbagai sudut, kecantikan itu subjektif. Astaghfirullah, janganlah bangga dengan apa yang kamu punya kalau ya pun, janganlah mengutuk2 yeaaa comel-comel belaka, humble-humble sudahlah. Ehhh kenapa jugak ayatku ni mengencang hehe. Rilekssss. Saja jak tu teaser intro :P
PROUD TO BE SABAHAN. I LOVE KK CITY. WHY?

Sebab ada Gunung Kinabalu. Syukur alhamdulillah, masih diberi peluang untuk melihat keajaiban dan kuasa Allah swt yg Maha Agung. Cuma, belum berpeluang nak daki lagi hehe. Tinggi tinggi Gunung Kinabalu Tinggi lagi sayang sama kamu biru biru hujung kinabalu tengok da…