Skip to main content

Tempias Taufan Nesat

gambar sekadar hiasan
sumber gambar: Google

MANILA: Taufan kuat melanda timur Filipina dengan pihak berkuasa segera mengarahkan lebih 100,000 penduduk agar berpindah ke kawasan selamat selepas hujan lebat dan angin kencang sehingga 170 kilometer sejam. Agensi kaji cuara berkata Taufan Nesat yang melanda sebelum subuh pagi ini di kawasan pergunungan Wilayah Isabela dan Aurora yang menghadap Lautan Pasifik. Taufan itu membawa angin selaju 140 kilometer sejam dan awam hujan sehingga menghala ke kepulauan Luzon. - AP (sumber: Berita Harian)

Ada tengok berita kan tadi? Filipina tengah dilanda Taufan Nesat. Makanya jirannya di sini pun terkena tempiasnya sikit. Hujan lebat dan angin kencang. Di bandar Kota Kinabalu pun agak sedikit teruk juga keadaannya. Alhamdulillah di kampung saya setakat ni okey cuma hujan lebat dan angin kencang. Seram juga sebab di tepi-tepi rumah ni banyak pokok tinggi-tinggi. Hmmmm...berdoa dan tawakal saja ni. Biasanya siapa yang bertanggungjawab nak urus pokok-pokok ni? Takkan tunggu saya kot nak tebang pokok-pokok tinggi tu? Pernah dah jatuh menghempap rumah di depan, barulah nak terhegeh-hegeh nak turun padang menjenguk keadaan rumah mangsa. Sebelum kejadian, tak nak fikir pulak kan?

Tadi tiada karan sekejap. Nasib baik tak pengsan laptopku ni hmmmmmmmmmmmm.

Blog pilihan Abg Stalker? Mau tau sila klik banner.
Photobucket

Comments

Ezad Skytech said…
tak sempat tengok berita tadi sebab keluar kejap...

KK pon ada terkena tempiasnya ke..? Bahaya jugak pokok tinggi2 tu kan..nanti bila da ada kes..baru nak kelam kabut kan..
aimie amalina said…
waaaaaaaaaaaa
berwjah baru dh belog akak sy nii
heee
aah kak
mie pon dgr tadi
ayoo
kk hujan je kn
semlm naik flight..isooo jek
bergegar2 flight
pokok2 tu atas bukit ke?kdg2 pokok bsr ni x bole potong sebarangan syaza.sbb pokok fungsi utk aliran air bwh tanah dan juga akar menguatkn struktur tanah supaya x runtuh.em..klu nk tebang pun setakat dahan2 bole la kot. :P

jgn risau,insyaAllah kampung yan x ditimpa sebarang musibah,jauh dr sgl kesusahan.
Salwa said…
syukur kat cni xde pape.
AmirFX said…
Bagus ktk tebang jak pokok ya.. Dapat k polah muscle kat tangan ktk...
tahu psl ni tadi bile open biter suria saluran singapore tadi yan..!!!

**wah dah cantek balik blog ni..bagusx2..
anamizu said…
wahhhhhhh wajah barula!
comel3!!
pinky+kiut nye :)






cik ana.
Bro ahmad said…
bahaya taufan ni..dah ok dah blog ni..cantik la huhuuu
maseh update kawan aku nieh...
heee...
adan said…
ui bahaya.. ada member di semporna cermin lori tpt kerjanya rosak dihempap pokok tak silap.. ada jugak baca status member di fb,dorang cakap banyak pokok tumbang.. bahaya2.
sarah mohamad said…
yannnn!

*off topic kejap*

lamanya tak jenguk sini :D

#rindu~
bahaya juak da pokok2 tinggi gya ow..dah angin kuat..mok d komplen kali nak..hehe..jaohkan diri anda dari pokok2..haha..mun x,ktk jak nebang,pat polak bisnes balak trus :D
Entri untuk segmen pertama santri dah publish :

http://sun3tpini.blogspot.com/2011/09/panduan-untuk-memiliki-komputer-laptop.html
sifu im said…
aku bace gak taufan nesat..allahuakbar..dunia dh nk kiamat..di hadirkan bala bencana sebagai petanda
kjaharun said…
takut la bila ada taufan ni..

bila angin kut pun takut.. huhu
Jue said…
uish nsb sikda pa2..hrp KK sik kenak la..risau juak ku..ada member bah d cnun ><~

eh blog dah btuka!
:(
kita berdoa agar semuanya bakalan baik2 saja ya. insyaAllah. tenangkan hati ya ;')
faridah nazurah said…
mintak2 kat tempat sis tak terkena tempiasnya..

waaaaaaaaaaaa blog sis dah lawa... jeles lah..
Yumida said…
seram ngga pic taufan ya...template baru ktk tok pn kacak juak SK..kaler pink....like!
ciK LyndaWawa said…
mudahn suma ok jak...


adohai...kenapakah blog anda kian serabut tok....ator gik eh..tedahh lok..nway...sabar2,=]
Heidi Shafiq said…
Allahuakbar.. Dasyatnye..
Bui Junaidi said…
takut dgr..nauzubillahiminzalik..

blog ktk berubah2 jak..fening kak bui..hehe
teha said…
bahaye laa kan taufan.. alhamdullilah xde lagi kena kt sini :)
[sutera kasih] said…
@Bui Junaidi:
sori kak bui..blog kmk ada problem ria huhu
[sutera kasih] said…
@Yumida:
thanks kak :)
skda la kacak ney..
[sutera kasih] said…
@faridah nazurah:
terkena dh tempias sikit je dek aritu huhu..


thanks dear :)
[sutera kasih] said…
@Jue:
yala tek kak..skda la teruk ney..tp ada juak tebalit2 pokok2 ya huhu


blog dtg sa'al ria kan..hmm
[sutera kasih] said…
@Syahirah Suhaili:
yerrrr..aku molah bisnes balak..lucu ktk ya deng hehe
[sutera kasih] said…
@Santri T.P.I.N.I:
thanks santri :)

sorry, tak sempat nk jenguk lg siapa yg join..ada problem cket..nnti sy cek :)
[sutera kasih] said…
@Iz.Eusof (Abg Stalker):
bukan atas bukit...

yup, alhamdulillah xda pa2..
Hanie_Dew said…
oh..me amor. sorry tak sempat singgah sini.semlam bizi. satu hari tak bw. log ko nda ok lagi? pelan pelan la. sabar membawa berkat.

tapi risau aku baca berita taufan ni. rumah ku di tawau tu betul betul di tepi pantai. tawau kan bandar tepian pantai.

alhamdulillah nda pa pa jugak kan.

cantik button reply comment. hihihi..aku masih hutang ko link. T____T

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …