Skip to main content

Macam mana kulit muka awak halus?

Stats Traffic Sources 21 Sept 2011
Salam my readers :)
Macam mana kulit muka awak halus?
Wahhh..kembang kempis dadaku membaca keyword itu masuk haha. Keyword itu masuk sebab ada kaitan dengan entri Tips Kecantikan: Jaga Kulit Secantik Lisa Surihani. Nak jaga kulit halus ni kena rajin dan yakin diri. Biarlah kurang cantik di mata lelaki, yang penting kita cantik di mata DIA heee. Biarlah chubby, yang penting kulit cantik cehhhh. Merepek.

Alhamdulillah, kulit muka saya okey dan kurang bermasalah. Tapi tak putih cerah, cukuplah kulit orang Asia kan hehe. Bagi yang ada masalah kulit berjerawat, janganlah rasa down sangat. Kulit berjerawat ni kena rajin cuci dan bersihkan muka. Bersyukur bagi yang muslim muslimah sebab dalam sehari dah 5 kali kita cuci muka masa ambil air wudhu kan? Tu belum campur lagi masa mandi. Kebersihan itu separuh daripada iman.

Lain orang, lain cara penjagaan kulit masing-masing. Cara saya simple saja :)
  • Pencuci Muka dan Scrub Muka: Safi Balqis. Dah lama guna semenjak sekolah menengah lagi.
  • Pelembap muka: Olay Natural White healthy fairness day lotion. Pakai setiap kali lepas mandi sebab kulit saya jenis kulit kering, lotion tu melembapkan kulit muka.
  • BB Cream Maybeline Clear Smooth Minerals. Serius, saya sangat suka pakai bb cream yang ni sebab selesa dengan kulit dan best berbanding guna liquid foundation. Kulit muka saya bernafas dengan gembira.
  • Make-up remover/cleanser: Johnson Baby Oil. Lama dah saya guna dari zaman dahulu kala. Lagi best kalau yang warna ungu tu, perghhh sedap baunya hehe.

Sangat suka tengok Wardina Safiyyah dan Irma Hasmie, wanita cantik :)

Okey sekian, itu saja tips kecantikan untuk penjagaan kulit supaya jadi lebih halus. Pokok pangkalnya, jangan malas saja. Jaga pemakanan dan jangan campur aduk produk kecantikan. Kalau ada tips peribadi tu, jangan segan silu kongsikan di ruang komen.

Comments

sue perbs.. said…
untungla kulit tk bmasalah kan..
Heidi Shafiq said…
tgk iklan KLMU berulang kali.. nanti kulit jd halus.. serius.. :P
Bro ahmad said…
wahhh kulit bersih yea sutera kasih hihii
My Name is Mar said…
Alamak! Semua wa tak pakai..
Macam mana ni??
Ha-ha-ha!
ILA HonEyBuNNy said…
ngeh3.....syaza....vco kita jangan lupa....hehe.

ya betul tu..asalkan kita jaga kulit, kebersihn n pemakanan kita..insyaAllah kulit cntik n halus...;)
Ezad Skytech said…
hee..sy guna pencuci muka je..tu pon kadang2 je baru buat...hee~
Paris Lipton said…
sy pon guna safi je...sabun dia best~
azurin ramli said…
hmm, kulit kita nie tak tahu lah nak cakap macam mana.asal nak datang period je mulalah tumbuh jerawat sana sini. +__+
sifu im said…
guna fair n lovely sudaa..hehe
Maii Yusre said…
Hi ! Maii pun pakai safi balqish.. Muka maii takde jerawat langsung tapiiiiiiiiiii malasah lain pulak timbul.. maii gelap malap.. so bila depan orang kureng kenyakinan sikit.. :D
AmirFX said…
Kmk dah kurang juak cuci muka k sabun nektok... Biasa k sabun cuci muka yang sekda buih2..
Paris Lipton said…
awk...terharuuu...okeh nk aply jgk..1st timer ni
cik dila said…
eheee,dulu kulit muke kite teruk..pastu kite pakai bedak sejuk everyday before masuk tido. alhamdulillah,become better..even tak de la halus mulus putih berseri,tp syukur..
[sutera kasih] said…
@cik dila:
haaaa bedak sejuk pun bagus jugak kan dear..nnti nak beli lahh..
[sutera kasih] said…
@Paris Lipton:
hehe..awk lucky la paris sebab awk request ngam2 mmg sy tengah make up blog
[sutera kasih] said…
@AmirFX:
sekda buih2 ya bagus...kurang bahan kimia huhu
susah na dapat ulit xder masalah nieh...
Yumida said…
nk try juak bb cream mybline ya...dolok pnh juak guna liquid foundation..x selesa lgsg..lalu brk jk kt my sis..
iMBobo said…
perempuan kalau pandai jaga kulit mesti cantik punye hehe
Jue said…
My dear, klak ku komen smua entry ko yg aku miss. Button komen ney kah?nok kat entry atau nok ko click.confuse ku =) o ya, header ko dah ku polah
Angah Hafizah said…
yg pntg, kalau yg rajin pkai makeup(mcm sy), kna rajin2 la yer cuci muka..hehe..dan dengan b'wuduk dpt menyerikan wajah secara luar biasa!
hmmm.. masa training dlu tak pakai pape pn kt muka sbb JL dh pesan, tpi skang ni Alhamdulillah kulit xde masalah, cuma gelap je la hahaha...



tepat keyword dia msuk blog ni hahaha
pergh..keyword dia..mmg best la.haha :)) ternyata skli kulit awk halus kot yan.
Hanie_Dew said…
ko pakai bb cream maybelline? aku pakai etude house punya..tp di sabah nda ada bah kan. sayangnya. baru mo suruh ko try. birthday ko bila? tetibe.

jap nanti aku cari site yang bagi tuto nak naikkan button komen tu. nanti aku share ya.
Khairul Antasha said…
zaman skolah smpe lah beberapa bln lepas kmk makey Olay... cuma nektok jak baruk makey Safi..cam bestjak..hehehe..nang ada best indah..
Hanie_Dew said…
button komen cumil bah. =)
safi ngan olay tuh dulu produk penjaaan wajah setia akak...lepas tu bila semakin dinaiki jerawat degil..tukar produk len....
Acik said…
kadang2 nasib jugak, kan! kesian ngan kawan acik yg muka berjerawat, x nak hilang2 walau macam2 dah diusahakan! :(
QueeN TerataI said…
Sya pun guna safi balqis dr sekolah menengah... so far mmg bagus.. cuma skrg ni kulit muka berjerawat sebab masalah resdung yg bertambah teruk.. salah mkn aje conform kuar jerawat.. hihihihi
Edy Fee said…
dr dlu aku suke wardina
imej wanita lembut.hehe wah siap promote produk kecantikan
SoLy SoLicious said…
nsib bek xde ptua guna mnyak tanah nak aksi halus muka..hahaha
eVa said…
aok mena kak.. asal rajin nyuci jak.. then 5 kali aek wuduk nang mujarab.. makin berseri muka tek.. mek salu awal pagi bgn minum aek sebtol b4 nyuci gigi.. enzym2 lam mulut ya bgs.. tok nang byk org tauk tok.. hehe.. thx 4 d sharing kak..
~AmyLiana86~ said…
jeles bila tgk muka org yg gebu2 n comel tanpa guna sebarang produk..hehe
merahitujambu said…
kulit sy x halus..kulit sy berbekas jelawat..=/
teha said…
untung ade kulit yg cantekk :)
ciK LyndaWawa said…
kmk makey olay juak..pttla muka kitak bulat cammuka kmk oo.heheheh
amy1906 said…
hmm,nie la syaza yg ku knl,bru mo share rhsia pjagaan kulit dia ktcni,dlu tme stdy xpena cite pn,hahahaha.....hpy jak aq bca blog ko nie ba,da jak idea c kwn nie,hehe...
terimakasih telah berbagi informasi yang menarik dan bermanfaatnya
terus upadate info2 lainnya, sukses terus gan

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …