Skip to main content

Best sangatkah main SEO?

Salam my readers :)
Aduhh kecewa failed buat entri Bro Ahmad semalam. Awal-awal lagi dah failed entri SEO tu. Terima Kasih Bro Ahmad sebab tak diamkan kelemahan entri SEO saya semalam. Rupanya banyak teknik jugak nak main SEO ni. Patutlah sebelum ni join contest SEO Aku Anak Malaysia Merdeka failed jugak haha. Best jugak join kelas teknik SEO dengan Bro Ahmad. Sebelum ni saya suka baca entri Freaky pasal main SEO. Bukanlah bermakna kami ni blogger kaki SEO, okey? Tak salah belajar ilmu baru kan hehe. Sekadar suka-suka untuk maju dalam dunia blogging. Tapi kenalah pilih keyword yang tak membunuh blog sendiri.

*Bro Ahmad tak kahwin dengan Miya Sara tau hehe..
Miya Sara (bukan nama sebenar) suka blog Bro Ahmad*

SEO: Search Engine Optimization. Apa itu SEO? Cuba search di Google, banyak dah blogger post entri pasal SEO, jangan malas2 cari hehe.

Mehh saya kongsi Tips SEO dari Bro Ahmad. Bro pesan, kena tahu kekuatan keyword dalam blog sendiri. Lepas tu cuba gandingkan keyword tersebut dengan keyword baru. Kena tahu cari keyword sepanjang masa. Kalau keyword hanya bergantung ikut masa tertentu, membataskan trafik masuk ke blog. Kena kurangkan external links, kalau boleh banyakkan internal links/related links dalaman. External links maksudnya links dari luar iaitu bukan links berkaitan blog sendiri. Betul tak fahamanku ini? Kalau salah, tolong betulkan yaa hehe.
hiasan mencantikkan pemandangan blog hehe*

Perhatikan blog Bro Ahmad, sangat mesra SEO dengan Googlebot. Cubalah cari info pasal duit syiling seposen. Lepas tu, cuba perhatikan entri-entri Bro Ahmad. Awaslah Bro Ahmad lepas ni blog bro akan menjadi tumpuan haha. Okeylah, entri ni bukan nak ajar korang main SEO ataupun join segmen feed RSS Bro Ahmad tau, sebab saya dah join entri yang semalam dan entri ini sekadar berkongsi benda baru :)


Comments

Anum said…
ooooo baru anum tau
thanks sudi share
Bro ahmad said…
SEO ni rumit sutera kasih..entri bawah dah ok..tapi tajuk posting tak melambangkan dengan kontent entri..caca marba dah ni hmm.

keyword 1 : paling penting TAJUK POST ENTRI.yang ni keyword paling kuat.

keyword 2 : perenggan pertama awal bersangkutan tajuk post entri

keyword 3 : perenggan kedua tenggah tapi berlapis dan berlapik.sama diatas.

keyword 4 : perenggan last ..dan keyword mesti ada hubung kait tajuk post entri.

backlink untuk dalaman macam entri sutera kasih yang lama2 boleh bersangkutan..bagi contoh cerita entri lebih kurang sama dan backlink entri yang tajuk post sama dalam content entri..contoh mudah macam blog ini kisah tia..dia post entri baru..kalau ada content lama yang bersangkutan..dia backlink kan..nampak senang tapi susah sebenarnya...ayat untuk backlink mesti sama dengan keyword baclink..tu untuk dalaman blog.
tia tu pakar seo jugak bro rasa..dia kuat main seo tu.

Bro pun masih belajar..ini teknik asas untuk keyword je..belum main koding template lagi..lagi rumit..kalau ada masa nnti nak post SEO template,

tu je..cute miya sara..bro ahmad malu hmm.
keyword abg byk lucah2 je.nk publish pun malu la.everyday ada je.so klu tgk tajuk entry abg agk lucah ckit :P traffic le konon.kui3 maaf ye..
Myra Jay said…
Akak pun tak berapa faham dengan SEO nieh..

Memang banyak nak kena belajar tapi kekangan masa lak... :)
merahitujambu said…
ada drama terbaru diorg bakal lakonkan di pawagam..sesuai betul lisa dgn mya ni kan
Ary said…
ntahlah dik, puas akk memikir dari dulu lagi..arytheboom memang x ngam feed urlnyer..huu...sadis tol..

blog nurkasih x de masalah pulak...huuu....sabau jerlah...
ye ke sutera?....D tak pernah nak main SEO ni..tak reti
Hanie_Dew said…
adui na pening sudah aku baca pasal SEO ni. nanti ko sudah terrer baru ajar aku. hehe.

**tagih jangan xtagih.
[sutera kasih] said…
@Hanie_Dew:
ndak jugak terer, budak baru belajar jgk aku ni dear hehe. bah bulih bah, ndak da masalah tu :P
[sutera kasih] said…
@Ary:
bkn blog akak je, ramai lg masalah feed url ni..xtau la knapa dan sy masih mencari solution huhu
[sutera kasih] said…
@merahitujambu:
filem apa??hehe

aahhh..mia panggil lisa kan mama lisa
[sutera kasih] said…
@Myra Jay:
sy pun sama..baru nk belajar hehe
[sutera kasih] said…
@Iz.Eusof (Abg Stalker):
hehehe xpa abg stalker..amat memahami situasi abg stalker haha :P
[sutera kasih] said…
@Bro ahmad:
wahhhh..dh macam belajar buat karangan BM dh ni bro..rupanya ada teknik camtu, ingatkan sukati huhu

aahh, perasan jgk cara tia tu, rajin dia search semula entri2 lama dan tag dlm blog dan link kan dgn entri baru..memerlukan kerajinan jgk tu..

kalau main koding templete sy undur diri awal2 lah..sbb sy tak pakar coding, kang berterabur templete huuhu..sy bljr asas pun cukupla hehe

thanks bro ahmad..sbb sudi bg tunjuk ajar, terharu2 :)

mia sara mmg cute hehe
mls dah nk pikir psl seo ni..

***oh kena tampal banner ke? alahai..
AmirFX said…
Kmk pun siktauk juak pa benda SEO ya.. Mun CEO tauk mek.. Chief Executive Officer...
zareliqa afiqa said…
sy ni lagi lar.SEO pun tak taw hape..eheee :D
untuk ape tu yer?^^
[sutera kasih] said…
@zareliqa afiqa:
cmne nk ckp ekk..yg pasti, utk trafik blog hehe
[sutera kasih] said…
@AmirFX:
SEO ya..lebih kpd trafik blog kita..cth, ktk search pasal ultraman, keluar byk kan di google? so if blog kmk ada sebut pasal ultraman, then blog kmk mgkin mesra googlebot, blog kmk akan keluar di page ya
Yumida said…
pnh juak terbc dlm entry blogger psl SEO...kureng phm sket..cuba n cuba memahami tok..

so cooomeeeel baloon komen ya!
My Name is Mar said…
panjang gilerrrr bro ahmad bercerita..
jeles-_-"
BTW,googlebot tu amende??
hA-HA-HA:d
Banyak benda yang wa tatau sebenarnya..
ciK LyndaWawa said…
pa benda men ceo ya..coba padah lok eh..=]
Edy Fee said…
swiyes sweet giler gambar mia n lisa ni.ehehe
iPai said…
syaza ni makin hebat dengan macam2 seo ye .. hee .. go go go syaza !!
[sutera kasih] said…
@ciK LyndaWawa:
SEO ya..eeeeeee bacala nun apa kmk ngerepak di atas :P
[sutera kasih] said…
@My Name is Mar:
Googlebot is Google's web crawling bot. Googlebot is the search bot software used by Google, which collects documents from the web to build a searchable index for the Google search engine.

fuhhh sggup itlg google utk u MAR haha..

kalo xtau, tanyala bro ahmad, dia tak lokek ilmu :)
[sutera kasih] said…
@Yumida:
samala kita kak, kmk pob belaja dan trus belaja hehe

kmk ambik dr tuto org, ada kmk share link tuto ya di koleksi tuto kmk..cek nun :)
iMBobo said…
bro ahmad kata ni baru basic?alamak susah tu, advance ntah mcmmana lah gayanye.. entry iMBobo contest aku anak malaysia merdeka aritu sedih betul, tiap2 hari cek, makin lama makin kebelakang..paling baik pun page no 3 haha..
[sutera kasih] said…
@iMBobo:
tu la pasal bobo..tu baru basic tu.
pun kita dh pening kan hehe

bro ahmad rajin selidik pastu dia share :)

okey lg entri bobo tu, sy punya terus hilang haha
Farhan Hanif said…
keyword yang selalu masuk kat blog saya selalanya word "download"...rasanya tu je la word yg paling kuat utk blog saya...x tahu sgt SEO ni....=D

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …