Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2011

Erti Kasih Sayang

Analogi Rumput dan Kasih Sayang
sumber gambar: Google image
Pada suatu hari di sekolah seorang murid bertanya pada gurunya. Ketika itu guru tersebut sedang mengajar kasih sayang.
Pelajar: "Cikgu macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang yang paling kita sayang?, macam mana juga kasih sayang itu berkekalan?".
Cikgu: "ok kamu ikut apa yang saya suruh. kamu pergi ke padang, kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput di depan kamu. PILIH yang paling CANTIK tanpa menoleh kebelakang lagi walaupun sekali dan petik rumput yang paling cantik bawa ke atas".
Apabila pelajar tersebut pulang ke atas, tiada sehelai rumput pun di tangannya. Cikgu pun bertanya, "kenapa tiada rumput pun yang dipilih?.
Pelajar: "Tadi masa saya berjalan, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak rumput yang paling cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik, maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke …

Happy Birthday Mia Sara Nasuha 30 September

Happy Birthday Mia, sweet 6th years old bebehhh :)
Salam my readers :) Just a short entry to wish a very happy birthday to adik Mia Sara Nasuha. Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki sentiasa. Semoga menjadi anak yang solehah dan berbakti kepada ibu bapa. Semoga menjadi insan berguna kepada agama, bangsa, masyarakat dan negara. Semoga sentiasa memperolehi kejayaan dalam apa jua bidang yang diceburi. Semoga sentiasa dalam keberkatanNYA. We love adik Mia!!
Blog ni sentiasa masuk keyword mencari info tentang adik Mia Sara Nasuha. So saya nak kongsikan ucapan selamat hari jadi kepada adik Mia. Mia birthday hari ni 30 September 2011, jangan lupa wish adik Mia di Twitter @MiaSaraNasuha atau di Fanpage Mia Sara Nasuha :) Tahniah adik Mia comel menang Tv3 Kids Awards 2011 :)
Biodata Mia Sara Nasuha

Name: Mia Sara Nasuha bt Muhammad Ridhuan
Birth of Date : 30 Sept 2005
Age: 6 years old
Occupation: Kids Model and Actor
From/Location: Kota Damansara
Father's Name: Ridz
Mother's Name: Fyda

Her 1st…

Kisah Cinta Paling Sengal

KLIK GAMBAR UNTUK TUMBESARAN.
Salam & hello my readers :) Sorry, still tiada mood. Sambil-sambil saya mencari mood dan betulkan semula keadaan blog ni, apakata korang gembirakan hati saya dengan membaca komen-komen sengal korang? Cuba buat jalan cerita yang sengal berdasarkan gambar sengal yang saya buat di atas ni. Tak kisahlah, korang baik hati nak gembirakan saya dengan cara bloggingkan cerita tu di blog korang ataupun kalau malas, just drop a comment yang boleh buat saya ketawa heeee. Cerita paling sengal nanti, saya nak bagi hadiah. Due date? Bergantung kpd mood. Yerrr semua nak ikut mood kan. Okey thanks :)
*KATA HATI: pelik..tunggang tebalik kedudukan widget ni tapi ikut entri, ada entri, okey pulak blog ni, ada entri lain normal pulak blog ni. Hmmm, tak faham apa saya cakap? Saya pun tak faham.
Hari terakhir promosi.

#WW 31: Leaving on A Jet Plane

KLIK KOLEKSI GAMBAR MENARIK WORDLESS WEDNESDAY
*KATA HATI: Walaupun hari ini hari khamis, tak kira, nak #WW jugak!!

Hari terakhir promosi.

Tempias Taufan Nesat

gambar sekadar hiasan
sumber gambar: Google
MANILA: Taufan kuat melanda timur Filipina dengan pihak berkuasa segera mengarahkan lebih 100,000 penduduk agar berpindah ke kawasan selamat selepas hujan lebat dan angin kencang sehingga 170 kilometer sejam. Agensi kaji cuara berkata Taufan Nesat yang melanda sebelum subuh pagi ini di kawasan pergunungan Wilayah Isabela dan Aurora yang menghadap Lautan Pasifik. Taufan itu membawa angin selaju 140 kilometer sejam dan awam hujan sehingga menghala ke kepulauan Luzon. - AP (sumber: Berita Harian)
Ada tengok berita kan tadi? Filipina tengah dilanda Taufan Nesat. Makanya jirannya di sini pun terkena tempiasnya sikit. Hujan lebat dan angin kencang. Di bandar Kota Kinabalu pun agak sedikit teruk juga keadaannya. Alhamdulillah di kampung saya setakat ni okey cuma hujan lebat dan angin kencang. Seram juga sebab di tepi-tepi rumah ni banyak pokok tinggi-tinggi. Hmmmm...berdoa dan tawakal saja ni. Biasanya siapa yang bertanggungjawab nak urus pokok-pokok…

Curhat: Blog hancur, saya okey!

Salam sayang my readers :) Ehemmm...semalaman saya dan Uchi Kay-f cuba untuk menyelamatkan blog ni tapi failed. Tak failed mana pun, saya dah tak larat nak ngadap coding semalam, terus tido sebab frust. Thanks to Ninie jugak sebab bersusah payah email kan coding templete baru. Emm, semalam begini ceritanya bagi yang baru datang hari ni. Boleh klik entri berhenti blogging seketika sebab Templete Rosak dan Blog dah okey lepas remove beberapa widget untuk faham storyline, aisehh dah macam filem la pulakk. Grrr..baru perasan ni, dua bloglist My BB Torch dan My iPhone 5, dalamnya dah hilang senarai blog kesayangan saya. Ke tempat saya je? Kenapakah? Apakah? Padahal saya belum sentuh apa-apa lagi dah main cak-cak pulakkk. Ngok ngek betol.
Ahhhh..malas dah nak fikir wajah blog sot ni. Yang penting ku menaip. Semalam tiba-tiba jatuh cinta tengok templete formal dan ala-ala matured. Tapi bila dah download dan bukak file, adoyaiiiii kenapa banyak coding ni, sik kamek pahammm kowhhhh. Bak kata sta…

Kesalahan ketika blogging

Salam my readers :) Sepanjang kita berblogging, tak salah kiranya diri ini mengajak kalian semua untuk muhasabah diri. Abaikan bahasa ku yang agak klasik hari ni. Perkongsian kali ini untuk kalian selepas mendapat insipirasi ketika membaca entri Eman, owner blog Bilatergigithalia.com. Sebelum ini juga, saya pernah berkongsi entri bertajuk "Sedarkah Anda?: BLOG". Bagi yang belum pernah membacanya, tak rugi sekiranya kamu klik link tersebut untuk membacanya.
Ampun dan maaf sekiranya sebelum ini pernah berkongsi entri yang mendatangkan dosa kepada kamu. Andaikata blog ini pernah menjadi penyebab kamu melengahkan waktu solat, sekali lagi saya minta maaf dan berharap sebelum kamu 'enjoy' membaca blog, tunaikanlah kewajipanmu terlebih dahulu, ya? Peringatan dan sekadar renungan untuk diri sendiri jugak :) Perkara-perkara yang biasanya berlaku ketika menulis:

Aurat Berhati-hati ketika berkongsi gambar peribadi. Tak salah kalau nak kongsikan gambar untuk tujuan baik, tapi biarlah…

Jeruk: Mangga, Rumpai Laut, Latok

sumber gambar: Google via salamisimon1.blogspot.com & nonie2you.blogspot.com
Salam my readers :) Semua dah makan tengah hari? Maaf kalau ada yang berpuasa, ni entri tentang makanan hehe. Saya dah makan tengah hari tadi. Sedapnya makan ikan goreng, sayur goreng, jeruk mangga dan jeruk rumpai laut. Yang tak boleh tahan tu, jeruk mangga campur jeruk rumpai laut. Slurppppp..memang tak boleh lawan kesedapannya dibandingkan fast food. Sekarang kan musim mangga, ndak lama keluar dugal malar ngantam mangga haha. Okey terkeluar bahasaku suda. Yang dalam gambar tu, pinjam di Google saja, malas mau snap gambar. Tu jeruk mangga dan jeruk latok. Banyak di gerai makan pasar Filipin.
sumber gambar: Google
Yang dalam gambar ni la namanya rumpai laut. Jeruk rumpai laut ni lah yang saya makan tadi lunch. Perghhh slurrrpppppp sodap. Beli rumpai laut di tamu semalam, seringgit sebakul sederhana besar tu. Murahkan hehe. Kamu pernah makan jeruk rumpai laut dan jeruk latok?
Yang kekenyangan melayan jeruk rum…

Blog dah okey lepas remove beberapa widget.

YESSSSS !!! Alhamdulillah..saya tau dah apa punca blog saya bermasalah tadi..nasib baik saya tak gelojoh terus tukar templete baru. Mula-mula saya rasa curiga dengan layout. Sebab baru-baru ni saya ada tambah widget baru. Lepas saya tambah widget baru tu, terus blog saya bermasalah. So, saya remove tiga widget tadi. Mula-mula saya remove dua bloglist baru saya tambah. Kemudian, saya remove widget Milo Ping yang ada banyak coding Javascript untuk banner.
Lepas tu saya buat ujikaji la. Saya view semula blog. Eh, dah normal hehe. So, saya cuba lagi paste semula coding-coding untuk widget Milo Ping. Saya view lagi blog, ehhh ehhhh ehh normal jugaklah. Bukan saya sorang yang perasan templete ni rosak tadi, ada beberapa orang jugak perasan masalah templete blog ni tadi. Dan ianya bukan masalah line internet huhu. Uchi cakap mungkin masalah Google Chrome. Ada lagi bagitau, memang macam tu, nanti back to normal. So, cuba awak teka apa punca blog saya rosak satu hari ni? Siapa dapat bagi jawapa…

berhenti blogging seketika sebab Templete Rosak.

Sorry, nak berhenti BLOGGING sementara waktu. Maaf, nanti saya blogwalking k. Blog saya tengah ada masalah sekarang. Tiba-tiba saja jadi ROSAK padahal tiada pun saya kacau coding templete..hmmm. Mungkin sudah tiba masanya saya matured kan make up blog ni macam Bro Ahmad huahuahua. (ketawa tapi frust)
bila PREVIEW, elok pulak keadaan blog ni. Menyampah.
So mood pun DOWN nak blogging. Sorry :'(
Ini bukan templete baru, ini namanya templete rosak. Kali kedua dah kena ni. Jangan jadi macam blog Sutera Syaxa terus tak dapat nak guna layout two columns. Mungkin blog ini pun bakal kena nasib yang sama..hmmm. Bye2.

iPhone: Promosi Istimewa Raya

Salam my readers :) Hari ini 26hb September 2011, kan? Ehem, sempat lagi nak tolong promosi ni hehe. Bagi pengguna iPhone dan ingin menggunakan iPhone, sempena Hari Raya maxis menawarkan promosi istimewa pembelian iPhone, valid dari 26 Ogos hingga 30 September 2011.
Maxis iPhone 3GS Raya SS
Maxis iPhone 4 Raya SS
KLIK UNTUK LIHAT RATE PLANS MAXIS iPHONE 3GS & iPHONE 4 RAYA PROMO ini bukan link "fraud", harap maklum (^__^).
Terima kasih pihak pengiklan Maxis sebab memilih blog Suterkasihyann. Wahai DiGi, tak cemburu ke Maxis dah rebut ruang iklan dalam blog ni? Awak sombong ekkk lama dah tak taja iklan untuk blog ni, wekkk :P
Yang gembira hatinya,

JOM MENONTON FILEM LIBAS by Mak Dara

http://bicaramakdara.blogspot.com/2011/09/contest-jom-menonton-filem-libas.html
Salam my readers :) Sebenarnya, sebelum ini saya dah pernah buat review filem Libas. Tapi oleh kerana rakan blogger dah tag saya untuk join contest Mak Dara, makanya sekali lagi saya buat review dan promosi filem Libas hehe. Rasa teruja pulak saya nak menyertai contest ni sebab memang dari dulu menantikan filem Libas keluar pawagam. Ini bukan bodek, ini serius sebab pada tahun 2009 saya sendiri dah pernah jumpa dan diberi keterangan awal tentang filem Libas oleh pengarah filem tersebut, Jurey Rosli

Watak utama filem Libas pula memang HERO MALAYA PUJAAN saya dari dulu, kini dan selamanya iaitu Rosyam Nor sebagai Raja Libas.Saya repost sekali lagi sambil promosi untuk filem Libas, boleh? Tapi kali ni saya tak peduli, cincai ke tidak, saya nak juga melukis kartun orang lidi pelakon dalam filem Libas hehe. Harap-harap ada lucky lah manatau dapat tiket free. Okey, jangan gelak. Siapa gelak, saya LIBAS !!!
double …

1st Segmen Santri : Komputer Kesayanganku.

Salam santai di hujung minggu my readers :) Tuan rumah sendiri, SANTRI telah menjemput untuk memeriahkan lagi segmen pertamanya iaitu, Komputer Kesayanganku. Tidak molek kiranya saya tidak memenuhi jemputan tuan rumah. Kenapakah ayatku petang-petang ni macam ayat zaman klasik? hehe. Okey straight to the point, antara yang perlu dibuat ialah "ceritakan sedikit jenis komputer yang anda guna, apa kelebihannya dan kekurangan kalau ada. Ini kerana kalau ada kawan kita yang nak beli komputer ke, laptop ke, notebook ke boleh jadi rujukan dari blog anda". sumber gambar: Google Image
Sebenarnya, saya ni kurang arif tentang komputer atau laptop. Makanya, saya tak tahu sangat kelebihan atau kekurangan sebuah komputer laptop tu secara lebih terperinci. Kalau nak ceritakan pengalaman menggunakan laptop tu, bolehlah. Saya guna laptop Acer  semenjak tahun pertama belajar di universiti iaitu tahun 2007. Alhamdulillah, sampai sekarang laptop saya masih dapat digunakan dengan baik. Cuma agak lem…

Album Kenangan Konvokesyen & TAHNIAH awak konvo tahun 2011

Salam my readers :) Seperti yang saya janjikan dalam entri #WW sebelum ni, saya tunaikan dalam entri ini. Jue Hanie dan Umie, kamek sik crop gik dah gambar-gambar ya, silalah tengok hehe. Maklumlah sekarangkan musim konvo, walaupun konvo saya dah berlalu hihi. TAHNIAH kepada semua pembaca dan rakan blogger saya yang berkonvo @ bergraduasi pada tahun ini, khususnya kepadaiPai, Aimie Amalina, LyndaWaWa, HujanMenjerit, Lea IsNawi serta J.Syazwana. Juga kepada sahabat baik saya, Izza Izalis. Congratulation and celebration lalalalala (^__^)
Ini antara koleksi gambar konvo, ada banyak lagi, takkanlah nak upload semua kan? Muntah awak tengok nanti haha. Maaflah kualiti gambar tak cantik sebab saya resize sekecil-kecilnya supaya tak makan masa untuk loading. Skrol ke bawah yaa. Okey babai :) Tangga belakang di sebelah kanan Dewan Canselor UMS

Tugu Peringatan Ulangtahun ke-10 Universiti Berinovatif 1994-2004 di depan Dewan Canselor UMS

Dalam Muzium UMS

Taman di depan pintu gerbang UMS

Stadium UMS

Tama…

Pencarian Bloglist Blog Fahuna

Terima kasih daun keladi jejaka berbaju melayu kuning sebab tag saya hehe. Jomlah join sekali, Fahuna comel nak cari blog letak dalam bloglist. Klik banner di bawah untuk maklumat lanjut. http://fahuna.blogspot.com/2011/09/contest-pencarian-bloglist-blog-fahuna.html
Yang menaip, jiran Abg Stalker.

Hana Tajima & Sue Anna Joe: Hijab Fashion & Photography

Salam my readers yang sedang bersantai :) Agak lewat saya update entri hari ni, sebab tadi meluangkan masa cuci mata di blog dua muslimah cantik. Patutlah nama mereka berdua sentiasa bermain di bibir-bibir para blogger tidak kira lelaki atau wanita. Selepas menyelami sedikit sebanyak catatan kehidupan mereka berdua, saya rasa kagum dan bersemangat. Saya suka tengok wanita cantik dan pandai berfesyen. Walaupun saya bukanlah pandai sangat berfesyen dari segi hijab atau pakaian mahupun berfotografi, tapi saya hormati mereka yang sukakan fesyen muslimah dan fotografi. Malah kagum dengan semangat dan minat mereka. Siapa kata wanita muslimah tidak mampu mencipta nama dalam apa jua bidang di peringkat antarabangsa?
sumber: http://countthethread.blogspot.com/
Persamaan Hana Tajima Simpson dan Sue Anna Joe Apa yang saya dapat simpulkan dari pembacaan dan pemerhatian di blog-blog mereka, Hana Tajima dan Sue Anna Joe mempunyai sedikit persamaan. Kedua-duanya sama cantik dan sedap mata memandang. Say…

Blogger 24/7 memang hebat!!

sumber gambar: Google Blogger 24/7. Memang terbaik dari ladang. Blogger tegar namanya tu. Ada sesiapa yang kamu kenal blogger 24/7? Saya nak temuramah buat kajian haha.

Reasons why people who work with computers seem to have a lot of spare time:
Web Developer - Its uploadingSysdamin - Its rebootingHacker - Its scripted3D Artist - Its renderingIT Consultant - Its your problem nowProgrammer - Its compilingtertinggal satu jawatan kosong dalam gambar tu sebut | | | V Blogger @ penaip artikel dalam blog disebalik keyboard
bengang dengan kelembapan line internet terutamanya jalur lebar yang konon-kononnya memberi perkhidmatan internet yang terbaik di kawasan tempat tinggal.'berperang' dengan laptop/PC yang dah berat kapasitinya dengan berteraburnya malware virus kuman bakteria, dengan maksud yang lebih comel, UZUR.berhadapan dengan website/blog yang amat berat yang sarat dengan Javascript/HTML macam blog ni ke?, dengan maksud yang lebih sopan, make up cantik tapi berat.terlalu kusut memikirk…

PING BUSUK & SUBMIT START : ping dan sumber trafik

Salam jumaat my readers :) PING BUSUK. Tahukah anda apa itu Ping Busuk? Adakah lepas anda ping terus berbau busuk? atau adakah kalau anda tidak ping, anda busuk? atau mungkin anda ping anda busuk? haha okey stop it, merepek. Ping Busuk ini salah satu tempat saya ping entri-entri yang baru publish. Lama dah saya dating dengan Tubelawak punya busuk ni. Masa di awal penubuhan lagi, ceahhh merepek lagi. Submit Start pulak tempat ping jugak, blog kita akan didaftar di beberapa search engine selain Google dan Yahoo saja kan yang popular.
Sebab saya ni agak pemalas sikit nak ping entri-entri di group facebook, sebab penatlah. Memandangkan application share facebook dalam blog ni pun saya dah remove, makinlah saya malas nak ping. Tips nak dapat free traffic yang saya boleh kongsikan ialah setiap kali publish entri baru, saya akan ping di http://www.submitstart.com/ dan http://busuk.org.
KLIK GAMBAR UNTUK DIRECT KE WEBSITE TERSEBUT
Dua tempat tu saja saya ping lepas tu saya blogwalking. Selebihnya…