Skip to main content

To gain knowledge,everyone has to read

Buat apa petang-petang tu? Mesti ada yang tengah bersesak-sesak di Bazaar Ramadhan kan?hehe. Entri ringkas sebelum masing-masing busy prepare makanan berbuka puasa, saling berkongsi ilmu untuk hari ini. Kalau sudi, ambil lah wallpaper kat atas tu. Tak perlu right click, hanya perlu double click kemudian save as. Masih ingat lagi lagu iklan kempen membaca di TV? Mehhh nyanyi sikit, ehem ehem ehem testing mic:

"Everybody take a book and read
To gain knowledge, everyone has to read
Let’s reach out, open up your mind
Let’s make reading, a lifestyle of wawasan..."

Masih ingat lagi tak surah Al-Alaq, masih hafal tak? Saya pun lupa-lupa ingat hoho. Malu2x. Okey jom baca, fahami dan renungi terjemahannya.
Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk). Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku. Bacalah, dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah. Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan. Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya. Ingatlah! Sesungguhnya jenis manusia tetap melampaui batas. Dengan sebab ia melihat dirinya sudah cukup apa yang dihajatinya. (Ingatlah) sesungguhnya kepada Tuhanmulah tempat kembali(untuk menerima balasan). [Terjemahan Surah Al 'Alaq, ayat 1-8]
*KATA HATI: Selamat bersungkai @ berbuka puasa kepada my readers yang berpuasa :) Esok kita jumpa lagi ekk hehe

Comments

Freaky said…
taknak komen entri ni.. sekadar nak ucap terima kasih banyak2 kerana sudi singgah dan komen entri freaky dengan banyak.. sangat terharu :) terima kasih
aimie amalina said…
ajen2 bace bukuuu
bace buku dan buat
yay!
camat buka poceee!
[sutera kasih] said…
@Freaky:
sama-sama..its okey :)
[sutera kasih] said…
@aimie amalina:
buat yay tu ape aimie?hehe
slmt berbuka adek :)
iPai said…
ewah .. bila tak bz, banyak pulak post dia dalam satu hari ..
sebaik-baik teman sejati adlah buku!!! yeahhh..betul tuh doe...
[sutera kasih] said…
@iPai:
ada unsur2 cemburu lahh..lalaalalala hehe
Yumida said…
hohoho...kmk gila novel..mun dh dpt novel..x lalek benda lain lg..duniaku hanya di dlm novel..
My Name is Mar said…
Saya sangat suka membaca..
Sebab, melalui membaca, barulah ada idea nak update blog..
Tapi, saya baca komik anime..
Ha-ha-ha:D

Mar is a BOY or GIRL?
Aisyah Aina said…
betul2..jom baca buku banyak2 :D
Maii Yusre said…
Suka baca buku cerita zaman dulu-dulu.. :D

Selamat berbuka pose kak yan :D
AmirFX said…
Selamat berbuka juak untuk ktk sutera..
Salwa said…
Bacalah sebanyak mana yang anda mampu.
.izzati liyana. said…
apesal tak tahu lagu tuh? haha. yelah. tengok tv pon tak.

buku pon kena pandai pilih. silap pilih bukan membantu. menjahanamkan lagi ada.
Far8 budak baik said…
mesti lahh..hari duk bace entry
orggg..mmg rajin terus pas tu..
hahahaha...
selamat bersahur nnti..
ekekekeke
nadia memang ske membace but skang mase sgt terhad...sangat busy...jadi mase membace tuh dah tak de..and sgt respect org yg busy but stil have time to read...
Ini Kisah Tia said…
yeaaaa . membaca , membaca dan terus membaca :D
Pak Pis said…
err...hurrmm pak pis nak ucapan tq atas entri ni :)..

pak pis bukan tuka name jek..ngn Blog2 skali pak pis wat baru la kakak..Blog Zippo akan pak pis padam
shandye. said…
anehnya masa bulan puasa la sy tetiba jadi rajin membaca...

lepas satu, satu...

maybe sebab tak larat nak buat anything else other than sitting around je kot. hehehe....

selamat menjalani ibadah puasa...
Fyzal said…
bercakap pasal buku ni, saya baru teringat sempena bulan puasa ini mahu buat satu misi menghabiskan 10 buah buku dalam 30 hari.
iPai said…
a ah .. cemburu saya .. saya sedang settle komen2 minggu lepas .. banyak nak balas kunjungan .. kalau tak balas rasa bersalah .. tp bila balas, sampai rasa sedikit muak ... trus stop bukak blog T.T


n skrang tak berani nak post, sebab macam menambahkan hutang je ..


act nak komen pasal banner baru .. wah2 .. banner baru tuh nampak lagi smart r .. haish, napa laa wanita selalu rajin2 ni ..
ILA HonEyBuNNy said…
syaza...

info best la..ila nak berteman dengan buku la..mmg seronok baca buku..

banyak ilmu kita dapat kan..;-0
adan said…
yess.. pernah baca wallpaper tu kat buku la tahzan.. lebih kurang la jugak bunyiknya..

btw.. salam ramadhan..
Abang Stalker said…
esok nk jd ulat buku :D hahah..tetbe..mke pun layu,nk bc buku time bln puasa mmg amat mencabar.xpe..bc quran x kn layu. ;)
[sutera kasih] said…
@hana sudradjat:
Jom...baca entri orang hehe
[sutera kasih] said…
This comment has been removed by the author.
[sutera kasih] said…
@Yumida:
yahhh..bahaya ya ehhh..mun dh x lalek benda lain ya hehe
[sutera kasih] said…
@My Name is Mar:
Wahhh..hobi yg bagus :)
komik anime??
okey la tu, sbb bukan senang nk minat baca buku anime tu, sbb sy try dh baca buku camtu, tp sy xdpt nk minat jgk kecuali conan hehe
[sutera kasih] said…
@Aisyah Aina:
adik2 baca buku sekolah yerrr, pegi sekolah :P
[sutera kasih] said…
@Maii Yusre:
best kan baca buku zaman dolu-dolu..
nostalgia gitu hehe

thanks dear :)
[sutera kasih] said…
@AmirFX:
kmk selamat bersahur dah..hehe
[sutera kasih] said…
@Salwa:
tak mampu baca banyak2..huhu
[sutera kasih] said…
@.izzati liyana.:
lagu tu dah lama hehe

betul tu..kena bijak pilih buku jgk..
lagi bagus sebelum baca buku, baca ulasan buku2 tu kat internet..
[sutera kasih] said…
@Far8 budak baik:
hehe kira membaca la jgk tu kan dek

sudah habis sahur tadiiiiiii lagi :P
[sutera kasih] said…
@nadia ar-rumaisha:
nadia busy kan skrg..
sy baca buku sebelum tido je hehe
lepas tu pengsan dgn jayanya :P
[sutera kasih] said…
@Ini Kisah Tia:
terus membaca entri2 rakan blogger if kemalasan baca buku, tu pun dikira membaca hehe
[sutera kasih] said…
@Pak Pis:
sama-sama pak pis a.k.a zippo hehe

haizz dh terbiasa pggil zippo, jd lepas ni kena latih pggl pak pis la pulak kan hehe

ehh jgnla delete blog zippo tu..syg la pulak kalo di delete..ada info yg bgs jgk kan?
[sutera kasih] said…
@shandye.:
bukan aneh tapi benar la shandye..

puasa kan, sbb tu la awk rajin baca buku sebab baca buku tak perlu gerakan yg banyak, cuma perlu berfikir dan terus berfikir hehe
[sutera kasih] said…
@Fyzal:
wahhh..banyak tu 10 buku..
sy sebulan, dua buku saja paling maksimum, tu pun kalo ada beli buku baru huhu

good luck yeaa, semoga dpt menjayakan misi tu dgn happy :)
[sutera kasih] said…
@iPai:
saya dah bagi settle semalam..lepas sahur tu terus marathon blogwalking membalas kunjungan..

mmgla kdg2 agak letih jgk, anggap saja ipai bersenam2 smbil menghilangkan stress hehe

kalo kita buat something dgn happy, Insya'Allah mesti tak penat :)

kalau busy, jgnla approve dulu komen tu..tggu dh free, barula approve, so org faham ipai busy kalau tak bls kunjungan diorang hehe

banner tu?haha hodoh kot..
buat2 boring aritu sbb xdpt online..
[sutera kasih] said…
@ILA HonEyBuNNy:
sekadar berkongsi, sorry maybe xda idea sendiri dlm entri ni..just berkongsi apa yg dibaca :)
[sutera kasih] said…
@adan:
Akhirnya...ada jugak yg perasan di mana ayat2 tu..

tabik spring la sama ko adan..tebal tuu buku tu, boleh ko ingat yaa..nsib ko xingat mukasurat sekali, kalo tak, pengsan terus saya sbb kagum hehe

salam ramadhan jgk :)
[sutera kasih] said…
@Abang Stalker:
hehe jgn jd ulat bulu, sudahlah :P

Insya'Allah, kalo baca quran serta terjemahannya, abg stalker konfem tak layu malah makin nak baca terus dan terus :)
iqra' bismirap bikal lazi halaq!
sergeant keroro said…
komik pon best, keh3
yatie Awang said…
dengan membaca banyak ilmu yang kita akan dapatkan?
iPai said…
wah tips di situ .. terima kasih ..

hmm, buat auto approve comment untuk entri pada hari yang satu tuh je ..

nak cepat2 settle comment .. nak publish entri ni .. rindu .. bukan rindu syaza tau, tapi rindu nak publish =P
[sutera kasih] said…
@ciK LyndaWawa igUana:
dolok2 ms sekolah, kapus2 ngafal..hehe
[sutera kasih] said…
@yatie Awang:
Insya'Allah ada ilmu yg kita dpt kak :)
.izzati liyana. said…
tak pernah pulak terfikir nak cek kat internet. selalu men tibai je buku pape kalau sampai kat kedai buku tu. tengok cover, selak2 sikit mcm best, terus beli.
Redbloodsnow said…
sejak kak zie terlampau bz. mls giler mek nk bukak buku n baca koh...
Nurnajwa said…
Kte ske baca buku, yeah! XD

Haha, excited ;P

*dh save as ;)*
[sutera kasih] said…
@.izzati liyana.:
kdg2 sy carik kt internet, tp kdg2 kalo dh d MPH, lepak sajala lama2 baca sinopsis hihi
[sutera kasih] said…
@Redbloodsnow:
baca buku mun ada masa free jak kak..ktk gik busy owhh..sian ktk..
[sutera kasih] said…
@Nurnajwa:
hehe bagusnya dikku ni suka baca buku..jarang bdk2 suka baca buku sekolah :P

thanks dek :)

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …