Skip to main content

Tabiat Berpuasa SKY Dolu-dolu dan Sekarang

Salam Ramadhan Al-Mubarak my readers :)
Hari ni lambat pulak update blog, malas nak online tadi hehe. Apa nak kongsi hari ni ekk? Since dah berpuasa ni, mostly bloggers dah kongsi pengalaman-pengalaman berpuasa masa kecil, berpuasa di perantauan, berpuasa zaman sekolah di asrama, berpuasa di hostel IPT, berpuasa pertama kali bergelar isteri/suami.ibu/ayah dan sewaktu dengannya. Saya pun nak kongsi jugakkkk hehe. Kali ni saya nak kongsi cerita berkaitan pengalaman dan perangai semasa berpuasa masa dolu-dolu dan sekarang. Maksudnya masa kecik-kecik comel dan dah bujang tratang tang tang dara manis comot hehe.
sumber: Google
1. Gosok Gigi
Dulu-dulu: Tiap-tiap hari sepanjang bulan puasa, tiap kali habis bersahur, mak selalu membebel suruh gosok gigi lepas makan. Punyala liat nak pegi tandas tu. Tak tau la kenapa masa tu sangat-sangat malas haha. Hari-hari nak kena bebel, baru nak buat.
Sekarang: Bila dah besar, tak malas lagi dah. Dah tau hukum segala kan hehe. Disamping, malu kot mulut busuk kalau bercakap dengan member-member haha. Sekarang turn adik bongsu pulak. Nak tunggu kitorang bising, baru nak buat. Korang pulak?


sumber: Les'Copaque via Google
2. Petua Selawat 3kali
Dulu-dulu: Mak selalu pesan, lepas dah gosok gigi tu, mesti minum air segelas. Sebelum minum, selawat 3 kali. Tips supaya dapat kurangkan haus masa puasa. Entahlah tips ni dari mana mak dapat, mungkin turun temurun dari mak kepada mak jugakk kan hehe. Tapi, liat jugak nak buat. Haisshhh apahal ahhh masa budak sangat liat? :P
Sekarang: Tak perlu dah mak nak bagi ingat banyak kali. Sendiri dah ingat selalu. Lepas sahur, dah ready air segelas atas meja. Tengok jam 5 minit sebelum imsak, minumlah dan berselawat. Macam biasalah, adik bongsu tetap liat seliat-liatnya nak kena bagi ingat haha.

3. Tidur lepas sahur
Dulu-dulu: Ya robbi, buruk sungguh perangai time budak-budak. Lepas dah buat segala apa yang patut, terus pengsan atas katil. Ishhhh..pemalas haha.
Sekarang: Dah berubah lerrr..dah besar kot. Lepas dah buat semua apa yang patut, bacalah buku ke tengok TV ke, masa dah moden sikit, online lahh hehe.

 4. Makan kurma semasa berbuka
Dulu-dulu: Benci bebeno bila waktu bersungkai tu bapak suruh makan kurma dulu, lepas tu baru boleh makan nasi haha. Dulu tak suka makan kurma. Jangan kata kurma, kismis pun tak pandai nak telan. Nasib baiklah tak menjejaskan minda sebab tak suka makan kismis hihi. Sekarang: Dah jadi favourite dah makan kurma waktu berbuka. Makan sampai lebih sebijik sebab sedap sangat hehe. Masa kat asrama dulu, berbuka dengan dua biji kurma dan air saja lepas tu solat berjemaah Maghrib. Lepas solat baru boleh makan, biasalah asrama kan hehe. Okey tu lain topik nanti cerita.


sumber: Les'Copaque via Google
 5. Solat Tarawih
Dulu-dulu: Honestly, masa kecik-kecik saya memang tak pegi terawih. Bukan malas, sebab entahlah saya pun tak tau kenapa hehe. Mungkin sebab masa tu bajet comel kan, tak suka kalau kena usik time di surau haha.
Sekarang: Alhamdulillah, since dah masuk sekolah berasrama penuh, saya dah tak malas lagi dah hehe. Suka sangat solat terawih ramai-ramai dengan member-member seperjuangan. Tapi bila dah habis belajar, terawih kat kampung, rasa lain sikit, sebab kanan kiri member-member tiada. Kebanyakkannya makcik-makcik nenek-nenek budak-budak hehe. Paling rasa sengal, kalau ada makcik yang berlagak macam.......tettttttttt Astaghfirullah al-azim..sabo je la.

Okey dah cukuplah tu 5 saja hehe. Korang pulak? Bagitaulah kat ruang komen (^__^)
Hari ni birthday rakan blogger yang dah lama saya kenal since 2008..Happy Birthday my dear AmyLiana..Wish amy always happy, sukses dalam apa jua bidang yang diceburi dan dirahmatiNYA sentiasa, amin ya rabb.

*KATA HATI: Tadi baru tergerak hati nak cek komen bahagian SPAM..syiohhhh banyaknya komen-komen dr blogger tersesat kat situ. Sabar je la blogspot ni. Suka suki saja bagi masuk bahagian SPAM padahal tak spam pun. Sampai ada pertanyaan dari blogger tergendala kat SPAM, maaf lambat jawab pertanyaan, kang tak pasal-pasal kena cop berlagak uwaaaaaa :(

Comments

CheQ PP JoY said…
selamat menjalani ibadah puasa :)

Entry Terkini: SaDiS: KaSiH SaYanG SeoRanG AbanG
aiman said…
selamat menjalani ibadah puasa.. dah mengalami perubahan kita ni..
ILA HonEyBuNNy said…
heeh...

zaman kecik2 dulu kita xg sangat kan...sekarang neh dah moden sikit...

nak ikot la petua mak syaza tu..ehhe

kecik2 dulu ila lak y rajin g terawih dengan arwah tok..ehhe
CikMiMiey said…
haha .. zmn kanak2 rebena dulu macam kerenah timbul kan . nombor dua n tiga setepek kene atas kepala ! hik3
merahitujambu said…
semua yang di pesan oleh mak bersebabkan...rindu plak zaman kanak-kanak..=)
H.J said…
masa kecik2 semuanya sama dengan masa skarang..tak de lain pom..haha
wahida said…
aku dulu pun kecik2 cukup menyampah kalau disuruh berbuka ngan kurma...pada aku air lagi best...tapi tu dulu la..zaman kecik2..hehe..

sekarang tidak lagi..kurma la sedap sampai waktu sahur pun duk carik gak kurma...
cik dila said…
kite mkan kurma kalau dekat rumah je. sebab abah mmg suke beli kurma. kalau puasa dekat kolej mmg tak ade la kurma,huhu.

Terawih pun best dekat kolej sbb kawan2 ramai,dkt rumah byk makcik-makcik,budak-budak.. rindu kawan2..
Maii Yusre said…
Maii masa kecik2 rajin buat solat terawih 20rakaat..tapi sekarang boleh 8 je..hehe..sabtu ahad baru boleh buat banyak sikit :D

Tidur lepas sahur? Hahahaha..masa kecik2 babah maii siap cakap "makan cepat2 nanti boleh sambung tido.." XD
Munna said…
alahai gigihnya kucing tu gosok gigi..hehe cumil

*psnan mak kite lebih kurang je..masa budak2 ape pun liat nk ikut =)
KimiCnoL said…
dulu puasa yang yang yok..skrang puasa penuh..haha
cara mudah buat doodle??
Nurnajwa said…
Dulu klau pg terawih suka lari dlm msjid, nk2 yg dua tingkat pastu besar kemain ;P

Skrg kte ikut solat la, heee ;)
AmirFX said…
Dolok2 kmk terawikh sebab nak men mercun.. haha..
iPai said…
memang ada je masuk kat span tuh .. memang kena cek pon ..

uhuhuh


owh dulu kecik2 tak pergi tarawikh sebab kena kacau ye .. skrang pun kene kacau wat, tp kacau kat blog je laa .. ngeh3 ...


saya tidur lepas pukul 7 .. wakaka .. nantok trus bumbum2 ..

n takleh makan kurma =( .. nanti uwekkk
Bui Junaidi said…
masa kecik dolok mcm2 jak karenah posa,nektok x juak gine2 nak owh..
iMBobo said…
haha bila azan je xsampai 5 minit selesai :D
yatie Awang said…
lebih kurang je sya ngan kakak hahaha...tapi yang no5, kakak dulu masa kecik2 sukasangat pergi tarawih dah besar sekarang jarang pulak, maklumlah dah ada anak, nak kena jaga anak lagi, jagi ambil inisiatif, gilir2 ngan suami
Wanie said…
bagusla SKY dah banyak berubah jadi lebih baik..wanie still tido tapi lepas subuh la..kalau dulu2 lepas sahur dah tido terus..hehe
iPai said…
eh orang puji ikhlas tau .. cuma yg kat tag tuh, takleh nak terang2 .. nanti cik kekasih hati syaza yang jels .. haa, jawab2 ..
aimie amalina said…
cam same jek sume..hehehe
tap yg selawat tu br tawu..
weeee..
tanx akak!
bole amalkan nih..kikiki
.izzati liyana. said…
bace number 3 tu rasa macam nak sorok muka dalam bantal sebab kadang-kadang tidur jugak sampai sekarang. hehe. kalau kat kolej mmg tidur la, sebab nanti kalau tak pergi kelas ngantuk.

yang kurma tu saya pun sama dengan cik syaza. sekarang dah jadi favourite. dulu tak suka. :)

btw, thanks sebab ada nama saya kat tepi tu. hihi.
.izzati liyana. said…
sorok muka dalam bantal sebab kadang-kadang tidur jugak sampai sekarang. hehe. kalau kat kolej mmg tidur la, sebab nanti kalau tak pergi kelas ngantuk.

yang kurma tu saya pun sama dengan cik syaza. sekarang dah jadi favourite. dulu tak suka. :)

btw, thanks sebab ada nama saya kat tepi tu. hihi.
cIk PikA said…
hahah.. mmg susah kn zaman dedolu.. haha.. segalanye liat.. tetbe lak rindu nk tolong mak wat kueh rye.. hehehe.. (ooops.. cm kuar topik ja.. hahaha)
Zura said…
bile dh besar nie...dh pndai berfikir sikt...hehe...a'ah..akak pun kekdg jd cm tue...komen dr blogger yg biase bg komen pun jd spam..
S-N-B said…
Jemput join giveaway cloth diapers: http://nurbaiya.blogspot.com/2011/08/aku-buat-giveaway-nihmai-la-join-ramai.html
selamat berpuasa..
pasha gerek kamek...

xnya diat link yan berkaler pink ya koh....kat entry kmk ada lagu pasha ya...diat2..jgn x diat okeyh..hehe
Ini Kisah Tia said…
jangan sampai komen spam lepas tau sebab kalau google detect dan label blog ni blog spam , depa akan deleted . sikit maklumat yang Tia tau ..

ohye , hehee . masa kecik memang beza dari sekarang .. dan yang lepas sahur je terus tido tu , sama ah .. hahaaa .. rasa bukan kite je kot .. ramai lagii . bukan takat masa kecik , sampai ke beso pun ada ..

nice sharing :D
iPai said…
syaza, napa awak letak feed tak kasi tau saya .. 'bengang' saya cam ni ..

terharu T_T

saya nak letak awak punya ... pliz3 .. tp leh ajarkan tak ? saya tak reti ..
Farihah Ahmad said…
dulu masa kecik org kata jgn korek hidung. bila dah besar besar pun org kata juga jangan korek hidung. hypothesis: dah lama x korek hidung dari kecik sampai besar. ish3....
iPai said…
yeay dah reti !!!
Pak Pis said…
dan Setrusnya selamat menjalani perjlanan keimanan sepanjang berpuasa...supaya iman kita tidak tamat selepas bulan ramadhan habis nanti... :)
[sutera kasih] said…
@CheQ PP JoY:
thanks..slmt berpuasa jgk :)
[sutera kasih] said…
@aiman:
tq..slmt berpuasa jgk..slmt mencuba hehe
[sutera kasih] said…
@ILA HonEyBuNNy:
hehe cuba try test tips kat ats tu dear..
[sutera kasih] said…
@CikMiMiey:
hehe kanak2 ribena adalah zaman paling bahagia :P
[sutera kasih] said…
@merahitujambu:
semua apa yg mak pesan, utk kebaikan kita jgk :)
[sutera kasih] said…
@H.J:
hahhh..sama ja semua?
pelik2 hehe
[sutera kasih] said…
@wahida:
akak pun tak suka ekk?samala kita hehe

skrg dh jd pebret :P
[sutera kasih] said…
@cik dila:
yup..kalo kt hostel mcm ssh nk ada kurma kan hehe

rindu terawih kt hostel kan..ada kwn2 :)
[sutera kasih] said…
@Maii Yusre:
hehe takpa..sikit2 lama2 jadi bukit :)

iya?ok la tu dpt green light :P
[sutera kasih] said…
@Munna:
kucing pun reti gosok gigi tau :P

ape pun liat kan hehe
[sutera kasih] said…
@KimiCnoL:
hehe..puasa yang yok :P
[sutera kasih] said…
@Nurnajwa:
biasala tu budak2..nakal sunguh :P
[sutera kasih] said…
@AmirFX:
ktk nang jak berolahhhh :P
[sutera kasih] said…
@iPai:
aahhh..baru tahu huhu

plus malas kot haha :P

kacau gatal namanya tu kah2

erkk..peliknya ipai ni..mkn kurma pun muntah ka?rugi2 haha
[sutera kasih] said…
@Bui Junaidi:
biasala masa kecik..mudah nk cair mknn depan mata hehe
[sutera kasih] said…
@yatie Awang:
hehe sama ekkk?
lucu pulak kan kak..napela msa kecik2 kita liat :P

wahh xpala, gilir2 jaga anak..pegi terawih :)
[sutera kasih] said…
@Wanie:
tak la berubah terus..ada jgk kekurangannya hehe kdg2 lalai jgk tetido :P
[sutera kasih] said…
@iPai:
poyo jekk hahahah

sy dh ada anak kot :P
[sutera kasih] said…
@aimie amalina:
tak tau la dek dr mana mak dpt petua tu hehe
cubala jgk :P
[sutera kasih] said…
@.izzati liyana.:
hehe kdg tetido jgk kt kerusi smentara tggu subuh tu hehe :P

skrg pun dh jd pebret kan kurma tu :)

its ok dear..hehe
betukar2 setiap minggu tu tau
[sutera kasih] said…
@cIk PikA:
aahhhh..segalanya liat..skrg ni pun kkdg3 liat jgk tp msh dpt kawal hehe

alulu..sy ngan mak stat buat kueh nanti 20hb cmtu :P
[sutera kasih] said…
@Zura:
yup, bila dh besar boleh fikir sendiri dah :)
[sutera kasih] said…
@S-N-B:
thanks jemputannya :)
[sutera kasih] said…
@ciK LyndaWawa igUana:
eeeeeeee pasha lagikkkk :P

cehhh lentang2nya blog nya ungu :P
[sutera kasih] said…
@Ini Kisah Tia:
thanks Tia sebab bgtau :)

hehe itula pasal..kdg2 bila dh beso ni pun kdg2 msh jgk bw perangai kecik2 :P
[sutera kasih] said…
@iPai:
kena bgtau mehh?hehe

bengang la pulokk :P
[sutera kasih] said…
@Farihah Ahmad:
hahaha kelakar la awk ni..adoii siap ada hipo lagi :P
[sutera kasih] said…
@Pak Pis:
InsyaAllah..amin ya rabb :)
iPai said…
kene bgtau !!!

wah dah ada anak ke ? serius ??!!!

ish .. takut plak .. tak nak kacau r .. takut .. hahhaa
iPai said…
er kalau ada anak, napa macam nampak muda .. hmmm, takleh caya benda2 tenet ni .. ceh
[sutera kasih] said…
@iPai:
jangan mudah percaya dgn internet hahaha

jgn mudah percaya dgn gambar..sekeping gambar boleh buat korang tertipu kot :P

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …