Skip to main content

Resipi Raya: Biskut Arab

Salam sayang dan selamat petang my readers :)
Entri ini autopublish tau. Urmm, korang dah buat biskut raya tak?hehe. Jom saya ajar korang satu resepi biskut paling senang dan sedap. Saya dah buat 3kg petang semalam hehe. Pernah makan biskut Pak Arab tak? Mehhh saya ajar.
sumber gambar: biskut Arab saya punya!! :)
Bahan-bahan (untuk satu adunan):
  • 500g Tepung Gandum
  • 150g Gula Halus
  • 1 Tin Minyak Ghee (500g)
  • Tepung Susu (untuk di luar)

Cara Membuatnya:
  • Masukkan sekaligus tepung gandum dan gula halus
  • Kemudian, masukkan minyak ghee sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi dan gaul hingga sebati.
  • Tips, lebih elok minyak ghee dicairkan terlebih dahulu supaya adunan cepat sebati.
  • Selepas adunan tadi sudah sebati (pastikan adunan tadi boleh dikepal-kepal), jadikan beberapa doh dan bentukkanlah ikut suka hati korang hehe. Boleh jugak bulat-bulatkan saja, tapi saya suka main cop-cop :P
  • Selesai membentukkannya, bakar selama 15 minit. Mak saya cakap suka hati korang lah nak letak berapa darjah celcius, pandai2lah bajet hehe.
  • Lepas dah habis bakar, biarkan biskut-biskut tu sejuk.  Akhir sekali, ulikan biskut-biskut dengan tepung susu. Okey siap.

*KATA HATI: Maaf tau kalau saya lambat jenguk korang, mood buat kueh raya hehe. Tapi jangan risau, ada masa rehat sikit, saya luangkan masa dating ke blog korang okey? (^__^)

Comments

bunbun said…
ohmaaaaaaaaii! bunbun suka kot. bak alamat rumah. nak dtg beraya lalalaal :P
NM02 said…
tahun ni mak ai tak buat biskut, bz ngan cucu.. mmm... takde kuih raya la nampaknyer
Umie Artoqiemie said…
toklah biskut arab duhal...
nyaman biskut tok..ala-ala biskut makmor.kmk suka.thanks share resepi.. cuti kelak polah.sik sabar mok pulg kpg!
Anne Nurain said…
macam sedap..
mo test la nanti..
x sabar mo balik kampung buat kuih raya.. hehehe..
My Name is Mar said…
Hah.... Nanti pos ke rumah eh..
TQ!
Ha-ha-ha:D
Hanie_Dew said…
uuuiiii...sedap biskut ni. jemputla kitoran gni dtg umah raya.bole makan biskut.
cIk PikA said…
nyam2.. naak kueh raya skit.. hehe

pika nak ajak join ni.. :)
http://somebodypeace.blogspot.com/2011/08/duet-ga-by-mommyyen-dan-ibu-sheila.html
alif haris said…
haha namanya biskut pak arab eh ?

b4 nih tawu mkn je kt rumah orag, xtawu nama haha
AmirFX said…
Kmk ingt ktk beli ramuan dari Arab nun.. Duhal cemtok jak biskut Arab tek..
[sutera kasih] said…
@AmirFX:
aok..simple jak bah biskut arab tok..hehe
[sutera kasih] said…
@alif haris:
lelaki memang tau makan je :P
[sutera kasih] said…
@cIk PikA:
hehe...nah ambiklah :P

thanks invite me :)
[sutera kasih] said…
@Hanie_Dew:
hehe jemputlah dtg ke rumah nanti :P
asnizaziz said…
wahh senang je..boleh try buat ni..hehe
[sutera kasih] said…
@Anne Nurain:
test la nanti, sedap tu dear hehe
[sutera kasih] said…
@L@dyKichiMachiko:
aok, nang nyaman..cobala kelak hehe
[sutera kasih] said…
@NM02:
kuih tunjuk kan ade?hehe
[sutera kasih] said…
@bunbun:
hehe..bunbun suka ekk?meh la dtg beraya :P
.izzati liyana. said…
wah. mood kuih raya dah sampai. kuih saya dah siap dah. kat kedai. tinggal bayar dan bawak pulang je. haha.
sifu im said…
eh biskut arab bukan ke bulat2 kcik??ko pandai x ni wt senanya??haha
iPai said…
nak yg syaza buat !!! heee
eamy milea said…
kreatifnye...siap bunga2 lg biskut arab die.. :)
Cik Kopiko said…
Kenapa lepas bakar dia still ta keras ? Kene tunggu sejuk ya baru dia keras?

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …