Skip to main content

Kaitan Jerawat dengan Kesihatan Kamu

sumber: Google

Maksud disebalik jerawat yang tumbuh di tubuh anda:

DAHI
Haba badan melampau, peredaran darah tidak baik. Minda dan badan, mungkin terlampau letih. Stress Kumpulan ini biasanya panas baran. Nasihat: Pupuk tabiat tidur awal, bangun awal. Dapatkan tidur yg cukup dan minum air banyak

HIDUNG
Jerawat di batang hidung bermaksud tulang belakang kita mungkin bermasalah Di hujung hidung mungkin kerana haba perut melampau dan sisitem penghadaman tidak normal Di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dgn ovari atau sistem reproduksi

DAGU
Fungsi buah pinggang terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah. Kaum wanita mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca drpd haid yg tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.

PIPI KIRI
Fungsi hati mungkin kurang lancar termasuk dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah.

PIPI KANAN
Fungsi paru-paru mungkin tidak normal

PADA BADAN (BELAKANG & DEPAN)
Sistem perkumuhan yang bermasalah, sembelit. Amalkan pemakanan yang sihat dan mengikuti piramid pemakanan bagi mempastikan toksin tersingkir dengan lebih baik.
sumber: http://myfadzli.com/blog/

So, lepas ni kawallah segala yang perlu kita kawal okey. Disebabkan kita dah tau sebab munculnya jerawat ni better kita buat sesuatu untuk diri kita. Ubahla cara hidup kita sekali, anda mampu mengubahnya :)

*KATA HATI: Selamat pagi my readers. Cuba tengok di cermin, ada jerawat tak? :')
Tak sampai hati saya nak biarkan blog ni sunyi sepi. Mood ke laut sekalipun, saya akan berusaha terus update dan blogwalking demi member blog. At least, dapat happy kan diri walau sikit, thanks member blog, korang semua  memang AWESOME :)

Comments

mr_mrs mikko said…
hoho... ru[anya kan. hihi... kaka tiba2 ada dkt dahi ni... yg lain2 ok suda... ^_^. slalu tidur lewat kali ah..
bunbun said…
oh nooooo!! paru paru saya! ahahh. :D


niice infolaaah :)
sergeant keroro said…
ada pada pipi kanan dan belakang badan.

huhu T__T

nice sharing :)

p/s : kena jaga makanan la ni T_T
Khairul Antasha said…
hehe..kat dagu ya nang biasa ooooo..mesti ada sigek jerawat..hehe
Bui Junaidi said…
baruklah tauk jerawat pun ada maksud paduhal..

tp syukurlah,muka kmk xda jerawat..hehe
yatie Awang said…
Alhamdulillah...tak ada lagi masalah tu
My Name is Mar said…
Ho-ho-ho....
Ada makna eh rupanya?
Kalau kat Punggung?
Ha-ha-ha:D
abghani said…
jerawat gunakan kulit kayu man
Hanie_Dew said…
eeee...hanie banyak jerawat kat dahi dan dagu. majoriti berpunca dari kesihatan perut yang tidak baik.

thanks for sharing.
NM02 said…
jerawat banyak naik time remaja

apekah maksudnya doktor?

muahahahaha
Jue said…
yg kat dahi tu mcm betul beb..mmg slalu zz lewat sbb bz wuwu

slalunya Jue akn cuba x pegang muka ngan tangan kotor..utk elak pimples =)
sizuka[Izzati] said…
terima kasih sebab share!oooo bru tau.
Salwa said…
yeke...time kasih bagitau.kena jaga lagi la pemakanan saya ni nampaknya..huhu.
.izzati liyana. said…
ade jugak eh? hehe. saya selalu kena seketul dekat hidung. dahi pernah jugak sekali dua. kalau nak sujud, peh peh peh, sedappp..
benci kalau jerawat kat idong...
seksa...
cik dila said…
ni kalau ada jerawat dkt semua tempat mmg sakit lah nih. hehe..

Nice sharing..:)
ILA HonEyBuNNy said…
selalu jerawat naik dekat pipi ila ja...

adehhh...tahap kshtn ila kureng normal neh...ehhe
mykhalis said…
diriku suci dari jerawat..hehehe
Far8 budak baik said…
hahahaha x nk lah aku bace..
kang terus terjun bangunan lak
nnti..bhahahahahaha...
=)
AmirFX said…
Jerawat di pipi dolok kmk pernah ada.. Ooo.. Duhal berkaitan dengan hati dan peparu... Nice inpo...
Myra Jay said…
Ada betul gak pasal jerawat nie.
Tp myra kalau selalu kena habuk (dulu masa dok naik motor) akan tumbuh jerawat di dagu..

Dahi plak kalau stress :)
aimie amalina said…
huk3..
masalh wanita dengn masalah hati..
aiyaakkkk... =(
maceh akak!
CuteKids Shoppe said…
salam..

yann, tumpang tepek. baju raya murah! tq!

http://cutekidsshoppe.blogspot.com/
iMBobo said…
jerawat kt telinge camne ek?haha
anismelon said…
anis nek jerawat bile nak peod je..nie pon dah mule naik..tak kan na peod dah kot..xnak..biar la pai abis puase..
emy hamizah said…
hah..skarg mmg naek jerwt besa gle ni. xnk mengecil plak.hohoho
[sutera kasih] said…
@emy hamizah:
hehe biarkan dia membesar, jgn picit tau..
[sutera kasih] said…
@anismelon:
samala..tp kdg2 xda kdg2 ada hehe ikut hormon :P
[sutera kasih] said…
@iMBobo:
kalo kt telinga bobo tu, bobo malas korek telinga haha
[sutera kasih] said…
@aimie amalina:
lelaki pun kdg2 ada mslh dgn hati hihi
[sutera kasih] said…
@Myra Jay:
owhh..kalo alergik pon blh tumbuh jerawat ekkk...ssh kalo cmtu kalo sntiasa kena habuk huhu
[sutera kasih] said…
@AmirFX:
jerawat tumbuh ya nang ada makna bah..
[sutera kasih] said…
@Far8 budak baik:
bahahaha..ketara byk jerawat !
[sutera kasih] said…
@mykhalis:
aisemen..okey la tu khalis suci xda jerawat hee
[sutera kasih] said…
@ILA HonEyBuNNy:
saya pun tgh ada sebijik kt pipi..hishhhh..
[sutera kasih] said…
@cik dila:
ehh tak la gitu hehe..
jerawat itu pemanis :P
[sutera kasih] said…
@♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫:
hishh samala..xsuka jerawat kt idong!!
[sutera kasih] said…
@.izzati liyana.:
hehe sy selalu kt idong..kt dahi jarang..
[sutera kasih] said…
@Salwa:
yup..kena jaga pemakanan tau dear..
[sutera kasih] said…
@Jue:
yup..kalo jerawat kt dahi tu mmg sbb tido lewat & stress..huhu

aahhh, jgn pegang muka kalo tgn kotor..
[sutera kasih] said…
@NM02:
kalo itu masalah cinta monyet haha
[sutera kasih] said…
@Hanie_Dew:
kalo kt perut tu, ada mslh penghadaman mungkin dear..bykkan minum air & serat k
[sutera kasih] said…
@My Name is Mar:
eeeee Mar ni mcm bobo jgk tanya soklan pelik2 hehe
[sutera kasih] said…
@yatie Awang:
okey la tu kak kalo xda :)
[sutera kasih] said…
@Bui Junaidi:
aokk..ada maksud kak :)

aok, kmk nmpk lam gambar, muka ktk licin hehe
[sutera kasih] said…
@Khairul Antasha:
hehe kt dagu salu jerawat halus2..
[sutera kasih] said…
@sergeant keroro:
aikkkk alien pon ada jerawat???
[sutera kasih] said…
@bunbun:
hehe paru paru bunbun kenapa?
[sutera kasih] said…
@mr_mrs mikko:
hehe nahh jgn tidur lewat..nnti byk jerawat di dahi :P
Sandra Azwan said…
bagus info nie...;-)

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …