Skip to main content

GEMS: program for unemployed graduates


Selamat petang my readers :)
Sorry lambat lagi lawat korang hari ni, semalam pun tak habis blogwalking lagi wuwuwuwu. Semalam dapat SMS dan email dari GEMS so pagi tadi pergi sesi interview join program GEMS. Harap-harap terpilihlah sebab saya dah bosan duduk di rumah goyang kaki hihi. I need program macam ni sebab my soft skills sangat teruk, walaupun saya bekas student communication hoho. Okey layan info berkaitan GEMS sambil-sambil saya study sikit pasal GEMS (^__^)

What is GEMS?
GEMS adalah singkatan daripada program Graduate Employability Management Scheme. Program ni lebih kurang macam program SL1M dan di bawah SL1M. Actually, before wujudnya program SL1M, GEMS dah mula bergerak lebih awal lagi. Kali ni dah nak masuk batch yang ke-5 dah. GEMS ni salah satu langkah kerajaan memberi galakan, memberi pengalaman bekerja dan latihan cara berkomunikasi dengan betul kepada para graduan yang masih belum bekerja. Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) telah diberi mandat oleh pihak kerajaan untuk menjalankan program ini.

Who is eligible to join this programme?
Terbuka kepada semua warga Malaysia yang telah habis belajar dan mempunyai Degree, serta masih belum memperolehi sebarang pekerjaan.

What are the benefits of the programme?
Kelebihan untuk pelajar:
Program ini dirangka khas untuk pelajar mengikuti modul-modul yang telah disediakan dalam program ini, untuk melengkapkan pelajar dengan kemahiran berkomunikasi dan pengalaman yang akan meningkatkan peluang pelajar mendapat pekerjaan. Setiap peserta akan menerima elaun bulanan sebanyak RM500 setiap bulan untuk bahagian 1 dan RM1000 setiap bulan untuk bahagian 2.

Berapa tempoh latihan?
Terbahagi kepada dua bahagian:
  • Part 1: Latihan kursus selama dua bulan. Sepanjang kursus tu, graduan akan dikumpulkan di suatu tempat penginapan yang ditanggung penuh oleh pihak kerajaan termasuk makan minum. Graduan diberi latihan mengikut modul-modul yang telah ditetapkan.
  • Part 2: Latihan kerja di sektor-sektor syarikat yang mengambil bahagian. Graduan akan menjalani latihan kerja selama 6 bulan. Pihak GEMS akan tentukan di mana graduan akan diserap mengikut match resume dan kehendak syarikat.

Boleh undur diri tak kalau tiba-tiba semasa join program tu ada panggilan interview/kerja?
Boleh. Sepanjang program tu, graduan boleh pergi interview dan berhenti menyertai kalau ada tawaran kerja dengan syarat, kalau pergi interview, kena isi borang pelepasan pergi interview dan kalau berhenti kerana dapat tawaran kerja, kena bagi notis 5 hari sebelum berhenti kepada pihak penganjur.

Maklumat lanjut, boleh singgah ke Portal GEMS di http://www.mygemsportal.com.my/

Event yang akan datang untuk walking interview dan graduan yang mendapat panggilan, di bawah ni ada maklumat akan datang:

GEMS 2011: Kuala Lumpur Walk-In Interview Session (Central Region) – Round 3
Day 1
Date : 15th August 2011 (Monday)
Time : 10.00 am - 12.30 pm (Session 1)
2.00 pm – 5.00 pm (Session 2)
Venue: Khazanah Nasional Berhad, Level 29, Mercu UEM Jalan Stesen Sentral 5, 50470 Kuala Lumpur

Day 2
Date : 16th August 2011 (Tuesday)
Time : 10.00 am - 12.30 pm (Session 1)
2.00 pm – 5.00 pm (Session 2)
Venue: Khazanah Nasional Berhad, Level 29, Mercu UEM Jalan Stesen Sentral 5, 50470 Kuala

GEMS 2011: Walk-In Interview Session (Sarawak)
Location : Grand Margherita (previously known as Holiday Inn Kuching), Kuching, Sarawak
Time : 8.30am – 5.00pm
Date : 13th / 14th August 2011 (Saturday / Sunday)
On the interview date, we would appreciate if you could bring:

1. Original and a copy of your latest resume/CV

2. Original and photocopy of the academic certificate including academic transcripts.
3. Original and photocopy of identity card
4. A copy of passport-size photo
5. Other relevant supporting documents.
Terms and conditions:
1. Open to all Malaysian graduates with recognised degrees.
2. Obtained a minimum CGPA rating of 2.5 or equivalent.
3. Applicants must be single, willing to be relocated and below 27 years old.
4. Applicants must be willing to undergo Part 2 (6 months) training at any given organisation nationwide.
5. Applicants must be ambitious and have a strong will to start a career in corporate organisations.
info from portal GEMS.

Tips interview GEMS: Just simple interview tadi, tak heavy sangat. Just perkenalkan diri, beri pendapat sikit. Tu saja hehe.


*KATA HATI: Untuk sesi walking interview GEMS di Sabah, hari ni hari last dah jam 5.30 petang nanti. Perghhh ramai jugak yang datang, tadi pun saya orang 1st untuk hari ni pun yang ke 61 dah..Mostly budak UMS..teheee. Yang interview pun tadi senior di UMS jugakk..Habis interview, jalan-jalan cuci mata kat 1B. Sempat beli kad raya tau, siapa nak?HEHE.

Comments

ILA HonEyBuNNy said…
pernah juga ila dengar program cmne..

ada la kawan2 ikuti program cmne b4 diorg dapat kerja...alhamdulillah..lepas tu diorg dapat kerja kan..

senang ja interview dia eh syaza,..hehe...all the best..;-)

nak kad raya..ehheh
abghani said…
baguslah kerajaaan..graduan gi kursus dpt elaun.
hani apandi said…
polah pakei kmk juak! hehe
hani apandi said…
eh salah entry.nak komen kat doodle tek.haha
KimiCnoL said…
bagus la ada program mcm nie kan..tak da lah menganggur graduan yg masih tak bekerja..goodluck! ;)
hukum letak gambar makanan time ramadhan?
aiman said…
gud luck yah.. :) doa banyak2..
aiman said…
gud luck yah.. :) doa banyak2..
dhiera said…
kad raya? nak nak..dah lama tak dapat.
macam mana interview td? saya tak berkesempatan jadi penganggur. habis belajar terus dapat keje.
tak syok. tak dapat honeymoon lama sikit~
.izzati liyana. said…
saya saya saya nak kad raye! *muke tak malu.* haha.

goodluck cik syaza. semoga dapat gems ini.
ramai kawan2 yg join..ada yg setengah jalan..ada yg tamat...ada yg dpt keje pastu..ade yg masih menganggur jugak... Pokok pangkal nya usha..ye tak??

Nway..slm ramadhan
sizuka[Izzati] said…
all the best!semoga terpilih.hehe.
CikMiMiey said…
alaaa .. tak layak nk juin sbb bru nk msuk buat degree . hehe ~
My Name is Mar said…
gems adalah salah satu jabatan dalam organisasi TELEKOM juga^_^
Nurnajwa said…
Best ni :) Dpt pengalaman, dpt duit pastu tak susahkn org, hehe.

*kad raya? kte nak XD*
yah..esok lusak intiview,,baruk nak madah..yalah kawan..mun x pat mek nemu kitak sia....kmk mbak pasha lak..heheh
Jue said…
eh best la info ni. nak suruh adik p cuba la nanti hihihi

psst: goodluck tau!yakin boleh! rs nervous tu elok sbnrnya hihi
iPai said…
patut laa lewat ..

uhuh .. rasanya usm n upm pun ada buat program macam ni juga .. org yg handle pon 3rd party ...

yg syaza bgtau tu tak paham .. syaza nak foward balik emel tuh ke ?
AmirFX said…
Gud luck Syaza Sutera...
H.J said…
nak kad raya.
Bui Junaidi said…
tahun lepas sidak laki kmk ada dijemput sidak gems tok join molah pameran dekat penview sia..bgs program cdak tok..merik peluang cdak degree ambik pengalaman nk...
pandai bwat doodle ea? tolong bwat kn :)

S a l a m r a m a d h a n~
Jum hayati di sini (^o^)
jangan terseksa kerana CINTA
wah ! memang berbaloi nii . semua kena tanggung siap ada dapat elaun lagi . memang rezeki lah siapa dapat :D
cik dila said…
okey lah tu kan keje selama 6 bulan dapat elaun 1000/month. intern pun dpt sikit je. haha.. gudluck eh..
aimie amalina said…
heeee...
napa saya ndak tawu ni kak..
kikiki..
bunbun said…
nak kad raye! :3 banyak2 bace ni yg termampu nak komen hahaha
iMBobo said…
baguslah benda ni..join jgn x join :D
sue perbs.. said…
prnh dngr pasal gems ni.. bgus utk penganggur2 mcm sy gak.. hehe
alif haris said…
perghh serius bagus nih ..
skrg kan ramai graduan menganggur huhu
Ain Zulaikha said…
ada, kakak saya pun masuk GEMS ni jgk, dia kira macma internal apa tah dia kata, pstu nanti dapat lah pengetahuan tentang kerja..
[sutera kasih] said…
@Ain Zulaikha:
lamanya tak nampak budak sorang ni :P

kakak ain pernah join ekk?ok kan program tu..membuka ruang utk dpt kerja..
[sutera kasih] said…
@alif haris:
yup..teramat ramai..sabo je la huhu
[sutera kasih] said…
@sergeant keroro:
hehe lambat2 pun, nnti jumpa jgk :P
[sutera kasih] said…
@sue perbs..:
tanam anggur jgk ekk dear?
senasib hihi
[sutera kasih] said…
@iMBobo:
bagus bagus bagus hehe
latihan smbil cari pengalaman :P
[sutera kasih] said…
@bunbun:
bunbun mmg nakal hehe
xpa, at least ada usaha memberi komen d situ :P
[sutera kasih] said…
@aimie amalina:
astga, knapala kkak lupa bgtau ko ya dekk..kkak slalu pkir ko d smnjg bah..aduiiii
[sutera kasih] said…
@cik dila:
hehe rezeki..actually, duit rakyat tu kot..
[sutera kasih] said…
@tia @ Ini Kisah Tia:
hehe..tp yg kena pilih tu tak ramai..sikit je huhu
[sutera kasih] said…
@Encik Psychopath:
kurang pasti, sebab tgk syarat, yg ada degree diutamakan..cer try tanya pihak gems
[sutera kasih] said…
@zaty luvlianncezzz:
tak pandai sgt..hehe

salam ramadhan :)
[sutera kasih] said…
@Bui Junaidi:
aokk kak bui..mun sik silap, duak kali dh sidak molah di penview..tp taun tok sidak molah di sabah :)
[sutera kasih] said…
@H.J:
panjang2 info tu, kad raya je awk nak?hahahaha
[sutera kasih] said…
@iPai:
jomlah join sekali..pegi walking interview tu kt KL..tak kesah tu kalo tak grad lg & otw nk grad..sbb kemarin pun byk yg tgh otw nk grad pegi intrview tu..dorg tak kesah, dorg nk masukkan dlm rekod..
[sutera kasih] said…
@Jue:
thanks dear..hehe
cubala suruh adik try, manatau terpilih :)
[sutera kasih] said…
@ciK LyndaWawa igUana:
hehe suspen cket bahh :P

ngegeh..sik pelu mbak gerek. kmk mbak mak kmk oiii haha
[sutera kasih] said…
@Nurnajwa:
hehe betul2...kena berdikari :P

nak kad raya?emeil alamat kat suterasyaza@yahoo.com hehe
[sutera kasih] said…
@My Name is Mar:
kwn sy skrg tgh join program SL1M under telekom :)
[sutera kasih] said…
@CikMiMiey:
hehe tunggula nanti2 msti byk lg program best
[sutera kasih] said…
@Diana @ bilakukatacinta:
betul..usaha tu penting..dan berdoa dear :)
[sutera kasih] said…
@.izzati liyana.:
haha email alamat kt suterasyaza@yahoo.com okey :)

thanks dear hihi
[sutera kasih] said…
@dhiera:
email alamat kat suterasyaza@Yahoo.com hehe

intrview td alhamdulillah okey hehe
bestlah awk lps kerja dh kerja..tak boring huhu
[sutera kasih] said…
@KimiCnoL:
betul2..program yg baik utk penganggur hehe
[sutera kasih] said…
@hani apandi:
semangat juak ktk ya dear hehe
tggu kmk free & ada mood lukis2 k :P
[sutera kasih] said…
@ILA HonEyBuNNy:
okey, ila org last, kad raya dh hbis hehe

hope dptla join..ssh nk dpt kerja skrg ni T___T
.izzati liyana. said…
@[sutera kasih]

erk. betul2 ke? saya main-main je. hihi. takpe2. wish kat sini pun da cukup. :)
echaRierie said…
sy ada dpt..i mean di suruh dtg interview tp mlgnya nda dpt pg..huhu..
sy pn dh boring tnm anggur..hahaha..
GoodLuck r :)

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …