Skip to main content

Bangunlah, jom sahur | Hikmah Sahur

sila klik wallpaper untuk disimpan :)
*Entry autopublish. Mungkin sekarang ni saya tengah bersahur heee.
Salam dan selamat pagi my readers.
Alhamdulillah kepada yang membaca kerana diberikan nikmat tidur dan diberi peluang untuk bernafas membuka mata melihat dunia sekali lagi. Syukur kita diberi peluang untuk bersahur lagi untuk ramadhan hari ke sembilan. Saya tahu, mata liat nak buka, kan?hehe. Mungkin ada yang bangun tahajjud tadi. Tahniah untuk anda kerana mampu bangun dan melawan nafsu tidur. Sebagai santapan rohani di pagi hari, saya nak kongsi beberapa hadis dan ayat Al-Quran yang berkaitan sahur yang saya perolehi daripada sesi soal jawab agama di laman web Dr Maza. Kalau tak silap, si Adan meminati ceramah-ceramah beliau :)

Koleksi ayat-ayat Al-Quran dan Hadis berkaitan sahur:
  •  “Pembeza antara puasa kita dan puasa Ahli Kitab adalah makan sahur”. (Riwayat Muslim).
  • “Bersahurlah, sesungguhnya pada sahur itu ada keberkatan”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
  • “Sesiapa yang ingin berpuasa maka bersahurlah dengan sesuatu” (Riwayat Ahmad, disahihkan dengan syawahid).
  • “Sebaik-baik sahur orang mukmin ialah tamar”. (Riwayat Abu Daud, Ibn Hibban dan al-Baihaqi, sanadnya sahih).
  • “Pada waktu sahur mereka memohon keampunan” (Surah Ali ‘Imran: 17).
  • Kata Zaid bin Thabit: “Kami bersahur bersama Rasulullah, kemudian terus pergi untuk bersolat (Subuh)”.Anas bin Malik bertanya beliau: “Berapa lama antara sahur azan dan sahur tersebut?”.Jawab Zaid: “Kadar 50 ayat (al-Quran)”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
  • “Sesungguh Bilal azan pada waktu malam (azan pertama Subuh, sebelum masuk waktu). Maka Rasulullah s.a.w pun bersabda: “Makan dan minumlah sehingga Ibn Ummi Maktum azan, kerana beliau tidak akan azan melainkan setelah masuk waktu fajar (subuh)” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
  • “Makan dan minumlah kamu sehingga ternyata benang putih dari benang hitam dari waktu fajar, kemudian sempurnakanlah puasa sehingga waktu malam”. (Surah al-Baqarah: 187).
  • “Jangan kamu tersilap disebabkan azan Bilal, ataupun warna putih sehinggalah kelihatan waktu fajar (sebenar)”. “Tuhan kita Yang Maha Berkat dan Agung turun setiap malam ke langit dunia, ketika hanya tinggal sepertiga malam yang akhir. Lalu berfirman: “Sesiapa yang berdoa kepadaKu, akan Aku perkenankan untuknya. Sesiapa yang meminta kepadaKu, akan aku berikanNya. Sesiapa yang memohon keampunan kepadaKu, akan Aku ampunkannya” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
untuk penerangan lebih lanjut, boleh baca dan fahaminya di laman web DrMaza.com

Puasa yang ikhlas kita buat, akan sentiasa mudah, kurang lapar, kurang haus, kurang lelah. Malah lebih bersemangat untuk menjalani kehidupan harian. Puasa di bulan Ramadhan mendidik jiwa setiap insan supaya kenal erti kesusahan dan kepayahan orang lain yang tidak mampu untuk makan semewah kamu. Ini tidak, petang-petang semangat pergi bazaar nak beli macam-macam. Apalah ertinya puasa? Tak salah nak membeli, tapi biarlah berpada-pada. Puasa di bulan Ramadhan juga menguji kesabaranku dengan kelembapan tindak balas lappy ini..ahhhhh bencikkkkk :p

*KATA HATI: Pecah kaca, pecah gelas, lepas baca, harap balas (^___^)
Himpunan 'links' ilmiah dan Jom 'exchange link dan banner' !

Comments

aimie amalina said…
bha..
jgn lempar itu lappy p dinding kaka
hehehee
syg akak
camat saho!
♥ Dea ♥ said…
Alhamdulillah...mek lom gik ponteng sahur tok..:P.. xda liat2 mun d umah.. mun dok kolej cm dlok, da jwk liatnya.. hehe
Shamsuddin Amin said…
byk kan hikmahnyer sahur...
tu la...
dean klo boleh x nak missed... hehe
.izzati liyana. said…
saya bersyukur cuti kali ni dapat sahur setiap hari. dekat rumah pulak tu. :)

kalau kat kolej, mmg tak bgn. kalau bgn pun, tengok makanan kejap, sambung tidur balik. agak tak elok lah kan perangai. hihi.

sebab kat rumah mknn best. at least lah boleh telan lagi pagi-pagi tu. kat kolej? mm, takyah ckp la kn. bersyukur saja..
saho apa time tok..dah kul 7 pagi dah menurut jam laptop saya.....hahahahaa


bgn2......mandik gik nun,,tebik posa lak eh..
Farihah Ahmad said…
dah baca. tapi harap balas tu maksudnya komen ke kena wat entry balas ke apa? *konon noob :p
bunbun said…
sahur apa harini? haha



hari ni dgn jayanya saya bangun lambat SIKIT untuk sahur. huhu org baru nak belajar erti tidola konnye hahaha. seb bek sempat gak
H.J said…
lorh..tak sempat bangun bersahur hari ni..best je tido..haha
abghani said…
menahan diri dari makan dan minum dan perkara yg membatalkan puasa
intan.maisarah said…
saya sahur hari ini. yeay
Anum said…
terima kasih atas perkongsian ilmu
Myra Jay said…
Selamat berpuasa..
Setakat nie tak pernah miss sahur lagi :)
mama@eCha said…
sebaik baik puasa itu..adalah bngun bersahur,

org yg bangun sahur dpt pahala,rahmat dan keberkatan....dpt elakkan org yg gastrik...

tp ada juak org slh anggap,pike sahur tok wajib kt bangun sbb mok bc doa puasa n perlu mkn.mun x bangun alu x posa...owh!ada juak org pike cmya.
dhiera said…
nice entry. thanx for sharing..

sekarang ni, tak nampak ape yg best pun kat bazar~
[sutera kasih] said…
@aimie amalina:
haishhh geram bah dekk :(
sebab tu la kkak lembap mau blogwalking ni..tejumpa lg kalo blog yg blink2, nahh hang terus lappy :(
[sutera kasih] said…
@♥ Dea ♥:
alhamduillah..kmk pun lom deng hehe
aok bena ya mun di hostel bena ada liat2 cket :P
[sutera kasih] said…
@Shamsuddin Amin:
sangat banyak..tu la, kasi besar volume alarm telepon tu hehe
J.Syazwana said…
posa tahun ni saya macam rajin je bangun sahur. hehehe
[sutera kasih] said…
@.izzati liyana.:
aahhh betul tu dear..kalo kt hostel, mata berat sgt nk buka.smpai member goncang2 katil hehe

kalo kt rmh lain feeling..sebab mak masak sedap walaupun telur goreng semata2 :P
[sutera kasih] said…
@ciK LyndaWawa igUana:
hehe ya kmk schedule post jam 4 pagi tek bahhhh...cubitku kelak miak tokkk ehhh

dh bgn oiii..awl mandi :P
[sutera kasih] said…
@Farihah Ahmad:
hehe konon2 laaa ekk noob..cerrr balas kad raya la :P *tetibe*
[sutera kasih] said…
@bunbun:
sahur daging masak kari hehe

bunbun dh berjaya tido awal ekk??hehe
[sutera kasih] said…
@H.J:
hehe tak patut betul H.J tak bgn sahur :P
[sutera kasih] said…
@Anum:
sama-sama sist anum :)
[sutera kasih] said…
@Myra Jay:
selamat berpuasa jgk dear :)
alhamdulillah..sahur best hehe
[sutera kasih] said…
@Myra Jay:
selamat berpuasa jgk dear :)
alhamdulillah..sahur best hehe
[sutera kasih] said…
This comment has been removed by the author.
.izzati liyana. said…
goncang katil tu sampai. ganas. hihi.

nikmat sahur dengan family. lagi-lagi masakan ibu tercinta. :)
mbiak kiut wajib dicubit pipiku ini,,,hehehe


kmk gerek PAsha..
hahaha

angol x ?
[sutera kasih] said…
@mama@eCha:
yup..sebaik2 puasa bgun sahur :)

sebenarnya puasa la ubat utk org gastrik, tp org gastrik jd kan gastrik k alasan sik posa..kecuali gastrik tahap kronik..

haha aok2..ada kmk nenga hal cnya, mun sik saho, sik boleh posa..pelik2 jak..
[sutera kasih] said…
@dhiera:
your welcome dear :)

bazaar dh x mcm dulu yeaa?
iPai said…
sabar dengan lpatop k ..

syaza masak ke time sahur ? wah2 ..

hemm sahur ni syok juga .. makan2 masa ngantuk n tak sedar dah beberapa suap (ok ni bukan saya)
Zura said…
setahun sekali je bersahur nie..penuh nikmat tue..
ILA HonEyBuNNy said…
banyak juga ayat2 AL-Quran ttg sahur neh...

thanks syaza info neh...

ila pun tengah sabar neh sebab lapoor..hehe..(tetiba)heheh
alif haris said…
bersahurlah walaupun hanya minum seteguk air :)
AmirFX said…
Selamat bersahur.. Kmk ritok nyaris2 terlajak..
Ardini Humaira said…
sampai hari ni dni tak mampu bersahur kurma+air kosong ja... dni tengah cuba amalkan makan cemtu hehehe tapi adoi tak tahan godaan lauk pauk terhidang <-- crita tentang sahur hehehe
[sutera kasih] said…
@J.Syazwana:
hehe okey la tu..
jgn poteng sahur tau :P
[sutera kasih] said…
@.izzati liyana.:
hehe ganas kan..nsib lg tak siram pakai air :P

yup2..walau lauk sederhana, terasa sedap bila berkumpul sekeluarga :)
[sutera kasih] said…
@ciK LyndaWawa igUana:
ececece...cute la tek :P

yahhh ada gik nya Pasha jak2 uwaaaaaaaa sik angol :P
[sutera kasih] said…
@iPai:
tak sabar ni tak sabar..tu la susah nk blogwalking ni..pinjam lappy ipai, boleh??

haha sy tak reti masaklah..anak2 sy yg masak :P

eeeeeee siapala tu..tu perangai budak kecik kot :P
[sutera kasih] said…
@Zura:
nikmat sahur tu tiada tandingan..
[sutera kasih] said…
@ILA HonEyBuNNy:
banyak sebenarnya..kena rajin godek hehe sy kongsi saja dpt dar laman web dr maza
[sutera kasih] said…
@alif haris:
betul2..lg afdhal mkn kurma :)
[sutera kasih] said…
@AmirFX:
selamat bersahur kelak..iboh tebabas..
Nurnajwa said…
Ok ini best ;) Kte dh bce smpai hbis tau, hehe.

Thanks^^
[sutera kasih] said…
@Nurnajwa:
hehe thanks dek..

jgn ponteng sahur tau :P
Asslammulaikum, suteri kasih, is share photo dan kreditkan ke entri ini di

http://iskandarx.com/2013/07/12/bersahur-bezakan-puasa-orang-yahudi-kristian/

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …