Skip to main content

Sedarkah anda?: BLOG

sumber gambar: iStockphoto.com


Berapa kerapkah anda menulis blog?
  • Ia bukan soal “rajin” nya anda mengupdate blog anda saban hari .
  • Ia bukan soal anda ini sangat-sangat berdisiplin , bersistematik , kreatif, dinamik dan proaktif dalam mengendali blog sendiri .
  • Ia juga bukan berkaitan kebijakan dan kepintaran anda menarik berapa ramai readers untuk membaca tulisan di blog .
  • Malah, ia juga bukan soal pujian dan penghargaan "perkongsian" yang anda postkan di blog-blog anda .
  • Dan, Ia tidak kisah berapa ramai pengunjung yang menyesakkan trafik di laluan maya anda .
  • Ia bukannya mempertikaikan kedalaman dan ketinggian ilmu serta pengetahuan yang anda miliki .
  • Ia bukannya menidakan kehebatan hujjah anda dalam menyampaikan ilmu atau apa sahaja yang dinukilkan di blog peribadi .
  • Bahkan , ia bukanlah perkara yang penting untuk mengembar-gemburkan jumlah follower yang “ setia ” dengan blog anda .
TETAPI
  • Ia adalah soal kewibawaan anda mengamalkan apa yang ditulis, membumikan apa yang dicoretkan dan jujur dengan apa yang dikongsikan .
  • Ia adalah soal keikhlasan dan ketulusan dalam berkongsi apa yang dirasai dan dialami .
  • Ia berkait rapat dengan soal akhirat anda. Ketahuilah apa yang ditulis , dicatatkan , diluahkan , diletakan sama ada gambar , bingkisan dan sebagainya – akan dipersoalkan perbuatannya di mahkamah akhirat.
"Sahabat, usah jadi individu yang tidak berpijak di alam nyata. Dunia online masa kini telah menyibukan kita daripada hakikat dunia offline yang lebih really, benar dan nyata. Ramai orang begitu gah di alam online, tetapi tiada apa-apa amal di alam offline. Kita beramal di alam nyata, amal yang dipertimbangkan setiap perbuatan dan amalan seharian kita. Jadilah insan yang seimbang dalam beramal.” 

Nasihat ,ungkapan dan titipan itu menyerap sedalam-dalamnya ke jantung jiwa. Terasa akan “pukulan” yang memecahkan kebekuan hati sendiri."
Semuanya tertunduk menginsafi . -.-
sumber: note facebook
“...Beruntunglah andai suami menegur, bertuahlah andai ibubapa menasihati, bersyukurlah andai teman menegur silap diri, itu tanda masih ada cemburu pada mereka, kerana cemburu itu tanda mereka sangat menyintai dan menyayangi anda” -Ummu Husna-
Aku bersyukur kerana masih punya teman yang masih sudi memberi peringatan tanda ukhuwahfillah yang terbina selama ini. Terima kasih adik kerana berkongsi note 'BLOG dan ALAM AKHIRAT' di facebook..Insya'Allah akan berusaha sebaiknya untuk istiqamah dengan setiap penulisan yg pernah dilontarkan, jujur dalam setiap apa yg dikongsi dan bukan setakat omongan kosong semata-mata..Syukran jazilan adikku, harap note ini akan dapat memberi manfaat kepada yang lain :)


*KATA HATI: entah kenapa tiba-tiba rasa hiba bila baca note ni huhu mungkin sebab banyak lalai sebelum ini dan sebagai peringatan utk diri supaya jangan byk merapu dlm blog, jangan amalkan 'cakap tak serupa bikin' atau mungkin sudah saatnya tutup blog ini? Entahlah, mungkin akan datang, blog ini sebagai kenangan terakhir untuk keluarga dan sahabat ...tepuk dada tanya iman (^___^)

Comments

Bui Idzra Ryn said…
bgs entry tok..yalah kdg2 kita lupa tujuan asal kita molah blog..niat pandey jd lain..hrp2 kmk x tersesat jln dlm dunia blog tok..takut juak bila miker..*_*
Amni said…
Relaks deng...=) amik yang baiks ebagai pengajaran.. mun rasa kurang, berubah lah... manusia.. memang perlu selalu apda peringatan... no worries...=)
ZIPPO MILLER said…
Gunakan Blog sebagai satu tempat untuk menjana Pahala... :) harap pengertian ini boleh difahami hehhe i love this entri...srius
HonEyBuNNy said…
adeehh...

tersedar ila baca entry ne pagi2...

banyak peringatan neh...sedar atau x ja kita neh kan sutera...;_)
WZulhilmi said…
mmg bagus klu buat entry dpt buat org inspired dgnnya. tapi aku mcm letak makanan aje mcm mana nk org inspired? LOL!
Hans said…
insyaallah blog juga boleh dijadikan sebagai tempat untuk kita berdakwah
:-)

Himpunan Kata - Kata Hikmah Hans Hanis
Khairul Antasha said…
bena juak ooo..kdang2 kita bila menulis terlepas pndang byk perkara..pastok mok kenak jaga sikit cara penulisan..

tp nang mena la..dunia offline lebih pnting..mcm kmk blog hanya sekadar isi masa lapang..lebih kpd tulis cerpen merapu & pengalaman & mnta pndpt org..
yatie Awang said…
setiap apa yg kita tulis, sama jugak dengan apa yg kita cakap, dlm penulisan, harus jaga kata2, supaya tak ada yg salah tafsir...

tq..syaxa untuk info ni...
wahida said…
muhasabah jap baca n3 ni...
HaFiz said…
selamat setakat ni xde bende yang aku berbohong...fuhhh...
shandye. said…
tanpa kita sedari sebenarnya blog adalah cerminan hidup kita sebenarnya.

merapu yg kita tulis, merapulah hidup kita sebenarnya.

tetapi ia agak subjektif dan tertakluk kepada pindaan.

kerana ada juga orang yang amalkan dasar hipokrasi. tulis yang indah-indah sahaja, dengan suatu pengharapan bahawa itulah dirinya yang hendak diprojeksikan kepada mata pembaca.

sebenarnya tidak.

makanya... fikirlah sendiri.
AmirFX said…
Setuju ngan bingkisan ya.. Kmk asa banyak org lupak tentang ya..
lilypelangi said…
terima kasih atas nasihat2 sahabat ;)
Nurnajwa said…
Rmai dh lalai :']
suka entry u babe. saling mengigatkan i and terpikir ttg apa yg u tulis. :))
hani apandi said…
kak,
ktk tengah further master kan nektok?
if mek salah sorry okay :)
mek ada bnda nak tanya sebenarnya.hehe
hani apandi said…
hahaha.okay, mek salah info kali.sorry :)
"Ramai orang begitu gah di alam online, tetapi tiada apa-apa amal di alam offline"

I like this quote la. mohon share in my FB status :)

anyway, I blogging because i don't want my mind pounding with one-directional opinion. when i write bout my opinion, at least i dun speak with the wall. so its two-directional
adan said…
aduh.. sangat terasa entri ini.. untuk peringatan diri saya..
Cik Rose Cute said…
Hai!....Vote My Baby...

Klik Sini..

http://www.facebook.com/mombloggersplanet dan LIKE

Pastu Klik sini...

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150686003295424&set=pu.290991505423&type=1&theater
Komen dan Like...
Far8 budak baik said…
betul betul..aku terasa..
smgt gile dunia on9..
tapi dunia alam..
tapi aku tahu ape aku buat..
thanks wehhh =)
Shawn Razaleigh said…
agak terkesan dgn entry ni. nice one sutera
.m y z. said…
huhu semoga apa yang kita tulis tak terpesong daripada landasan. betul tu. kadang2 manusia tak terlepas daripada perasaan lalai. yelah kan, sibuk duduk online 24 jam smpai kdg2 mcm tak berada dekat alam nyata. huhu.

nice sharing. peringatan untuk diri ziema jugak ;)
Cik Eyka said…
umm . eyka ta pna taw sblom ny . tengs cz berkongsi .
[sutera kasih] said…
@Bui Idzra Ryn: yala tek kak..tesintak indh palak bila maca note ya hoho..hope kita owez berhati2 dlm penulisan d blog..
[sutera kasih] said…
@Amni: thanks deang :)
yup, amik sbgai pengajaran..alhamdulillah, since kmk join blogging tok, byk bnda yg menyedarkan & berik pgjran..
[sutera kasih] said…
@ZIPPO MILLER: thanks zippo :)
saya faham pengertian zippo tu hehe
[sutera kasih] said…
@HonEyBuNNy: aahhh ila..kdg kita ni tesedar skjp je..huhu hope kita always ingt peringatan yg baik ni :)
[sutera kasih] said…
@WZulhilmi: siapa kata entri penoh makanan tak buat org inspired?hehe mesti ada tu walau sikit :)
[sutera kasih] said…
@Hans: Insya' Allah, boleh tu :)
[sutera kasih] said…
@Khairul Antasha: yup, kdg2 kita terlalu ghairah kan..itu perlunya teman & keluarga sbgai penegur utk kebaikan diri :)

ktk suka tulis cerpen ka?kelak kmk baca k hehe
[sutera kasih] said…
@yatie Awang: tp kak, kdg2 ada jgk org d tulisan lain, tp d realitinya dirinya lain, pendek kata, hipokrit cmtu la..huhu

sama2 kak :)
[sutera kasih] said…
@wahida: saya pun muhasabah jgk huhu
[sutera kasih] said…
@shandye.: betul tu..thanks bagi pendapat :)
[sutera kasih] said…
@AmirFX: mun org lupak, kita tolong ingatkan :)
[sutera kasih] said…
@lilypelangi: sama-sama kasih sahabat :)
[sutera kasih] said…
@asfira aminuddin: thanks babe :)
sharing is loving hehe
[sutera kasih] said…
@hani apandi: dah kmk jawab di fb ktk hehe
[sutera kasih] said…
@Ariffin Khomeini: boleh saja, share lah :)

masing-masing ada cara & tujuan tersendiri utk berblogging..btw, i like your blog, bila singgah blog telegram usang, rasa diri lebih matang bila membaca pendapat penulisnya :)
[sutera kasih] said…
@adan: tujuan entri ni utk mengingatkan diri sendiri & rakan2 :)
[sutera kasih] said…
@Cik Rose Cute: Good luck kak for your baby :)
[sutera kasih] said…
@Far8 budak baik: saya pun terasa jgk, sbb tu la kongsi :)

sama-sama fren, keep blogging yaa, jgn plak rasa down lps baca note tu k..
[sutera kasih] said…
@.m y z.: itula realiti kebanyakkan manusia sekarang, sy sendiri jgk mengalaminya & melihat di sekeliling..huhu sbb tu rasa terkesan bila baca note tu..sgt memperingati..

thanks dear :)
[sutera kasih] said…
@Cik Eyka: sama-sama dear, keep blogging :)
d_LA said…
hope apa yg dorang tulis tu seiring dgn peribadinya..dla suka gak baca entry2 yg berilmiah ni sbb nak tulis x pandai, takut tersalah info..apapun, anggap je dorang sdg menyebarkan ilmu, buat x buat tu kita x tahu kan..
sarah mohamad said…
jangan tipu apa yg kita tuliskan tuu. nice info. ingatan kepada diri saya sendiri :D
[sutera kasih] said…
@d_LA: yup kak..berterima kasih dgn perkongsian ilmiah dr rakan2, amal atau tidak, tu urusan peribadi dia kan kak :)
[sutera kasih] said…
@sarah mohamad: ingatan kepada diri sendiri saya jugak sarah :)

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …