Skip to main content

Renungan: Semua yg tutup aurat, konfem masuk syurga ke?

sumber: Siti Aishah via Kaki Facebook via Bardbahtiar

"Sesungguhnya Allah Taala Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Allah Taala tidak meminta pun kita membayar setiap udara oksigen yang kita sedut. Dia tidak pernah menyusahkan kita membuat ritual yang menyeksa diri semata-mata meminta kita membayar setiap denyutan nadi jantung di badan kita. Dia tidak pernah tidak mendengar doa kita. Hanya masa yang menentukan cepat atau lambat doa kita dimakbulkan sama ada kita sedar atau tidak saja yg doa kita telah pun ditunaikan. Allah Taala hanya mahu kita beriman kepadaNya, menunaikan perintahNya dan meninggalkan laranganNya.." -Sutera Kasih-
sekadar renungan bersama di hujung minggu..sayang awak semua (^__^)

*KATA HATI: Santai hujung minggu, bacalah dialog kat atas ni yang Insya'Allah boleh memberi manfaat untuk kita bersama, bukan bertujuan untuk memalukan sesiapa. Harap jangan ada yang salah faham dan mengeksploitasi dialog di atas. Menurut sumber, perbualan dia atas tu adalah rekaan semata-mata di FB utk tujuan yg baik tapi ayat-ayat tu dibuat oleh seseorang di laman webnya, sy masih mencari siapa gerangan yg bijak memberi idea kreatif dlm berdakwah. Ambil yang positif, buang yang negatif :)

(PLEASE BACA entri ni sampai habis, jangan cepat melenting bagi komen tanpa baca!)

Comments

Alya Esprézzo said…
hihihikk..suka laa tgk perbualan kat atas tu!! terus terdiam..huhuhu
me@monolog said…
soal masuk syurga neraka itu hak Allah taala.. bukan tugas kita utk menghukum seseorg..
salwaismail said…
apesal la dia tu. ish3. rasa macam nak share je.
yatie Awang said…
ingat meningati sesama sendiri kan bagus...thanks..
ILA HonEyBuNNy said…
ohhh..

ila ada baca kisah ne d blog mana tah..rupanya di ambil dalam fb yer...ada org tulis gini...

hurm..macam2 la manusia neh...yg haram nak di halakan pulak....sedangkan kita belajar agama islam..hukum tutup aurat tu wajib...
farisya!!!! said…
nice entrie...mmg byk alsn..adoi..hope saudari tdi 2 sedr dgn kslpn die...
farisya!!!! said…
http://farisya-ainan.blogspot.com/
cik sakdi said…
ala nape mesti name dia ade pinky? ape dose pinky?? nape?? ehehehe
Shuk_ArChie said…
Memang best... terbaik! (^_^)
AmirFX said…
Cas2 negatif perlu untuk kita tangani setiap hari.. haha.. Nice info.. Thanks for sharing...
peringatan bersama. :)
iPai said…
penah jumpa ayat2 atas ni dalam versi biasa ..

betul lah, tegur tuh perlu walaupun kita sendiri masih tk betul ..
Fad said…
eh2..dpt link cf dari mana ea..td br baca dialog ni kat blog orglain..ekekeke
nelly said…
wah ! jawapan sangat bagus !
:)
tiefazatie said…
bagus btol n3 awk nie..
tq...=)

salam kenal yaa..=)
saleem wahab said…
kasihan..moga Allah anugerahkan hidayah pada hamba-hambaNya...
[sutera kasih] said…
@Alya Esprézzo:
saya pun sama..terkesima sbb kalo sy d tmpt muslimah tu, ntah dpt jwb dgn baik ke tak huhu
[sutera kasih] said…
@me@monolog:
betul..siapa kita nak tentukan dosa pahala syurga neraka? itu semua hak Allah Taala..

tapi hak kita adalah memberi peringatan dan teguran berhikmah kpd saudara kita :)
[sutera kasih] said…
@salwaismail:
dialog tu perumpamaan sahaja utk golongan yg sentiasa menegakkan benang yg basah :)

dialog di FB tu tak berlaku di mana2 FB, hope jgn ada yg salah faham pulak huhu
[sutera kasih] said…
@yatie Awang:
Insya'Allah..selagi termampu akan sentiasa mengingati utk diri sendiri dan sesama kita :)
[sutera kasih] said…
@ILA HonEyBuNNy:
ehh tak ila..rasanya fake je perbualan ni di FB..ada org edit saja tapi tujuannya baik, hanya utk mempelbagaikan cara dakwah :)

tp sebenarnya pertanyaan tu mostly pernah dilontarkan dari mulut ke mulut..
[sutera kasih] said…
@Nurnajwa:
Hope boleh memberi manfaat :)
[sutera kasih] said…
@farisya!!!!:
manusia tidak pernah lari dari memberi seribu alasan utk membela diri :)
[sutera kasih] said…
@cik sakdi:
tak tau la saya kenapa hehe
[sutera kasih] said…
@sergeant keroro:
berterima kasih kpd yg membuatnya :)
[sutera kasih] said…
@Shuk_ArChie:
aahhh..memang best, sbb tu sy share :)
[sutera kasih] said…
@AmirFX:
bena kata ktk ya mir hehe
no problem, you're welcome :)
[sutera kasih] said…
@iPai:
boleh bagi link empunya ayat tu tak?nak backlink dlm entri ni..

yaa..walau diri kita belum betul sepenuhnya, perlu jgk kita beri teguran utk kebaikan saudara sesama kita..kalau org tegur kita, jgn tgk org yg menegur tapi ambil apa yg ditegurnya :)
[sutera kasih] said…
@Fad:
dari segmen contest tagline alya :)
[sutera kasih] said…
@nelly:
bagus dan berilmiah :)
[sutera kasih] said…
@tiefazatie:
sekadar berkongsi utk kebaikan bersama :)

btw, thanks dtg singgah, salam kenal jgk yeaa :)
[sutera kasih] said…
@saleem wahab:
sama-sama kita berdoa agar kebaikan dan hidayah dariNYA sentiasa dikurniakan kpd diri kita dan saudara kita :)
Ezad Skytech said…
jawapan muslimah tu mmg terbaik la..sampai tak terkata yg berdebat tu...(^^,)

untuk peringatan bersama...=D
[sutera kasih] said…
@Ezad Skytech:
aahh..sy pun kagum dgn jawapan muslimah tu :)

yup, utk peringatan bersama..
Ini Kisah Tia said…
kalau ada yang melenting , sah tak baca entri .. baguslah dialog kat atas tu . setiap penafian penjelasan :)
iMBobo said…
yg atas skali tu betul..yg PASTI!
Limezephyr said…
dialog yang cool.. ^^
iPai said…
dasat ye awal-awal pg upload baner .. ni mesti puasa ni ..


khas utk syazaa

http://ipai-ans.blogspot.com/2011/07/floating-ads-iklan-tergantung-untuk.html
bunbun said…
brother bard ni kretip betul tuka jadi wall post hekhek
iPai said…
@[sutera kasih]
er dah tak ingat kat mane dah .. tp ini pon ada backlink, ok je ..
Redbloodsnow said…
sik juak gya. yg "tutp" x menjamin masuk syurga. semua terletak dgn amalannya juak.

mun gya senang lah org nk masok syurga. pakey pakaian tertutup, terus masok syorga...best juak gya. HEHE :D
Ana Aishah said…
syaza dear!
thank di atas peringatan ini.owh.fake semata-mata yer.depend on niat masing-masingkan.kalau niat utk berdakwah.dgn cara ape sekalipun kita bole lakukan.Nice sharing dear :)
d_LA said…
yessss....akhirnya ........... terus!
syarifahsidrus said…
manusia. kena saling tegur menegur. kalau nak harap yang baik tu je yang tegur, mana nak cari kan...
[sutera kasih] said…
@Ini Kisah Tia:
tau xpa dear..malas betol nk baca komen2 yg tak baca entri smpai habis huhu buat sakit hati je
[sutera kasih] said…
@iMBobo:
dengan izin-Nya..semua pun tak mustahil..
[sutera kasih] said…
@iPai:
haha no komen

ok thanks ipai, nnti sy terjah tuto ipai tu k :)
[sutera kasih] said…
@bunbun:
betul2..dlm menyampaikan ilmu kena kretip, baru org tertarik nk dengar :)
[sutera kasih] said…
@iPai:
owh..xpa2..nnti cari :)
[sutera kasih] said…
@Redbloodsnow:
sik la juak giya kak..tok dlm konteks 'menutup' hehe

contohla amalan dh nang cukup lengkap dh, semayang sik tinggal, posa sik tinggal, bulak kata perfect la..tp dsebabkan sigek kesilapannya sik 'menutup' jak..

haaa..dengan Izin-NYA, apa pun sik mustahil..just nak mengingatkan apa yg perlu diingtakan..terpulanglah mun ada yg still sikmok terimak..kita dh padah apa yg patut juak :)

cth jak mcm kisah pelacur dolok zaman nabi, penah dgr juak kan?walaupun nya pelacur, tapi dsebabkan hatinya bait berik anjing minum guna bekas kasut..mun sik silap, nya diberik peluang msk syurga..kelak kmk carik kisah ya d sumber yg betul k, tkt salah huhu

kdg2 sebab hal yg kita anggap remeh itulah yg akan menentukan nasib kita kelak..huhu

maaf mun ada yg kmk sampaikan tok sik sesuai dgn pemahaman masa kini :)
[sutera kasih] said…
@Diana @ bilakukatacinta:
menurut yg sy baca, ya fake..tp ayat2 tu hasil fikiran dr hamba Allah yg saya pun xtau siapa orgnya..
[sutera kasih] said…
@Ana Aishah:
syukran kepadaNYA..
semua ilham dtg dariNYA, saya cuma berkongsi apa yg perlu :)
[sutera kasih] said…
@syarifahsidrus:
betul tu..before publish ni pun, rasa takut2 jgk..yala, diri sy pun bkn perfect sgt pun..

tp tu la..niat nk sama2 berubah..Insya'Allah diterima oleh pembaca huhu
Anonymous said…
sbnrnya p'bualan ni direka oleh solihin zubir tp ade org edit wat dlm bentuk perbualan..harap maklum

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …