Skip to main content

Hobi waktu kecil: Membaca?

sumber: Google
Salam petang my readers :)
Semalam baca entri Ipai pasal hobi iPai dulu-dulu. So saya pun nak kongsi jugak hehe. Hobi saya masa kecil-kecil adalah membaca. Wowww membaca? Honestly, masa zaman study, ya ampun kenapa hobi membaca tu lenyap ekk? Sangat malas membaca, mungkin sebab dah bosan tengok buku ataupun faktor-faktor luaran seperti pengaruh internet hehe. Tapi selepas habis study, hobi membaca tu kembali lagi, yeahhh sehingga mak pun geleng kepala kalau saya dah jumpa kedai buku, tak sah kalau tak beli buku. Disamping tu, saya suka kumpul keychain dan keyholder yang comel-comel. Plus gift from my friends kalau pulang dari holiday.

sumber: Google
Masa kecil-kecil bapak selalu belikan buku-buku dan komik. Setiap bulan, bapak mesti belikan komik KAWAN. Masih ingat lagi tak? Kalau yang sebaya dengan saya mungkin masih ingat. Tak tau la sekarang ni wujud lagi ke tak komik tu. Komik KAWAN best sebab banyak info, pengajaran, kartun-kartun yang awesome hehe. Kalau komik DORAEMON pulak, biasanya saya akan mintak mak belikan ataupun kumpul duit sendiri. Fuhhh banyak koleksi dua komik tu tapi ntah ke mana sudah huhu.

Selain komik, saya pun suka baca buku Cerita Rakyat Malaysia tau. Cakap saja cerita Badang, Puteri Santubong Puteri Sejinjang, Bambaazon, Mat Jenin, Pak Kadok, Sang Kancil dan Buaya, dan macam-macam lagilah, semua saya dah baca hehe. Bagi yang memahami jiwaku, sudah semestinya Fairytales Book Story jugak saya layan. Cinderella, Sleeping Beauty, Snow White, Rapunzel, Jack and the Beanstalk, The Princess and the Pea, Princess Frog, Red Riding Hood, Humpty Dumpty hihi..Tapi paling saya suka baca buku Kisah-kisah para Nabi, 25 Rasul, dan para sahabat. Buku tu memang paling bagus untuk minda!

Bahan bacaan kenalah seimbang. Takkan semua majalah, komik dan duniawi sahaja, kena seimbangkan juga buku berkaitan ilmiah dan ukhrawi. Aisemenn hehe. Sekarang ni saya lebih gemar membeli buku-buku berunsur motivasi dan religion. Sometimes novel jugak tapi tengok storyline jugaklah. Sekarang ni my target nak beli buku Ketika Cinta Bertasbih (KCB) dan Men are from Mars Women are from Venus versi Malay. Ke ada sesiapa nak hadiahkan untuk saya?hehe. Ni antara buku-buku yang saya dah ada:

*KATA HATI: Hobi korang masa dulu-dulu pulak apa?Jom kongsikan hehe

Comments

d_LA said…
dla ni start blogging ni dah kurang baca buku, mjlh sume..dok bace entry je hari2..hehe..
Myra Jay said…
Myra komik kurang layan, tapi citer Fairy Tales tu peberet.. :)
sarah mohamad said…
me pun suka membaca tapi bukan baca buku sekolah sama macam syaza gak suka baca komik jee heheh
abghani said…
tak rugu kalau rajin membaca
bunbun said…
sama2! dulu masa keekcik suke baca doraemomm kakakahh
iPai said…
saya masa kecik2 tak suka membaca sangat, tp antara adik beradik saya yang paling kuat membaca .. heheh

skrang pon baca gak, cuma bila baru lepas belajar ni memang malas. Sebab banyak sangat nak buat aktiviti sendiri ..

masa belajar plak, terlalu bz sampai tak sempat nak baca, bila banyak masanya tak terbaca plak ..

saya minat novel Ramlee Awang Murshid (RAM). Mostly buku ramlee awang murshid saya ada, tp bukan semua laa.


List-list buku yang dah beli tapi tak sentuh lagi
- Novel Rayyan Fantasi (RAM)
- Men are from Mars Women are from Venus (english version)
- Twilight

buku habiburahman ni saya penah baca yang masa mula2 sampai kat malaysia ni .. hehe, lepas tuh tak sanggup nak sambung .. hehe, saya lg suka RAM yang tulis ..
iPai said…
komik doreamon penah baca, kawan pon pernah .. Kuntum pernah beli tak ? hehehe
.izzati liyana. said…
saya kecik2 takde baca komik2. buku-buku cerita adelah. mak tak bagi baca komik. dulu kecik-kecik belajar je setiap masa konon-konon rajin la kan. da besar hampehh..

adik yang last sekali ni je banyak beli komik. mak pon da tak tegas sgt mcm dulu. sbb ni dia sorg kecik. dulu time saye kecik, besarkan sekali 3 org. tu garang sikit.
beLLa said…
sama lah. membaca jugak. dulu kat skola rendah kan ade je org jual buku dtg. mak mesti belikan buku penyiasatan siri salma tu. eh, akupon ade buku 366 cerita rkyat tu. buku tu tebal woo ;p
Hanie_Dew said…
kite sangat suke fairy tales..suke sangat.ckap je citer ape sume kite da baca.sampai sanggup every weekend ajak abah gi kedai buku. muaahahaha..bankrap abah aku masa tuh..
GaDis BuTtErFLy said…
saya penggila buku.. hihiih, tp novel jiwang, cinta cintun jarang la... saya suka baca novel inggeris yg bertemakan vampire, warewolf... hiihi... jd, salam kenal ye :)
GaRy™ said…
gary suka melukis dan mewarna sekaligusss!!! XP
Walk The Talk said…
Kakak lepasan UMS year berapa ah kak? :) lupa tnya td. Saya mcm x jumpa shoutbox dkt blog kakak, so drop sinila~

Btw, klu kakak ada novel-novel yang dah baca, kakak jual la dekat blog ni :) Kalau ada novel sophie kinsella, kakak bagitau saya kay ^-^ *suggestion semata-mata*
iPai said…
nak muka segiempat tuh saja pon boleh .. hee .. print, lipat, gam .. hehe
iPai said…
mana laa komen2 yg saya buli syaza semalam ye .. tak approve lg ek ..
syiela said…
syiela suka baca koleksi doraemon.. byk episod yg ada... tapi skrg dh kemana ntah
kmk dolok minat baca novel...tapi kinek tok dah kurang sikit..hehhe..kemalasan jak..
Dea said…
mek kecik marek suka jwk membaca.. bis buku lam lebry skolah lok dbaca... bkn pa, lebry ya kcik glak, ckit jak bukunya.. :P..
la tahzan full version??wah..boleh pinjam ni.....=]
Afiqa Dayana said…
eh, samelaa .
cik dlu pon byk bace komik and majalah asuh .
siap langgan lagi mjlh asuh tu setiap bulan . haha :D
yanyan said…
samalah, samaaaa!
masa kecik memang tak missed!
tiap2 bulan ayah bawak balik komik kawan. suka sgt lahhh masa tuhhh! :D

doraemon punnnnn! sailormon ada baca tak? hehe
merahitujambu said…
doodle awk ni memang comel tau..
hana sudradjat said…
saya dari kecil memang suka membaca dan menulis :D SAMPAILAH SEKARANG TETAP HOBI YANG SAMA!

kalau nak tahu buku2 best saya biasanya pergi goodreads ,baca review-review orang. :)
[sutera kasih] said…
@d_LA:
betul tu dear..kalau berukben putus je sy sambung balik baca buku2 hehe
[sutera kasih] said…
@Myra Jay:
Fairy Tales best jgk kan hehe berfantasi gitu :P
Acik said…
kita suka buku enid blyton
heheheeee
[sutera kasih] said…
@sarah mohamad:
hehe knapa kita xsuka baca buku sekolah ekk? :P
wahida said…
kecik2 dulu suka main rounders je...hehe...
[sutera kasih] said…
@abghani:
betul tu..didik anak membaca dari kecil :)
[sutera kasih] said…
@bunbun:
harus berterima kasih dgn doraemon hihi
[sutera kasih] said…
@iPai:
aisemen..kira ipai la paling rajin membaca dlm family :P

ohh..aktivit apa tu ipai?aktiviti komuniti ke?

aahh..time study busy, mana da masa nk baca novel..

sy belum baca lg buku2 RAM, tp ramai suggest baca buku2 dia..nti sy nk beli la satu dulu..hehe

eh, ipai ada buku Men are from Mars tuuuu..pinjammmmmmmmmmmm..tp tu versi english kan?sy nk versi malay hhihi :P
[sutera kasih] said…
@iPai:
kuntum?
buku apa tu?hehe
[sutera kasih] said…
@.izzati liyana.:
hehe komik tu bgs jgk tp tak boleh over sgt, tkt ketagih plak huhu..to kena pndai pilih jenis komik jgk utk anak2 :)

hehe garang utk kebaikan, takpa dear :)
[sutera kasih] said…
@beLLa:
aahhh betul2..dulu ms sekolah rndh, msti ada org dtg jual buku kecik2 tu, yg ada nilai & pengajaran hehe
adik sy ada buku tu, sy belikan hehe
Hans said…
ku sampai skrg suka membaca
Yumida said…
hobi ms kecil: main batu seremban, cengkek, tikam selipar, lastik burung, main ayun di pokok

buku crita x mampu nk beli...time 2 duit susah nk cari.. juz bc2 di pusat sumber..then main skipping...
[sutera kasih] said…
@Hanie_Dew:
hehe best kan baca buku fairy tales..suka suka suka !!!
[sutera kasih] said…
@GaDis BuTtErFLy:
wahhh bestnya awk dear..sy teringin nk baca buku2 english..tp sy lemah english, xberapa nk fhm huhu
[sutera kasih] said…
@GaRy™:
wahhhhh..hobi yg bagus hehe sy dulu2 suka masuk pertandingan mewarna..hehe
[sutera kasih] said…
@Walk The Talk:
taun lepas dear :)
xpa2, drop saja d hbgian komen yaa..

novel sophie kinsella?blm pernah baca lagi dear hehe okey2 :)
[sutera kasih] said…
@iPai:
hehe malas la nk buat, xda printer :P

semua komen dh approve laa hehe
[sutera kasih] said…
@syiela:
saya pun suka..tp xtau mana dah buku2 tu hoho
[sutera kasih] said…
@PutRee SeJiNjaNg:
hehe kmk pun malas juak kdg2..tgk jenis novel juaklah :)
Limezephyr said…
sy suka baca komik ujang dulu2.. setiap bulan mesti beli..
[sutera kasih] said…
@Dea:
aisehh..pustakawan ka dolok?
kmk dolok pun suka lepak library, smbil2 jaga, baca buku free hihi
[sutera kasih] said…
@ciK LyndaWawa igUana:
boleh bah hehe
padahal kmk pun lom abis baca, tebal wooo hehe
[sutera kasih] said…
@Afiqa Dayana:
majalah asuh start femes masa tu sy dh sekolah menengah, jd xsempat dah sy nk berjinak2 dgn asuh hehe

tp asuh pun bagus, islamic book..bgs utk kanak2 :)
[sutera kasih] said…
@yanyan:
sama???
wahhh sayang bapak kita owhhh hehe

sailormoon?xbaca tp suka tgk dulu selalu main kt TV kan hehe
[sutera kasih] said…
@merahitujambu:
thanks dear..cuba2 je tu hehe
[sutera kasih] said…
@hana sudradjat:
wahhh bagusla tu dpt kekalkan hobi :)

goodreads?ohh kt situ ekk..nk try carik kt situ jgklah buku2 yg best review, nnti boleh beli :)
[sutera kasih] said…
@Acik:
enid blyton?
tak penah baca hehe
nnti nk cari :)
[sutera kasih] said…
@wahida:
hehe main rounders dulu kt sekolah je kak..tp memang enjoy la kan..lari2 :P
[sutera kasih] said…
@Hans:
membaca itu bagus :)
[sutera kasih] said…
@Yumida:
wahh lastik burung?ya aktivit adik kmk ya hehe kmk suka main cengkek & tikam selipar!!yohhh nang adventure lahh dear ohhh hehe

xpa2, itu gunanya ada library :)
[sutera kasih] said…
@Limezephyr:
majalah ujang2 dulu penah jgk baca tp xpenah beli..baca pkcik punya je hehe
AmirFX said…
Kmk pernah baca buku Men from Mars Women from Venus ya versi inggrish.. Best.. Nektok lebih suka baca buku kedak Anthony Robbins, Robert Kiyosaki ngn Billy Lim..
ILA HonEyBuNNy said…
ila pun suka membaca buku..

tapi baca majalah dr kecik..ehheh...amik majalah mama..ngeh3
[sutera kasih] said…
@AmirFX:
syiohhhh...kmk lom penah gik ngabis bc buku versi omputeh kecuali robinson crusoe & the pearl time sekolah marek haha
Redbloodsnow said…
mek bila dh aktif berblogging...alu kurang mek baca mag or komik or novel. tp mun novel trilogy laksamana sunan....yg gagah jak mek baca. HAHA
Yumida said…
nang adventure...lom msk gik main perang...guleng2 atas tanah...smpei kaler bj tukar askar..main tapok..main pertandingan ratu cantik..abis bunga org diretin..
[sutera kasih] said…
@Redbloodsnow:
bena kata ktk ya kak..kmk pun alu skda masa nk bc buku bila dh o9..tp mun berukben pts, masa ya kmk bc buku habis2 haha
[sutera kasih] said…
@Yumida:
ya robbi..ya bok puas zmn miak ktk ya dear hehe..main kawen2 gik??

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …