Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2011

Karnival Kerjaya Pemuda BN di Sabah tawar 7ribu Jawatan Kosong, cepat serbu.

sumber gambar: http://brojinggo.blogspot.com/ "Sebanyak 7,000 jawatan kosong akan ditawarkan oleh 150 syarikat swasta dan syarikat berkaitan kerajaan negeri (SGLC) sepanjang tiga hari berlangsungnya Karnival Kerjaya Pemuda Barisan Nasional (BN) di Pusat Perdagangan Likas yang bermula 29 Julai ini." "Antara syarikat besar yang menyertai karnival kerjaya yang dibuka dari 10 pagi hingga 8 malam itu katanya ialah Petronas, Tan Chong Group, Labuan Shipyard, Sawit Kinabalu, Bernas, Lembaga Tabung Haji dan Tenaga Nasional Berhad (TNB)".
sumber: BERNAMAActually hari ni dah bermula Karnival Kerjaya tu, tapi saya masih duduk di rumah hehe. Mesti ramai orang nanti tu kan? Yerrghhh please lah, you budak masscomm tapi tak suka crowded? Okey itu saya haha. Entahlah dapat pergi ka tidak ni. Dah ajak kawan, maybe esok. So kepada readers yang duduk di Sabah dan bloggers di Sabah yang belum kerja tu, jom kita jumpa di karnival. Aisehhhh sempat lagi mau jumpakah kalau dah sibuk nak int…

Renungan: Kasih Sayang antara kita dengan...

"Hai manusia, sesungguhnya Kami menjadikan kamu dari seorang laki-laki dan wanita, dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya saling mengenal. Sesungguhnya orang mulia di antara kamu di sisi Allah adalah orang yang paling bertakwa. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui Lagi Maha Mengenal." - Surah Al-Hujuraat [49]:13Kasih sayang itu titi Kasih sayang penghubung hati Kasih sayang itu tali Kasih sayang pengikat diri
Dari kasih timbul simpati Dengan sayang ada persaudaraan Kerana kasih ingin berbakti Saling sayang ma'af mema'afkan
Kasih sayang itu baja Kasih sayang penyubur jiwa Kasih sayang itu penawar Penguat cinta penghapus duka
Kasih manusia sering bermusim Sayang manusia tiada abadi Kasih TUHAN tiada bertepi Sayang TUHAN janji-NYA pasti
Tanpa kasih sayang TUHAN Tiada simpati tiada persaudaraan Tanpa kasih sayang TUHAN Tiada bakti tiada kema'afan
Kasih sayang pada semua Kasih sayang sesama kita Kasih sayang oooo dunia Moga selamat di Akhirat sana Lirik Lagu Kasih Sayang …

Gambar penuh ilusi, uji mata kamu.

sumber: Facebook
Okey, selepas kecewa tengok match tadi, apakata korang tengok gambar ni betul-betul. Saya pun nak pura-pura sakit tangan nak menaip ni. Good Night (T___T)

*KATA HATI: Owhh yeaa..HAPPY BIRTHDAY rakan blogger: AsaDa.
Himpunan 'links' ilmiahjust for my loyal readersCara semak senaraihitam PTPTNJom 'exchange link' !Jom join contest Alyaesperezzo dapat free domain

Harimau Lawan Singa..!!!

sumber gambar: My cousin's album at FB

Perlawanan Kelayakkan Piala Dunia 2014 Malaysia vs Singapura
Ehem-ehem..ada yang blogging ke sekarang? Nanti saya sambung blogwalking, boleh? Saya nak sambung menjerit-jerit macam minggu lepas depan TV tengok match bola kejap lagi. Nak tengok hero-hero harimau kejar bola sebijik berebut dengan hero-hero singa hehe. Jangan ingat kaum adam je layan bola, mak saya pun layan lahhh HAHA. Confirm timeline twitter nanti macam pisang goreng panas
Jom layan lagu Harimau Malaya (Black & Yellow DJ Biggie) Ft MC Syze & Mr Dan. Not bad jugak lagu ni...layannn!!

*KATA HATI: Go go go Safee Sali!! Good Luck Harimau Malaya..auummmm!! Fokus baju number 7 dan 10 okey? hihi. Okey, dah start, fokus2 haha.
Jom 'exchange link' !Jom join contest Alyaesperezzo dapat free domainJualan murah handbag wanita (Clearance Stock)

Hobi waktu kecil: Membaca?

sumber: Google Salam petang my readers :) Semalam baca entri Ipai pasal hobi iPai dulu-dulu. So saya pun nak kongsi jugak hehe. Hobi saya masa kecil-kecil adalah membaca. Wowww membaca? Honestly, masa zaman study, ya ampun kenapa hobi membaca tu lenyap ekk? Sangat malas membaca, mungkin sebab dah bosan tengok buku ataupun faktor-faktor luaran seperti pengaruh internet hehe. Tapi selepas habis study, hobi membaca tu kembali lagi, yeahhh sehingga mak pun geleng kepala kalau saya dah jumpa kedai buku, tak sah kalau tak beli buku. Disamping tu, saya suka kumpul keychain dan keyholder yang comel-comel. Plus gift from my friends kalau pulang dari holiday.
sumber: Google Masa kecil-kecil bapak selalu belikan buku-buku dan komik. Setiap bulan, bapak mesti belikan komik KAWAN. Masih ingat lagi tak? Kalau yang sebaya dengan saya mungkin masih ingat. Tak tau la sekarang ni wujud lagi ke tak komik tu. Komik KAWAN best sebab banyak info, pengajaran, kartun-kartun yang awesome hehe. Kalau komik DORAEMO…

Tips: DIY Frame Kaligrafi Khat

sumber gambar: norakmary.blogspot.com Fuhhh..mentang-mentanglah semalam Wordless Wednesday, entri di blog ni semalam penuh dengan post bergambar sahaja hehe. Bagus jugak ada segmen tu, at least dapat jugak kita berehat sikit kan? Bukannya setiap masa otak ni dapat curahkan idea yang bernas dan berkualiti. Sometimes, kena bagi pembaca berfikir jugak tengok gambar-gambar ni hehe.
Pagi ni saya hanya nak borak kosong sahaja, maybe tiada input yang penting rasanya hehe. Masih ingat lagi dengan entri Tulisan Khat? Kalau ada yang terlepas pandang entri tu, boleh klik link tulisan khat tu. Just klik, tak perlu right click, nanti ada pulak yang makan hati. Sebenarnya tak susah pun buat frame tulisan khat tu. Mesti ada yang terbayang kena tulis tulisan khat tu pakai tangan kan? Cepat mengaku hehe.

Perkara paling penting, kena SABAR. Peralatan yang perlu ada, awak kena ada kertas yang sudah bercetak tulisan khat, frame, pisau lipat, gunting, kertas berwarna, kertas tekap, spray (warna ikut kesukaan…

#WW12: Tak semestinya tak matang kalau masih layan cerita fantasi

sumber: Google *KATA HATI: Memang secocok dengan saya kalau layan benda ni HAHA.
Koleksi Wordless Wednesday (Gambar unik)Jom 'exchange link' !Jom join contest Alyaesperezzo dapat free domain

#WW11: Rindu suasana dan kenangan ketika itu

#WW10: Bunga terbesar busuk dan layu

#WW9: Tinggi-tinggi gunung K, tinggi lagi sayang sama kamu

*KATA HATI: Autopublish again, sorry again, belum sempat balas jejak korang dan belum sempat approve your comments. Petang cket baru free. So layanlah dulu gambar ni :)
Koleksi Wordless Wednesday (Gambar Unik)Jom 'exchange link' !Jom join contest Alyaesperezzo dapat free domain

Kekasih Yang Tak Dianggap

sumber: SARANGHAEO12.TUMBLR.COM
aku mentari tapi tak menghangatkanmu aku pelangi tak memberi warna di hidupmu aku sang bulan tak menerangi malammu aku lah bintang yg hilang ditelan kegelapan selalu itu yg kau ucapkan padaku
sebagai kekasih yg tak dianggap aku hanya bisa mencoba mengalah menahan setiap amarah aku sang bulan tak menerangi malammu aku lah bintang yg hilang ditelan kegelapan
sebagai kekasih yg tak dianggap aku hanya bisa mencoba bersabar ku yakin kau kan berubah
Lirik Lagu : Kertas - Kekasih Yang Tak Di Anggap
SORRY SORRY SORRY...ini entri autopublish tau. Hari ni tak dapat nak blogwalking, ada hal sikit. Komen pun tak approve lagi. Tunggu yeaaa, nanti saya lawat awak semua :)
-with love, SK-

*KATA HATI: tiba-tiba pulak lagu sadis camni kan?HAHA
Jom 'exchange link' !Jom join dapat free domain

DIY: Koleksi peribadi frame Tulisan Khat

sumber: koleksi peribadi (Tugasan Individu)
Salam ukhuwahfillah my readers :) Percaya tak kalau saya mengaku saya yang buat tulisan khat dalam frame di atas dan di bawah? Hahhh, tak percaya? Sedihnya sobsobsob hehe. Masa semester dua, kitorang kena ambil kokum. Mostly join kokum unit beruniform, sukan, pengurusan organisasi, tarian moden atau tradisional, kraftangan, alat muzik, macam-macam lagilah. Pengurusan masjid pun ada tau tapi saya join Kelas Khat. Saya ajak member kamceng join kelas Khat, mula-mula semua tak nak sebab alasan tak reti tulis jawi lah, tak reti tulis khat lah. Last2, berjaya pujuk.
Last saya menulis khat masa darjah 6 di SUI. Hodoh tak payah cakaplah hehe. Rasa macam rindu nak belajar lagi. So joinlah kelas Khat ni. Ustaz yang mengajar pun kamceng jugak, ustaz rock gitu. Best jugaklah belajar sejarah awal tulisan khat, jenis-jenis tulisan khat, cara nak tulis tulisan khat dan paling best, belajar buat sendiri frame tulisan khat tu. Senang gilerrrr tapi memerlukan ke…

Penghabisan stok: Jualan Murah Handbag Wanita

Bag EdHardy RM 120 klik SINI untuk lihat overall bag
Bag Juicy Couture RM160 klik SINI untuk lihat overall bag
Handbag RM 60 klik SINI untuk lihat overall bag
Handbag Jimmy Choo RM 80 Red, Blue, Brown klik SINI untuk lihat overall bag
Handbag Marc Jacobs RM 100 klik SINI untuk lihat overall bag
Bag FENDI RM 120 klik SINI untuk lihat overall bag
Bag Juicy Couture RM 120 klik SINI untuk lihat overall bag
Harga kos penghantaran tertakluk kepada berat barang. Harga yang dinyatakan adalah tanpa kos penghantaran minimum. Boleh beli secara by hand, pegi ke rumah okey hehe. Jualan harga murah ni hanya penghabisan stok. Setiap beg tu, satu saja kuantitinya. Belian dua ke atas, ada diskaun boleh runding hehe. Kalau berminat dan pertanyaan lanjut, sila email di sa_zza143@yahoo.com. Serious buyer only.
*KATA HATI: Tiba-tiba pulak blog saya ada jualan haha. My cousin punya :)
(Jom 'exchange link' ! &  Jom join dapat free domain )

Tahniah: Qari dan Qariah dari Malaysia

sumber gambar: Mynewshub Pada Sabtu (23 Julai 2011) lepas, Qari dan Qariah dari Malaysia telah dinobatkan sebagai Johan Qari dan Qariah Majlis Tilawah Al-Quran peringkat Antarabangsa ke-53 yang telah dilangsungkan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC). Tahniah kepada Qari dan Qariah Malaysia, Amirrahman Abas dan Suraya Abu Hassan kerana telah berjaya bergelar Johan disamping mengharumkan nama negara :)
Keputusan penuh Majlis Tilawah Al-Quran peringkat Antarabangsa ke-53 Johan Qari dan Qariah: Amirrahman Abas dari Malaysia (89.26 peratus) dan Suraya Abu Hassan (88.33 peratus) dari Malaysia.Naib Johan Qari dan Qariah: Saudi M. Gandisa dari Filipina (88.67 peratus) dan Noor Khalidah Kaspul Anwar (88.30 peratus) dari Indonesia.Tempat Ketiga Qari dan Qariah: Abdel Bast Mohamed dari Mesir (87.88 peratus) dan Nur Azizah Sholichin (86.17 peratus) dari Singapura.Tema majlis tersebut, ‘Persefahaman Asas Perpaduan Ummah’ dan telah berlangsung selama 8 malam sejak 16 Julai 2011 yang lepas.

sumber inf…

Untuk kamu yang nak UPSR, PMR, SPM.

Apa khabar my readers? Agak pantas masa berlalu kan? Pejam celik pejam celik, kita nak berpuasa dah, oyeahhh hehe. Pagi ni nak bagi motivasi sikit untuk adik-adik yang bakal menduduki exam UPSR/PMR/SPM. Mungkin pagi-pagi ni diorang pegi sekolah kan? Takpa, pulang sekolah, mesti ada yang online tu, gerenti punya hehe. Tapi rasanya motivasi dlm entri ni secara umum je kot, semua orang pun boleh baca :)
Siapa kata keputusan UPSR dan PMR tak mempengaruhi masa depan kita? Pernah jugak kan timbul isu UPSR dan PMR nak dimansuhkan sebelum ini, saya dah pernah bagi pandangan dulu. Kalau keputusan UPSR tak berapa elok, akan mempengaruhi di sekolah mana kita nak sambung tingkatan satu. Cuba fikir, kalau awak belajar rajin-rajin dan guna peluang yang ada, sekarang ni pulak dah ada banyak kelas tuisyen berbayar, internet, kemudahan di sekolah pun makin canggih, sepatutnya awak boleh capai keputusan yang lebih cemerlang berbanding pelajar yang tak dapat menikmati semua tu. Tapi apa yang awak buat? S…

Renungan: Semua yg tutup aurat, konfem masuk syurga ke?

sumber: Siti Aishah via Kaki Facebook via Bardbahtiar

"Sesungguhnya Allah Taala Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Allah Taala tidak meminta pun kita membayar setiap udara oksigen yang kita sedut. Dia tidak pernah menyusahkan kita membuat ritual yang menyeksa diri semata-mata meminta kita membayar setiap denyutan nadi jantung di badan kita. Dia tidak pernah tidak mendengar doa kita. Hanya masa yang menentukan cepat atau lambat doa kita dimakbulkan sama ada kita sedar atau tidak saja yg doa kita telah pun ditunaikan. Allah Taala hanya mahu kita beriman kepadaNya, menunaikan perintahNya dan meninggalkan laranganNya.." -Sutera Kasih-
sekadar renungan bersama di hujung minggu..sayang awak semua (^__^)
*KATA HATI: Santai hujung minggu, bacalah dialog kat atas ni yang Insya'Allah boleh memberi manfaat untuk kita bersama, bukan bertujuan untuk memalukan sesiapa. Harap jangan ada yang salah faham dan mengeksploitasi dialog di atas. Menurut sumber, perbualan dia atas tu adalah reka…

Dari blog pun boleh terjumpa member lama: Terima kasih Segmen Keroro :)

Salam dan selamat pagi my readers :)
Tadi masa tengah syok blogwalking, tiba-tiba dapat mesej dari seseorang. Wah siapa sangka dari blog pun boleh terjumpa rakan-rakan lama, tak rugi jugak join segmen si Keroro hehe. Nak tengok kekreatifan saya buat dialog sengal? tengoklah-----> http://suterasyaxa.blogspot.com/2011/07/kreatif-bersama-sergeant-keroro.html  HAHA
Inilah blog my junior masa zaman sekolah menengah dulu..jom lah singgah ke blog http://aimieamalinaazman.blogspot.com/.

A BIG THANK YOU toKERORO sebab ajak join segmen dialog kreatif. Kalau tak join, tak lah terjumpa my junior zaman sekolah hehe


*KATA HATI: okeylah, nak sambung BW ke blog-blog yg join segmen keroro tu hehe kalau yg belum disinggah tu, sabar-sabar yeaaa, banyak masa lagi :D

Gambar baby SOPHEA ISABELLA: TQ Dr Sheikh Muszaphar & Dr Halina for sharing baby astronaut pictures !! :)

sumber info:Fanpage Dr Sheikh Muszaphar Fanclub sumber info:Fanpage Dr Sheikh Muszaphar Fanclub *KATA HATI: thank you so much Dr Sheikh Muszaphar dan Dr Halina sebab kongsikan gambar baby girl untuk rakyat Malaysia hehe. Comel lotey kan??? Sekali pandang macam muka her daddy , dua kali pandang macam muka her mummy. Nama baby girl ni Sophea Isabella, lahir pada 21 Julai 2011 (^___^)


koleksi gambar baby Sophea Isabella
| |
|
V
http://suterasyaxa.blogspot.com/2011/07/koleksi-gambar-sophea-isabella-baby.html Himpunan 'links' ilmiahjust for my loyal readersCara semak senaraihitam PTPTNJom 'exchange link' !Jom join dapat free domain

Tahniah: Angkasawan Negara, Dr Sheikh Muszaphar & Dr Halina dapat baby girl

sumber info:Fanpage Dr Sheikh Muszaphar Fanclub
sumber gambar: Facebook Dr.Halina Mohd Yunos
Saya tahu ramai dah post pasal berita gembira ni, tapi saya nak post jugak sebab nak wish, Syukur Alhamdulillah dan Tahniah diucapkan kepada Angkasawan Negara, Datuk Dr Sheikh Muszaphar dan isteri tercintanya, Dr Halina Mohd Yunos kerana sudah pun bergelar mummy dan daddy kepada baby girl hehe. Tak sabar rasanya nak tengok anak angkasawan Malaysia yang pertama ni nanti hehe. Berdasarkan apa yang saya lihat di fanpage rasmi Dr Sheikh Muszaphar, beliau telah berkongsi kegembiraan pada 21 Julai 2011 menyatakan bahawa Dr Halina sudah pun selamat melahirkan a healthy baby girl yg beratnya 3.6 kg..Bila nak kongsi gambar baby girl tu?hehe
info lanjut berkaitan kelahiran baby girl angkasawan pertama Malaysia: Nurizspace.com

*KATA HATI: best kan tengok orang dapat baby, awak bila pulak?HEHE
Himpunan 'links' ilmiah | Cara semak senaraihitam PTPTN | Jom 'exchange link' !

Siapa boleh bagitau maksud benda ni minta username & password?

Tadi masa blogwalking, terjumpa makhluk aneh ni pop-up sebelum dpt masuk ke blog rakan-rakan..tapi saya ignore kan saja sebab tak suka benda2 yg terpop-up sblm dpt masuk ke blog. Tekan pangkah tu. So, lepas dah selesai blogwalking, masuklah ke blog sendiri. Tiba-tiba terkejut jugak rupanya blog sendiri pun pop-up benda tu..haishhhhhh ada sesiapa boleh bagitau & explain apakah maksud benda tu???? Sebab tak nak lah nanti ada yang jujur pegi isi pulak benda tu..hoho
*KATA HATI: owhh..please lah..jangan rosakkan mood blogging para blogger.

UPDATE: lepas dh remove banner gengblogger utk sementara waktu, tiada lagi dah benda tu pop-up di blog saya, so dh tau jawapannya kan?hehe boleh jugak di http://skytechxtreme.blogspot.com/2011/07/nuffnang-da-pulih-tapi-gengblogger.html untuk rujukan :)
Saya suka ping entri di (^__^)

Renungan: Penawar Hatimu

sumber gambar:iLuvislam.com Salam petang jumaat my readers :) Rasa gelisah? Sedih? Rasa hampa? Hiba? Sayu? Rasa gundah gulana? Pernah tak tiba-tiba rasa jiwa kosong, rasa nak menangis, rasa nak macam diri tak guna, rasa diri sangat penuh dengan dosa, rasa diri sangat hina dan jijik, rasa macam malu dengan diri sendiri hingga menganggap diri tak layak untuk dimiliki oleh sesiapa pun sebab rasa diri kotor..pernah tak? Pernah tak tiba-tiba rasa hiba bila dengar alunan ayat-ayat suci Al-Quran? Pernah tak tiba-tiba tanpa disedari air mata berlinangan saat mendengar kuliah agama ataupun membaca artikel keagamaan? Sekiranya tak pernah..mungkin ada masalah hati yg tidak disedari..Nauzubillah jika hati menjadi beku, hitam dan sekeras batu :(
Ubat hati ada 5 perkaranya:
Yang pertama: membaca Al-Quran dan maknanyaYang kedua: Mendirikan Solat malamYang ketiga: Berdampinglah dengan orang sholehYang keempat: Perbanyakkan BerpuasaYang kelima: Perbanyyakkan Zikir di malam hari(ilham daripada lagu Opick: …

Renungan: Jika kamu ingin bermaksiat, maka....

sumber: Carian Google Salam ukhuwahfillah dan sejahtera my readers :) Semalam saya ada terbaca satu artikel yang bagi saya sangat bermanfaat untuk dikongsi bersama awak semua. Saya tertarik dengan sebuah dialog yang diselit dalam artikel tu. Bacalah kat bawah ni, harap dapat memberi kesan di hati kita semua. Disamping untuk mengingati diri sendiri dan juga orang di sekeliling, Insya' Allah.
Seorang lelaki datang kepada Ibrahim bin Adham lalu berkata: “Sesungguhnya aku adalah orang yang banyak melakukan perbuatan dosa, maka nasihatilah aku!
1) Ibrahim berkata: “Jika kamu mahu menerima lima perkara dariku dan kamu mampu melaksanakannya, maka perbuatan maksiat apa pun tidak akan mencelakakan kamu.”
Maka orang itu berkata: “Apakah itu?

2) Ibrahim berkata: “Jika kamu ingin bermaksiat kepada Allah s.w.t maka janganlah makan daripada rezeki-Nya!”
Orang itu menjawab: “Jika begitu, dari mana aku makan kerana semua yang ada di bumi ini adalah pemberian-Nya?

3) Ibrahim berkata: “Apakah patut kamu b…

Amy dan Konsert Aizat Amdan Borneo Tour di Kuching

Salam malam jumaat my readers :) Buat apa tu? Tengok Malaysia VS Chelsea ke? Saya pun layan sambil blogging hehe. Just nak kongsi gambar sikit dari my cousin, Amy (Gadis Nikon). Cehhh diorang nak menjeleskan saya lah tu yang diorang pergi Konsert Aizat di Kuching bersama Amir , Dj Fuzz, Masterpiece dan Altimate hehe. Minggu ni Aizat and the geng ke Sabah pulak buat konsert jelajah Borneo Tour. Kalau tak silap di Penampang. Saya confirm lah tak pegi sebab siapa yang nak bawa pegi sana kan?hehe. Fuyooo smart kan gitar Aizat tu.
Wahhh..tahniahlah Amir Jahari, secara rasminya telah menjadi artis rakaman bawah Kasi Gegar Entertaiment, bawah naungan Aizat Amdan dan Anas Amdan. Peluang terbaik tu. Sik sia-sia juaklah kmk join segmen anjuran tunang ktk, Amni & first time menang segmen kat blog Amnihehe. Apa2 hal pun, semoga berjaya dlm bidang yg ktk ceburi okey? (Macamlah Amir baca, tapi xpa, Amni confirm baca haha)

Lagu Aizat yang paling saya suka..lagu tema filem Talentime arahan Yasmin Ah…

Fifi Fairuz Fuyoo VS Jejaka J

sumber gambar: Facebook Edisi Khas setiap Selasa, jam 10.00 mlm bersama pengacaranya Fifi Fairuz Fuyoo ! Beliau akan MENGUPAS, MENCARI, MEMBONGKAR, dan MEMAPARKAN kepada anda semua tentang isu-isu semasa!!
Lelaki : Sally..Sally, boleh tak i pegang sweater you yang i beli dari oversea ni?
Sally : Em, boleh..boleh..
Lelaki : Hmmm..lembutnya sweater you sally..Sally..Sally, boleh tak i pegang handbag you yang mahal ni?
Sally : boleh..boleh..
Lelaki : Sally..Sally, boleh tak i pegang tangan you? i tak pernah pegang tangan perempuan chantek macam you.
Sally : *dush dush dush*..Padan muka!! Ambooiii, baru berapa jam kenal, dah nak pegang2..dah bagi betis, nak peha!!"Dah diberi betis, nak peha.. dah diberi satu, nak dua, dah diberi dua, nak tiga.. lebih baik tak payah bagi haha." -Fifi Fairuz Fuyoo- 

Selamat pagi my readers :) Kelakar betol lah skrip si Fifi Fairuz Fuyoo dalam Edisi Khas TV3. Kalau dah Johan berlakon jadi ala-ala Karam Singh Walia, pecah perut dibuatnya hehe. Lepas …