Skip to main content

Cara nak semak peminjam PTPTN yg disenaraiHitamkan.

*Awak yg meminjam tu, dah semak ke belum?*

Salam ceria di pagi hari my readers :)
Adakah anda semua masih di mood 'Monday Blues'? hehe. Atau anda masih bersedih di atas kekalahan pelawak kesayangan korang? (klik untuk tahu Keputusan Final MaharajaLawak). Sudah-sudahlah tu yaa, baik awak fikirkan hutang keliling pinggang yangg belum mampu nak dibayar lagi huhu kalau tak sempat nak bayar, menyusahkan keluarga lah pulak kan, risau-risau. Semalam mengisi masa lapang dengan 'internet walking' cari vacancy, hantar application job resume, apply itu ini..berdebar-debar juga sikit-sikit tunggu keputusan interview INI. Kalau dapat, syukur alhamdulillah tapi takut juga sebab rasa macam tak layak nak mendidik huhu. Kalau tak dapat pun alhamdulillah juga sebab pasti ada yg lagi terbaik untuk saya di luar sana, insya Allah :) 

So, masa tengah singgah di laman web Tabung Haji, terpandang satu kolum, 'Semakan Senarai Hitam PTPTN/Imigresen.  Makanya, dengan rasa bersalahnya saya pun cuba nasib untuk buat semakan, alhamdulillah tak tersenarai. Insya Allah bila dah ada rezeki, saya bayar semula wang pinjaman pendahuluan tu ekk memandangkan surat cinta dari PTPTN pun dah dikirim. Kesian juga bila baca berita-berita berkaitan isu tu, pelajar lain yg nak belajar takda duit tak dapat nak pinjam huhu rasa bersyukur sangat sebab sepanjang saya belajar dari sekolah menengah hingga IPT, biasiswa YS dan BKNS yg tanggung. So, bersyukurlah kalau awak awak dan kamu yg belajar dpt tawaran biasiswa, hargai peluang tu, jangan study main-main, okey?

Semakan senarai hitam peminjam PTPTN di SINI

Comments

Lina said…
alhamdulillah masa zaman kak lina blaja dulu serba serbi masih murah jd tak ambil apa2 pinjaman...kpd peminjam2 tu klu dah ada income sendiri bayar2lah pinjaman tersebut sbb ramai lg yg memerlukannya
pena rozie said…
Nasib baik belajar tak buat pinjaman...
Amni said…
heeeeee... kamek sama juak so far sik di senaraihitamkan.. huhu.. susah juak amkey ptptpu ya o..=P mun tauk dolok ada nak lain, sik mek amkey aie.. =)
Farihah Ahmad said…
always informative :)

b4 jadi silent reader je. skang nk follow ah.
Farihah Ahmad said…
eh cari widget follow xjumpa. anyway, i put ur link in my blog dulu. once i found the widget, i'll follow.
smiley said…
okie..link semakan tuh amat bergna..thanks for sharing..alhamdulillah..selamat..namabersih..hehe

regards,
Sofia Smiley
budak kampung said…
terime kaseh..atas perkongsian...mintak izin share yer. nak kongsikan dengan member2 yang maseh belajar
[sutera kasih] said…
@Lina: skrg ni makin mahal kak huhu segalanya needs money.. :(
[sutera kasih] said…
@pena rozie: ok la tu..xperlu byk fikir nk byr htg huhu
[sutera kasih] said…
@Amni: alhamdulillah..buat masa tok mgkin sik, siktauk akan dtg kan huhu yala tek, kmk dolok pun xtau, ingtkn free wang intro ya, byr duhal haha
[sutera kasih] said…
@Farihah Ahmad: tp kdg2 merapu jgk hehe

wahh, my silent reader dulu ekk..thanks dear :)
[sutera kasih] said…
@Farihah Ahmad: tq bgtau, sy pun baru prasa widget tu baut hal lagi..sy dh cek, ada code follower, tp xbefungsi..dh remove & add smula, tp still xdisplay..
[sutera kasih] said…
@smiley: sama2..sharing is caring :) alhamdulillah bersih nama hehe
Bui Idzra Ryn said…
kmk x da utang ngan PTPTN tok..belajar sampey form 3 jak..hahaha
wah bagus nie, leh cek
hehe yeay...nasib baik nama tak tersenarai...
[sutera kasih] said…
@Bui Idzra Ryn: aieee..iboh bunyi gia kak bui..ngegeh ktk ya hehe sikmok geng la seminit :P
[sutera kasih] said…
@Gnie@SimplyStyle: alhamdulillah kalo cmtu :)
GaRy™ said…
erk??... ni yang buat seram nak pinjam kat PTPTN ni.. huhu~
jom vote gary untuk hari ni lak.. hehe~
[sutera kasih] said…
@GaRy™: jgnla seram..huhu cmna nk study kalo xda duit :(

okey :)
.m y z. said…
takutnya andai kata kena blacklist. huhu. hope degree nanti saya dapat biasiswa. takde lah hidup asyik duk bayar hutang je kan :)
cik blogger said…
fuh~ alhamdulillah..ok! ;)
[sutera kasih] said…
@.m y z.: insya Allah takda apa2 tu dek..sekarang pihak PtPtn pun dh tlg krgkan beban peminjam dgn mengurangkan peratus bunga pinjaman..
[sutera kasih] said…
@cik blogger: alhamdulillah tini hehe
AmirFX said…
Fuhhh.. Nama kmk sekda dalam senarai itam ya.. yeahh...
[sutera kasih] said…
@AmirFX: syukur alhamdulillah sikda :)
shandye. said…
to be honest... my name is blacklisted on the list. makanya aku secara teknikalnya tidak boleh ke luar negara. kan?

tapi last week lepas je aku tiga hari di kota singa. dah selamat berhuha, dan selamat balik ke penang baru perasan this entry. tu yg semak. wakakaka...

haha...
[sutera kasih] said…
@shandye.: yaka?ok la tu kalo terlepas hehe..

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …