Skip to main content

Kisah benar disebalik sebiji betik, fikir²kan

*Sumber gambar: Carian Google*

Mak: Haaa betik kali ni barulah sedap, manis!

Anak: [pandang dengan muka slumber sebab dah kecewa tiga kali beli betik asyik dapat yang tak manis jerr, dah lah mahal. Penjual asyik main tipu jerr, cakap betik masak kat pokok, sebenarnya tipu. Ada yang main peram dan letak bahan yang cepat masak. Tak 'natural beauty' langsung!!]

Mak: [Makan dengan sedapnya] Tiba-tiba..

Bapak: Ada lagi?mintak sikit..

Mak: Nahh..makanlah yang ni [sambil bagi hirisan betik yg sempat dimakan sekali gigit jerr sebab ada dua hiris betik jerr kat peti ais, makcik sebelah bagi. Mak tahu si anak suka makan betik. Jadi yang satu hiris lagi dia simpan untuk si anak makan. Sanggup makan sikit demi anak] *Terharu*

Anak: Woahhh..betik kali ni barulah manis asli..yummy!!! [sambil senyum kambing depan mak]

Kesimpulannya, korang fikirlah sendiri hihi cari nilai dan pengajaran di sebalik cerita ini, ini benar-benar berlaku, bukan tipu semata-mata :)  Saya suka makan betik sebab SEDAP.

*KATA HATI: Khasiat Betik 1 dan Khasiat Betik 2 yang jarang orang tahu.

Comments

Tu tanda dia org sayang.. klu anak tak paham2 kang belasah kang hehehe..
Redbloodsnow said…
ada penjual yan oii. sik manis pun di kata manis. pat cepat laku...x suka mek ngan penjual gya. ...huhu.

mek kadang² jak suka mkan betik..hehe
Amni said…
yup! betik fav kmk aie.. hihi
AmirFX said…
Sedap betik.. Kmk nektok cuba nak nanam betik juak...
baru lepas sumbat sepotong betik...
alhamdulillah...
armouris said…
lagi info tentang khasiat betik di SIHAT SELALU - Khasiat Betik
[sutera kasih] said…
@wa khairul onggon: hehe betul2..tu la maksud entri ni..mak saya la tu hihihi
[sutera kasih] said…
@Redbloodsnow: nang cmya kak..y anyuruh kmk manas..madah manis..skali sampey rmh sik manis!!!huhhh grrrrr

fav kmk betik ya kak hehe
[sutera kasih] said…
@AmirFX: nyaman ohh betik..ktk nanam??anta utk kmk hehe
[sutera kasih] said…
@armouris: thanks for sharing, will adding your link tu kt entri ni :)
M Fizan said…
kalau dpt betik manis, sdap lar hingga mnjilat ibu kaki..hehehe :D
[sutera kasih] said…
@M Fizan: erkkk xkan smpai menjilat ibu kaki?hehe kelakar..perumpamaan kan..

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …