Skip to main content

tutorial: cara nak letak butang SHARE FACEBOOK dlm blog (blogspot)

Apakah fungsi dan kelebihan butang SHARE facebook?
Fungsinya untuk berkongsi artikel dan entri kesukaan korang kat wall facebook, so tak perlu lagi susah2 nak copy url link then nak attach link lagi kat wall facebook, agak menyusahkan diri hehe. kelebihannya memudahkan korang kongsi terus kat wall facebook dengan cepat dan tangkas!!! :)

Cara-cara memasang butang share facebook (share button) dalam entri blog:
1. Login blogspot> Dashboard> Design> Edit HTML> klik Expand Widget Template

2. tekan Ctrl+F (tekan serentak Ctrl dan huruf 'F' pada keyboard) dan cari kod:

ATAU

3. kemudian, tekan Ctrl+C (tekan serentak Ctrl dan huruf 'C' pada keyboard) untuk copy code butang share facebook, boleh pilih mana yg korang suka kat bawah ni ada empat jenis butang:









4. lepas dah copy code butang share yg berkenan di hati:

boleh paste code butang share tadi SELEPAS code ini,

 ATAU

boleh paste code butang share tadi SEBELUM code ini,

5. dah siap kerja-kerja copy & paste, bolehlah preview dan save template dan siap!! butang share tu akan berada di atas petikan entri :)

*KATA HATI: fuhhh..saya cuba dah buat tutorial seringkas yg mungkin dan mudah untuk korang faham..harap-harap korang faham dan dapat buat hehe..saya belajar tutorial ni di blog Aku Mama Aqis

Comments

Zura said…
penah buat jugak dulu pastue remove...:D
HonEyBuNNy said…
bakal di cuba..tapi ila ne jenis lain ckit..facebook lain blog lain..kira macam orang xtahu la blog ila...sapa bloggers ja tahu..pelik kan ila neh..ehheh
[sutera kasih] said…
@zura: hehe takpa, kalau nk buat lg, boleh letak lg :)
[sutera kasih] said…
@meniti senja: yup..share2 ilmu :)
[sutera kasih] said…
@honeybunny: cubala hehe..owh..xpa2..fb jd platform nk share post baru :)
hamzah ian said…
begitu banyak rupanya...
[sutera kasih] said…
@hamzah ian: byk jenis button..try la :)
[sutera kasih] said…
@adam: welcome !! :)
cikcleopatra said…
takboleh nak ikut tutorial ni..sbb tak boleh nak right click. erk?? it's hard if have tutorial but cannot copy and paste the code..then one more..bukan nak curi kot.. -.-'
[sutera kasih] said…
@cik cleopatra: sorry..thanks for your comment dear..tp kan sy dh bgtau awal2 kt atas, kalau nk copy, just klik Ctrl+C..urm, sy tak ckp pun org nk curi huhu :(
Yuyu Musa said…
thanks ...dah siap...hihi
[sutera kasih] said…
@Yuyu Musa: hehe you're welcome :)
Dear, kenapa dah paste bawah code < data:post.body/ > jadi Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly. XML error message: The element type "div" must be terminated by the matching end-tag "< /div >".
Error 500
remy said…
Terima kasih laaa kasi tips nie,memang terbaik laaaa mudah faham facebook share nie memang penting ooooh untuk blog..... tq jgn lupe g blog saya k http://rahsia-pelaburan.blogspot.com/
Wanniey said…
good info huhu... http://najwancollections.blogspot.com
etuza said…
Good Job..very nice sharing..dah dapat ya, kena sabar cari kod..kecik2 kod tu..dalam html
tenku butang said…
Hai.. done singgah n follow d sini.. sudi2 lea follow mine back yea.. =) tQ.. senyum selalu.. =)

http://tengkubutang.blogspot.com/

http://kucenkucenbelog.blogspot.com/
tak boleh la.. x jumpa

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …