Skip to main content

tutorial: cara nak buat kotak untuk masukkan kod HTML/script dlm entri dan gadget blog

Faham tak tajuk entri kali ni?kotak untuk masukkan kod HTML/script dalam post entri dan gadget kat tepi blog..contoh macam yg dalam gambar kat atas ni..mungkin ada yg tak tahu cara nak buatkan?macam saya terkial-kial semalam sebab susah nak buat tutorial kalau memerlukan kod yg melibatkan script, script takkan appear kat entri..kena buat kotak camni..so saya google untuk belajar tutorial ni..so saya jumpalah kat SINI hehe so saya nak kongsilah ngan korang :) kotak ni boleh juga buat untuk korang nak letak code banner/link exchange atau button blog korang kat gadget tepi blog..

1. Login blogspot> Dashboard> Design> Page Element> Add Gadget> HTML/Script ataupun boleh jugak letak kat Create post.

2. Tekan Ctrl+C (tekan sekaligus Ctrl dan huruf 'C' pada keyboard) untuk copy code kat bawah:

<textarea id=”code-source” rows=”3″ cols=”28″ name=”code-source”>MASUKKAN CODE YANG INGIN DIPAPARKAN DI SINI</textarea>

warna hijau: tukar kepada kod HTML/script yg korang nak publishkan..saiz row dan cols boleh diubah mengikut kesesuaian kotak yg korang nak.

3. lepas dah copy kod di atas, paste kan di bahagian yg korang nak..so, contoh hasilnya akan jadi macam ni:



*KATA HATI: korang faham tak tutorial saya ni?kalau tak faham, boleh tanya atau lebih senang korang rujuk kat blog tempat saya belajar ni ---> Hollowgram

Comments

[sutera kasih] said…
@Meniti senja: yup..tips2 utk dikongsi :)
Azza Firza said…
thanks sharing, tuto yang terbaik ! (:
[sutera kasih] said…
@azzafirza: sama2..hehe :)
hans said…
tutorial yang bagus
Redbloodsnow said…
oooo duhal gya molah yg ada colum n ketinggian yg ktk maok ow. mek juk polah textare ya jak. yg bilang row column mek x polah...then nya automatik kotakkan diri sendirik...hehe :D
[sutera kasih] said…
@ardini humaira: tips utk dkongsi :)
[sutera kasih] said…
@sis zie: owh..kmk blaja dr tuto org juak ya hehe
nurAMALLINA said…
Ini tips untuk apa? Saya tak faham la awak -.-'
[sutera kasih] said…
@nurAMALLINA: saya dh explain kat bhgian komen entri blog awk dear, kalo tak fhm jgk, bgtau k :)
nurAMALLINA said…
Ehehe dah faham. Saya tengah cari mcam mna nak buat kotak dalam gadjet dalam layout blog. Cam ne eh? Tak pandai sangat. Hee
[sutera kasih] said…
@nurAMALLINA: kotak dlm gadjet dlm layout blog?err tak fhm..ada contoh blog yg buat cmtu tak?
nazriibnihajar said…
boleh saya tau..apa guna HYML ni.. saya baru lagi
[sutera kasih] said…
@nazriibnihajar: gunanya HTML tu? cmne nk explain ekk sbb pun tak pakar sgt hal IT ni huhu..tp yg sy fhm, HTML ni code utk publishkan di web..cth, gambar banner, tau kan code banner tu? tu la HTML huhu
Kak Intan said…
alamualaikum dik terima aksih atas infonya
sangat akak hargai sebab akak pun terkial2 juga nih
alaaa.. sory xfaham la.. camner erk??
Piza laaa said…
Thanks cika admin .. susah tol nk cari tutor nie last2 jumpa gakk hufff .. mmg hebat la cik admin nie .. dh byk jumpa tutor yg ajar cmnie tp xjd2 pon ~~
Aulia Manda said…
Follow back ya ...

www.makho-manda.blogspot.com

terimkasih .. :)

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …