Skip to main content

Tutorial: Cara mem'publish' kod HTML/Javascript dalam entri blog

Cara  mem'publish' kod HTML & JavaScript di entri/post blog?

Faham tak maksud soalan di atas?Maksudnya macam ni, contohlah, ada antara kita yg nak kongsi tutorial yg melibatkan kod HTML dan Javascript di dalam entri. Tapi mesti ada yg hairan kenapa bila dah paste kod HTML atau Javascript masa kat entri tapi tak ter'publish' pun..jadi kosong. Untuk lebih jelas, cuba kamu view LINK ni utk try copy kod Javascript yg ada dalam kotak pink tu, kemudian try paste kat entri, lepas tu try preview..kosong kan?

Saya pun dah pernah lalui situasi tu, teruja dah nak kongsi tutorial kat kawan-kawan, tiba-tiba entri yg ada kod HTML/Javascript tu jadi kosong pulak. Bagi saya yg kurang ilmu dlm bidang IT ni, berusaha lah jugak menggoogle untuk menyelesaikan masalah tu huhu..so saya dah jumpa penyelesaiannya, so kena kongsi ilmu..kalau nk curi pun tak apa asalkan boleh spread the ilmu :)

Cara manual untuk menukar atau mengekod kod asal HTML/Javascript atau disebut 'encode' dan 'decode', siapa yg belajar komunikasi, mesti faham istilah tu. Encode maksudnya mengekodkan dan 'decode' maksudnya tidak mengekodkan. faham ke tak?huhu okey kita tengok contoh kat bwh okey, sebelum tu kena klik link INI terlebih dahulu utk guna tools encode decode :)
Decode
untuk lebih jelas, sila klik kedua-dua gambar ni, jgn risau, akan terus direct ke tab sebelah, so tak perlu nak right click k..urmm, gambar 'Decode' ni untuk bagi contoh kod HTML.Javascript yg asal, yg belum diubah kepada kod yg kita mahu..so copy kod yg nak dipaparkan kt entri kemudian, paste kt dalam kotak tu.ok next step:
Encode
lepas dah paste kod tu, tekan butang Encode, tunggu sekejap, lepas tu siaplah kod HTML/Javascript yg kita perlukan tu..so kamu boleh paste kod tu kat entri/post..cuba try preview..dah dapat publish kan?hehe cuba bandingkan kod sebelum dan selepas diencode, ada perbezaan sedikit kan?

*KATA HATI: harap-harap tuto ni mudah nak faham sebab saya pun bingung nak faham hehe siapa tak faham, boleh tanya kat komen sini atau kat twitter saya k :) saya belajar tutorial ni kat blog Tips Trik Blogspot.

Comments

Redbloodsnow said…
eeee maksih yan cayangggggg! amt berguna utk kamek tuto tok..hikss
[sutera kasih] said…
@meniti senja: tak hebat..blajar dr org jgk..hanya berkongsi :)
[sutera kasih] said…
@sis zie: fuhh..nsib bait ktk fhm tuto tok..iso dh kmk urg sik fhm hehe
HonEyBuNNy said…
bestnya org yg pandai buat tuto neh..

jeles tau..

ila xminat sangat..hehe
[sutera kasih] said…
@honeybunny: xdala pndai sgt hehe blaja dr tuto yg lain..just share kt org lain lg :)
adan said…
wah.. perkongsian menarik..

tapi, still tak faham.. loading lambat.. ngeee :p
[sutera kasih] said…
@adan: adohhh..xfhm??hehe xpa2..cmna mau bg fhm ni ekk..huhu
adan said…
lupakan je.. ahahahaha...
mykhalis said…
khalis tak tau nak guna..huuu
[sutera kasih] said…
@mykhalis: okey, part mana yg kmu tak fhm?sy try ajr k..
animous said…
btul gak.. kadang2 nak share script yang best tapi tak leh pulak. thanks for sharing
[sutera kasih] said…
@animous: yup..tu la..hope tuto ni dpt tlg selesaikan problem :)
Ckin Kembaq said…
tq bangat..baru hadapi masalah ni..hehe

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …