Skip to main content

.Tahukah Anda: Minum air sejuk selepas makan perut akan buncit?

Sumber gambar: google
Biasanya kita akan minum air sejuk selepas makan. sebab tekak berasa haus dan kadang-kadang sendat sebab makan gelojoh sangat, betul tak?hehe tambahan lagi kalau hobinya suka makan, pantang nampak makanan kesukaan, lepas tu wajib ada air sejuk lagi berais..perghhh..orang selalu cakap, air sejuk ais tak elok untuk kesihatan, betulkan?tapi kalau waktu panas terik, air sejuk yg berais terbayang-bayang di mata!!!tak dapat nak lawan dh nafsu haus masa tu kecualilah masa berpuasa hihi

Tahukah anda?kalau sering mengamalkan minum air sejuk selepas makan, bentuk tubuh badan akan berubah? terutamanya di bahagian perut akan menjadi buncit..Oh tidak!!Korang nak tak perut jadi buncit, terutamanya kaum hawa, adohh buruk bebeno tu hehe lain lah buncit sebab pregnant tu memang nampak lawa sweet auchhh :P

Kenapa boleh jadi macam tu? sebab minuman sejuk yg diminum selepas makan, akan menyebabkan minyak dan lemak yg baru dimakan akan menjadi gumpalan disebabkan air sejuk tu. Gumpalan minyak dan lemak tu akan melambatkan proses pencernaan kemudian lebih cepat diserap oleh oleh usus. sebab tu lah perut membuncit huhu

Kalau korang tak nak perut jadi buncit, kurangkan minum air yang sejuk, cukuplah minum air yg suam-suam dan kurang sejuk..lagipun apa yg saya tahu, salah satu tips untuk IQ yg baik, jangan minum semasa makan dan selepas makan, digalakkan minum air lebih kurang satu jam selepas makan..saya pun tengah cuba amalkan minum air suam, kononlah hihi :P

sumber: Kumpulan Info

Comments

[sutera kasih] said…
@meniti senja: xnk jgk hehe tp ko mbuatkan aku pecaya, org berisi blh jd slim :P
[sutera kasih] said…
@nurizyan: hehe sharing is loving !
Zura said…
mana tahan yan minum air 1 jam lepas makan...nak nye kalau pedas...hehehehe..
HonEyBuNNy said…
selamat ila xsuka minum air ais.....hehe....xsuka muncit2...nanti pakai skirt nampak..heheh
Azza Firza said…
ouh yaka , thanx sharing , baru tauu nie .
[sutera kasih] said…
@zura: hehe boleh tu..cuba try test dulu, buang air dr minda sekejap, msi boleh :P
[sutera kasih] said…
@honeybunny: hehe betul tu..pakai baju kurung, pastu dititu angin, perghhh nmpk muncit tu hihi
[sutera kasih] said…
@azzafirza: yup..no hal dear :)
Redbloodsnow said…
ooowww duhal! no wonder lah mek kebuncitan tok aih. duhal tekkkk. HAHA :P
mr_mrs mikko said…
nasib laaa dari kecik kami d i rumah ni nda dibiasakan ada air sejuk... tebiasa suda minum air suam. hihih
[sutera kasih] said…
@sis zie: yahhh..iboh gik ktk minum ayek lps mkn hehe
[sutera kasih] said…
@sis wanie: bagusla tu kak, mcm aunt sy pun dia xbagi anak2 dia yg masih kecik biasa minum air berais..

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …