Skip to main content

.Saya bukan tiru, Saya salin.

Hari ni saya nak tolong rakan blogger Syuk, buat research final project..so, tag dari Cik Yann ni, saya dh jawab dan diharap dapat membantu hehe
Sumber: Carian Google
Apa itu Meniru???
Ianya sinonim dengan istilah 'Plagiat'. Meniru merupakan satu perbuatan mengambil hasil karya dan idea orang lain, kemudian menjadikannya hasil karya dan ideanya sendiri tanpa menyatakan sumber


Jenis Meniru??
  • Penulisan Akademik/Ilmiah: menyalin sepenuhnya penulisan ilmiah hasil karya orang lain contohnya diperolehi daripada rencana, artikel, tesis, kajian lepas dan ulasan. Sama ada si peniru tersebut menyalin 'bulat-bulat' setiap ayat kemudian tidak menyatakan sumber di hujung penulisan atau nota kaki/end note, ataupun, menukar ayat asal seperti dari ayat aktif ditukar ke pasif dan sebaliknya (mesti letak sumber rujukan/end note jugak sebab ianya tetap idea asal orang lain).
  • Penulisan blogging: menyalin sepenuhnya artikel/entri blogger lain tanpa meletakkan sumber/URL link asal empunya artikel/entri. seolah-olah ianya hasil karyanya sendiri.
  • Fesyen: apa yg cantik dan 'smart' di mata seseorang, maka individu itu akan cuba mengikuti 'style' fesyen tersebut. pendek kata, fesyen apa yg famous ketika itu, individu itu mesti nak tiru jugakk hehe
  • Tingkah Laku: sama ada kelakuan baik atau jahat, kalau ianya mampu menarik perhatian seseorang, maka ianya akan jadi ikutan dan tiruan orang lain. contohnya, kanak-kanak meniru kelakuan 'Superman' terjun terbang dari bangunan tinggi.

Bagai mana nak mengelak daripada meniru?
Jangan pandang belakang, kanan, kiri atau depan..huhu


Kenapa pelajar / blogger meniru?
Sebab tiada keyakinan diri dan apabila buat sesuatu, mesti nak rujuk orang lain punya dulu, sebab tu lah mudah nak tertiru tuuu huhu satu lagi, sebab takut apa yg dibuat tu salah..jadi tiru org lain punya sebab yakin org punya tu betul 100%..isk2 


Bagaimana nak mengesan orang meniru??
  • Kalau latihan akademik, senang jak nak kesan dia tiru atau tidak..ada software khas tu, pensyarah kitorang bagitau. so, berhati-hati lah kepada student yg suka meniru hehe lagi satu cara senang nak kesan, copy ayat-ayat tertentu dari penulisan yg seseorang tu buat, lepas tu try search kat Google..kalau banyak terkeluar tu, confirm plagiat !!! :D
  • Kalau dari aspek lain pulak, lagi senang nak kesan kan?bandingkan lah dgn apa yg ada kat media massa tu dgn apa yg dia buat, contohnya pakai tudung style Hana Tajima hehe

Anda pernah meniru?? apa??
Tipulah siapa kata dia tak pernah meniru hehe mestilah pernah (tettt kantoiiiii) kalau nak meniru kena bijak jugakkk, jangan meniru tak guna akal kui2 dari aspek akademik, masa exam saya tak pernah meniru tau, tak berkat kejayaan yg dikecapi tu ngeeee...kalau meniru masa exam, sama jugak tipu diri sendiri..kalau dari aspek buat assignment, tettt tipulah kalau cakap tak pernah..mestilah pernah masa mula-mula 1st year kan tak tau apa-apa hihi..lama-lama tu otai dah tiru-tiru ni HAHA tapi still jugak letak sumber tau, sebab pensyarah tetap tak percaya kalau korang buat assignment tu dgn bangganya tak letak reference..tipu semata-mata tu!!! Kalau bab fesyen?cehhh confirm lah pernah :P

Insan bertuah yg diTAG:
YayaLya :)

Comments

hans said…
saya suka mengaplikasikan apa yang cikgu sains saya pernah cakap
"kalau nak meniru biar bijak!"
hehehehe
[sutera kasih] said…
@hans: hehe betul tu..kalau nk meniru kena bijakkk !! :)
HonEyBuNNy said…
hehe..

ila suka meniru gak..

pantang tgk style2 org dressing...

pasti nak tiru...ngeh3
Abg.Syuk said…
Tq.... byk membantu...
[sutera kasih] said…
@honeybunny: ila pun suka meniru jgk???harusss hehe..
shandye. said…
tiru jawapan member sebelah masa kuiz spanish hari tu. lupa 'cabeza' tu mende. lps tu member sebelah tanya seratus dlm spanish mende. kira adil la kan? lol...

jahat tak?
[sutera kasih] said…
@shandye: hehe adil kot..kalo kuiz tu xpela kot, hihi
mohdhafifi said…
kopi dan pasta mmg sedap

hehe
fadh leyanie said…
meniru ke arah positif perbuatan mulia ! yg negatif tu mintak d jauhkan.,contoh : tiru assgmnt org lain.
[sutera kasih] said…
@Mohdafifi: hehe sedap dan mengenyangkan !!
[sutera kasih] said…
@fadh: yup betul tu..tiru pd tempatnya :)

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …