Skip to main content

.Regata Lepa-Lepa 2011 di Semporna.

Apa tu Regatta Lepa-Lepa?
Ianya merupakan salah satu acara sukan air tahunan yang diadakan di perairan Semporna. Pada asalnya, acara regatta lepa-lepa ni merupakan pertandingan antara penduduk yang berketurunan bajau kubang brasal dr pulau bum-bum, utk makluman suku kaum bajau di semporna ialah bajau laut, bajau kubang, bajau banaran, bajau simunul yang bertujuan untuk memilih perahu tradisional yang paling cantik. Dalam acara tu, perahu-perahu yg ikut bertanding dihias cantik dan diserikan dengan seorang Ratu Lepa :)

okey, dapat gambaran dah acara regata lepa-lepa?hehe okey, sekarang ni baru sahaja selesai acara penutupan regatta lepa-lepa 2011 di Semporna. eh, saya tak berada di sana pun tapi bapak saya yg bagitau kat facebook hikhikhik. okey, kat bawah ni antara gambar yg bapak tag kat facebook tapi sorilah kualiti gmbr tak berapa nk cantik coz mobile upload jekk..jom layannn !!!

Ewah-ewah..semangat sungguh Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal meng Igal dalam perahu atau lebih dikenali sebagai Lepa..hehe

Acara pertandingan regatta lepa-lepa 2011

Malam penutupan pesta Regatta Lepa ke-18 tahun 2011 
di padang pekan Semporna..majlis turut diserikan dengan persembahan nyanyian oleh penyanyi terkenal Zainal Abidin..
(tiba-tiba aku rasa rindu nk karang news haha)

Persembahan tarian Igal-igal oleh kumpulan  
Dayang Lepa diketuai Datin Seri Suriani..

Komen saya? 
sepatutnya acara ni patut diberi tumpuan juga di  televisyen..terutamanya semasa sesi perasmian atau penutupan..sebab ianya mempunyai keunikan tersendiri yg mampu meningkatkan industri pelancongan negara..yeahhhhh 1Malaysia hehe


*KATA HATI: 
tengah tengok AF9 ni..tak sebest musim-musim lepas..huhu sangat berbeza dari yg dulu-dulu..dulu pelajarnya bersungguh-sungguh persembahkan apa yg cikgu mereka telah ajar dan setiap minggu ada peningkatan..tapi musim kali ni..hampehhh sampai kena ada operasi gugur pulakk..pesal ramai ckp **** patut keluar?aku rasa yg patut keluar si **** tu..haha aku rasa Fyna atau  Fir Fever patut ganti si **** tu kahkahkah jgn marah !!

[terjah latest tutorial: cara buat tab menu drop down, disentuh cursor terus jatuh ke bawah]

Comments

adan said…
saya orang sabah tak pernah pergi pertandingan lepa2 tu..
Zura said…
nice info lah yan...kalau x..xth ape lg jenis sukan yg ada kat malaysia nie.. :)
[sutera kasih] said…
@adan: saya pun sama huhu
[sutera kasih] said…
@zura: hehe sharing is the bset thing :)
Redbloodsnow said…
kmk time dh tua bangka tok nak yan...sik penah agik dia regatta koh. time kecik² dolok nang excited habis nk diat...HAHA
[sutera kasih] said…
@sis zie: kmk pun kak..even diam sitok, sik penah gik nk ngga huhu..
amy1906 said…
ko ada p regata ka??
[sutera kasih] said…
@amy: mana da ku pegi hehe bapa ku jak
Q said…
sayangnya. Q terlepas Lepa-lepa tahun ni...
[sutera kasih] said…
@Q: Q selalu pergi lepa-lepa ekk?
maaf sya berasal dari semporna pembetulan maksud tradisi lepa-lepa. Bukan berasal dari bajau Laut utk makluman asal dari bajau kubang brasal dr pulau bum-bum, utk makluman suku kaum bajau d semporna ialah bajau laut, bajau kubang, bajau banaran, bajau simunul

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …