Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2011

(video) mesej video klip maher zain: the choosen one sangat bermakna

mula-mula dengar lagu the choosen one by Maher Zain, memang suka bangat hehe..siap ada full CD lagi, dengar berulang kali dalam kereta, tak boring pun..and..for the first time i saw this video, its remind me..apa yang saya pernah belajar dulu..video ni menterjemahkan segalanya berkaitan baginda dan juga ajarannya kepada umatnya..mari berselawat ke atas junjungan Nabi Muhammad S.A.W :)

In a time of darkness and greed It is your light that we need You came to teach us how to live Muhmmad, ya Rasoola Allah
You were so caring and kind Your soul was full of light You are the best of mankind Muhammad, khairu khalqi Allah
Chorus: Sallou 'ala Rasooli Allah Habibil Mustafa Peace be upon the Messenger The Chosen One
From luxury you turned away And all night you would pray Truthful in every word you say Muhammad, ya Rasoola Allah
Your face was brighter than the sun Your beauty equalled by none You are Allah's Chosen One Muhammad, khayru khalqi Allah
Chorus
I'll try to follow your way And do my best to live …

.video gempa bumi & tsunami di jepun 11 Mac 2011.

more: Powerful of Quake Rocks Japan, Triggers Deadly Tsunami Citizentube: Earthquake & Tsunami in Japan Video tsunami landa jepun

*KATA HATI:di saat ini...hati berdebar-debar, kaki rasa menggeletar..ya Allah, jauhkanlah rasa takutku ini melebihi rasa takutku kepada Mu ya Allah..lindungilah kami dari segala musibah, tapi jika musibah itu lebih mendatangkan hikmah kepada kami, kami redha ya Allah..kerana hanya Engkau Maha Mengetahui atas segalanya...(huhu..actually saya sangat takut bila dapat tau berita ni, rancangan kami sekeluarga nak pergi ke Pulau Manukan esok terpaksa dibatalkan..keluarga dari jauh pun mula risau..ya Allah, tabahkanlah hati kami..rasa nak nanges sebab rasa tak cukup amalan lagi untuk dibawa bekalan akhirat :'(  jaga diri kamu ya semua...doakan keselamatan semua ~
"bencana alam silih berganti..habis di situ, bersambung di sana, habis di sana bersambung ke sana..ianya seperti kiamat kecil sebagai amaran awal dan iktibar untuk kita semua"

.doa ketika membasuh anggota wudhuk.

Salam sayang semua :) hari ni saya nak kongsi ilmu punya..bukan KongSi: Lu Langsi Lu Mati lakonan Shaheizy Sam tu yekk hehe selama ni mungkin ada antara kita ambil wudhuk just baca niat dan basuh bahagian yang sepatutnya. tapi dalam berwudhuk kita pun boleh berdoa, jom kita baca dan ingat doa ni sama-sama okey :)
DOA KETIKA MEMBASUH ANGGOTA WUDHUK
Doa ketika membasuh muka: “Wahai Tuhanku, putihkanlah mukaku dengan cahayaMu di hari yang Engkau putihkan muka-muka wali Engkau dan janganlah Engkau hitamkan mukaku di hari yang Engkau hitamkan muka musuh-musuh Engkau”
Doa ketika membasuh tangan kanan: “Wahai Tuhanku, berikan buku catatan amalanku dengan tangan kananku dan hisablah aku dengan hisab yang mudah”
Doa ketika membasuh tangan kiri: “Wahai Tuhanku, aku berlindung dengan Engkau janganlah Engkau berikan buku catatan amalanku dengan tangan kiriku ataupun dari belakangku”
Doa ketika membasuh kepala: “Wahai Tuhanku, basuhkanlah kepalaku dengan rahmatMu dan turunkanlah bagiku dengan berkat Engka…

.tutorial cara nak copy code gadget follower blog.

Salam sayang dan hello my readers!!! :) korang buat apa tu?tengah membelai manja blog masing² la tuu hehe. okey, saya nak kongsi tutorial kali ni. sebelum ni saya tertanya² gak, macam mana nak dapatkan 'code' or coding html gadget follower? sampai naik juling mata mencari kat bahagian edit HTML haha. bengong sebentar, padahal kan boleh search jekk kat google. so saya search, jumpa jugakkk kat blog Empayar Bintang Tiga :] okey lets check it out..yawww :
Tutorial cara nak dapatkan coding HTML gadget followers blog
Step 1: search GOOGLE FRIEND CONNECT. lepas tu sila sign in guna emel dan password blog korang ekk...(saya first time buat benda ni, biasa guna add gadget for follwers kat bahagian design) Step 2: jangan gabra dulu, sila lihat bahagian kiri kemudian klik nama blog korang tu okey? lepas tu, klik 'Add the members gadget'. untuk lebih faham, double-click gambar rajah k. Step 3: Korang boleh 'customize' atau ubahsuai saiz gadget dan pilih warna mengikut citarasa…

.gambar comel scha dan awal [SchAwal].

Fuhhhhh Awal Ashaari...comel mimik muka Awal camtu kat Scha Al Yahya (pelakon utama Awan Dania), macam pakwe i la sikit²..sikit jakk tau haha perasan kejap ekk hahhh gelak lah tu, kitak ada?= you have? = awak ada? hehehe scha cantekk lah.......headband tuu hihi
sporting sungguh dorang ni kan..i like hehe..mimik muka si Awal camni buat saya teringat kat seseorang yang nun jauh di sana yang pernah upload gambar dari posisi tepi sedang meratah ayam kepci..siapakah itu?haha silalah teka, saya bagi hadiah percutian percuma ke majlis pertunangan perkahwinan SchAwal, ehh silap, majlis pertunangan perkahwinan saya dan future husband pada bulan jun tapi tahun tak tahu bila miahaha :D

sumber gambar:FB Fanpage SchAwal
*KATA HATI: ...alululu tomey² lahh hehe..semoga prince Awal dan princess Scha berbahagia selalu,lekas² kawen yeaa hihi


.review buku: denyut kasih medik.

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua :) Macam mana nak mulakan bicara ni ekk? Hehe direct to the point la yaa. Excited sangat kot nak kongsi perasaan hihi. Sebelum ni, saya ada kongsi review pasal sebuah buku yang menyentuh hati saya kan? Siapa yang rajin lawat blog saya mungkin masih ingatkan? Kepada yang baru singgah melawat, welcome my dearest readers, boleh baca review saya tu kat SINI Review sebuah buku yang penuh motivasi dan mendidik jiwa saya, tambahan lagi di umur-umur saya yang sebegini yang sentiasa punya konflik dalam diri mahupun dengan keadaan sekeliling huhu buku yang bertajuk Pemilik Cintaku setelah Allah dan Rasul, hasil nukilan Puan Fatimah Syarha Mohd Noordin.
Dalam post ni pulak, saya nak buat review pasal buku hasil nukilan suaminya, Dr. Farhan Hadi yang bertajuk Denyut Kasih Medik. Sebelum ni my cousin, Amy yang tanya pendapat nak beli buku tu ke atau Bumi Cinta kalau tak silap. Tapi saya cakap kat dia, tengok penulisnya dulu, then she said Denyut Kasih Medik…

.celik mata.buta hati.buta mata.celik hati.

sumber gambar: Google
orang yang celik penglihatan tapi buta hatinya orang yang cacat penglihatan tapi celik hatinya orang yang celik penglihatan tapi hatinya juga celik orang yang cacat penglihatan tapi hatinya juga cacat
orang yang celik penglihatan tapi tidak tahu membaca Al-Quran orang yang cacat penglihatan tapi mampu membaca Al-Quran orang yang celik penglihatan tapi tahu membaca Al-Quran orang yang cacat penglihatan tapi tidak mampu mambaca Al-Quran
orang yang celik penglihatan tapi tidak mampu menghafal Al-Quran orang yang cacat penglihatan tapi mampu menghafal Al-Quran orang yang celik penglihatan tapi mampu menghafal Al-Quran orang yang cacat penglihatan tapi tidak mampu menghafal Al-Quran
orang yang celik penglihatan tapi tidak mampu menunaikan solat lima waktu orang yang cacat penglihatan tapi mampu menunaikan solat lima waktu orang yang celik penglihatan tapi mampu menunaikan solat lima waktu orang yang cacat penglihatan tapi tidak mampu menunaikan solat lima waktu
orang yang celik pengl…

copy & paste: note orang yg mencintai kamu..

entri copy dan paste untuk dikongsi. sumber: DISINI

1] Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.
2] Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak peduli!Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.
3] Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.
4] Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.
5] Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘Selamat Pagi’,'Selamat Hari Minggu’, ‘Selamat Tidur’, ‘Take Care’, dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, kerana dengan kiriman SMS itulah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeza,bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta …