Skip to main content

.tutorial cara nak buat 'post template'.


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua :)
Kali ni saya nak kongsi cara nak buat 'post template'. apakah itu? 'post template' tu macam yang saya tunjukkan kat dalam gambar atas tu yang saya bulat-bulatkan..nampak tak? sila klik gambar tu, jangan risau, ianya terus direct tak perlu click right hehe..mungkin ada yang sebelum ni bersusah payah, setiap kali create entri, mesti penat nak search lagi coding cute icon or cute dividers untuk cantikkan lagi bahagian atas dan bawah entri. yang ni saya nak kongsi cara mudah sikit, mungkin ada cara yang lain tapi saya xtau hehe.


langkah pertama, sila klik DASHBOARD > SETTING > FORMATTING > POST TEMPLATE. nampak tak ruang kosong kat kotak 'post template' kamu? yang dalam gambar tu saya punya jadi tak kosong hehe..okey, setakat ni dah jelas? tau tak laman web mana nak dapatkan coding cute icon dan cute dividers? saya biasa ambik kat GLITTER.COM. kat situ macam-macam icon, divider, background, text glitter yang ada.

*NEW INFO: kalau nak bagi center kedudukan ikon macam yg dlm entri blog saya, tambah words center sebelum dan selepas URL coding tu k..sila rujuk gambar di atas. kalau tak letak coding 'center' tu, nanti ke tepi pulak kedudukan icon & divider.



ni lah contoh dividers yang cantik!!! klik gambar kat atas untuk paparan lebih jelas..klik kat SINI untuk dapatkan coding dividers yang kamu suka, klik jekk kat gambar tu nanti k..maksud saya gmbar kat laman web tu nanti, bukan ksini hehe. lepas dah copy coding yang kamu suka tu, paste kat kotak 'post at template' tadi dan klik save setting. okey siap!!! sila cuba klik create post..mesti dah sedia ada icon and divider yang kamu suka tu..tak perlu lagi penat-penat setiap kali buat entri, search kat google hehe.selamat mencuba :)

*NEW INFO: lepas save setting tu, cuba klik POSTING > NEW POST..ada tak?mesti ada kan?hehe..tapi untuk post yang lama memang tidak ada..jadi jangan peningkan kepala ekk :)


kata hati: hope tutorial ni dapat bagi panduan untuk Cik Atien sebab dia tanya tadi kat saya hehe

[your sincerely, yann]

Comments

mIss pUrplE said…
wah ! time kasih yee sutera kasih ku..huhu .. atien suke sgt .. heheheh . Btw ,, blog nie akan jdi slh stu blog fav atien .. hehehehe.
@ATIEN: sama2..sy suka atien suka hehe..happy dpt share apa yg sy tau..thanks yaa atien :)
Dea said…
nape xdapat eyh??..huhu
@Dea: part mana yg xdpt tu dea?mslh time nk save ke?error?
Dea said…
dier mesti post baru ke??.. :)
@Dea: yupp..untuk post baru & seterusnya..yg post sebelum dea edit template tu, memang tiada kecuali dea rajin nak edit post sebelum tu pastu paste kt bwh entri..hehe penat tu..
Redbloodsnow said…
nice tips yunk...xoxo :D
@Sis zie: tips simple yg baruk ditauk hehe
Cahaya Iman said…
Tq sis....sya bru berjinak dengan blogging..di blog anda sya dpat byk info yg berguna..tq so much

http://farishhaikal.blogspot.com/
CPNS 2013 said…
wow, thanks info tutornya ya :)

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …