Skip to main content

.tutorial cara nak bagi 'center' kan posisi header blog?.



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua :)
Hari ni saya nak kongsi ilmu cara bagaimana nak bagi 'center' posisi header blog. Lama dah saya cari tutorial cara tu sebabnya posisi header blog saya sebelum ni tak sedap mata saya memandang huhu, akhirnya jumpa jugak kat SINI. tapi mula-mula cuba tu memang tak dapat, bengang jugak huhu. tapi macam biasa try dan error akhirnya berjaya hehe tersenyum lebar :]

Menurut tutorial yang saya rujuk tu, sila ikut step by step : Klik Dashboard > Design >Templete Designer > Advance > Add CSS. lepas tu sila copy kod macam yang saya dah highlight kan kat dalam gambar kat bawah ni, tapi kamu boleh klik SINI untuk dapatkan kod tu. kemudian sila paste kan kat bahagian Add CSS. lepas tu klik apply to blog, okey siap !!!

tapi, kalau ada yang sama kes macam saya, error dan tak menjadi eksperimen tu, sila klik gambar di atas sebagai panduan. Pegi kat Dashboard > Design > Edit HTML. jangan lupa mesti klik expand widget templetes, kalau tak, tambah bingung kamu nanti nak mencari hehe.

hahhh..inilah posisi header sebelum saya bagi center..
urmm, tak cantik lahh :P

Tadaaaa...dah center pun header blog saya..
sedap mata memandang hehe tambahan pula baru tukar header baru
header yang sebelum ni dah jemu mata memandang hihi..
oppss..sebab terlalu asyik renovate blog, chatbox saya pun hilang haha
nanti saya letak k!!! :)

okey tak header baru saya ?? 

*kata hati: tutorial ni sesuai utk template designer, kalau template lain saya tak berapa pasti, tapi try lah dulu, preview dulu k lepas tu if okey, klik save template :)

[your truly, yann]

Comments

uikksss... xtdo lg??? rjinnya wt tutorial ne ank.. ^^

lo g2,mta tlg ba..wt tuto csroll utk bloglist ngn recent post tu..aq try p q nda dpt..bpa kli..nda phm aq..aq pn xtau pa yg silap.. T_T

nyway,bgaya header mcik ya!!
gabanMorka said…
lawa header.haha
cute with pink
Kama Irahsa said…
utk blogger2 baru yg xbiase dgn CSS mmg leceh skit. sbb ni antara cabang programming jugak. tp, kalu dh biase, sng jer. hehe..
@andi: nanti aku buat tuto yg scroll tu k, kena godek balik mana aku blaja hehe..tp yg recent pos tu aku xtau pulak, apa tu???


begaya ka???tu getek namanya haha
@gaban: hehe makaseh..mood pinky :p
@kama: yup..betul tu..try and error jekk laa hehe
@meniti senja: ok thanks dear :)
Zura said…
budak berspek..comel je..ehehehe
Yann Mazian said…
cantek header baru... :D
eeee.comelnyer ,
rasa nk lompat2 .
eh lebey2 lak kan :PP
@wanda: thanks dear..penat smlm tdio lewat sbb tetiba nk tukar mood blog :P
@lulu: bljr dr tuto org gak :)
@zura: sy cilok dr glitter.com tu kak hehe
@yannmazian: hehe thanks..header ktk pun kacak juak :)
@einaz: hehe makaseh dear..eh, lompat jekk hihi
HonEyBuNNy said…
wow...comeiiiya header dia...pink gtu..i like...
@honeybunny: hehe thanks dear bunny :)
mikeon9 said…
nice tips..lama gak cari tutorial ni :D nasib baik jumpa kat sini.

My Popular Entry: Award Si Adik Mia Sara
paan sabri said…
bukan selalu terus center ke? header blog aku simple je.. letak gamba yg edit sket2.. bru je tukaq smalam..
@mike09: thanks..happy sebab dpt kongsi tuto ni kat blogger yg nk tau..selamat mencuba :)
@paansabri: urm, tak pasti pulak..sebab sebelum ni masa guna templete 3 kolum, header memang center..tp bila dh tukar guna dua kolum je, header tak center huhu
header sy pun simple huhu
si gadis ungu said…
akhrnya cik ungu bjye menCenterkan header dgn tuto ney..tuto len sume xdpt wt..seb bek jmpe blog pinky ney,,hee..thx yaa
[sutera kasih] said…
@cik ungu: hehe your welcome :) happy dpt bantu cik ungu !!
by Zent said…
wa menarik...

jgn lupe follow my blog....
[sutera kasih] said…
@by Zent: thanks zent, okey jap lg sy terjah :)
tomatokering :) said…
hihi berguna jugak.. tengs sharing ! ^^
nur ikhyar dee said…
dah center da header saya...thanks ya :)
HaFiz said…
Cantik blog,saya punya biasa je dan baru..explaination tu menarik ttp buat suggest buat dengan photshop OK jugak sbb lebih senang. Klau nak tahu bagai mana blh laa melawat kat hafizwork.blogpot.com
mohd sasuke said…
salam singgah..nice
[sutera kasih] said…
@HaFiz: thanks for ur suggestion..sy tak reti guna photoshop huhu
jia creatifelt said…
terima kasih awak...
Jendela Hati said…
thanks for good info...
Zainun Zahari said…
@gabanMorka

Yes! Jadik. Thanks tuan umah. Salam blogger

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …