Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2011

.majlis khatam Al-Quran dan adat kaum Bajau.

Salam sayang semua..ahad yang memenatkan tapi mengenyangkan hehe. dari pagi tadi lagi hinggalah ke petang saya menghabiskan masa pergi ke majlis khatam Al-Quran dan kenduri arwah saudara. Saya nak kongsi tentang adat kaum Bajau di Sabah, tapi saya lupa pulakk nama penuh adat tu, adoyaiii kalau paper final exam bisa gagal hehe.kalau tak silap 'adat Patalian'. kalau ada yang tahu, sila betulkan yaaa. Adat tu diadakan semasa majlis khatam Al-Quran. Alhamdulillah, majlis berjalan dengan lancar. majlis-majlis ilmu macam ni para malaikat turut berkumpul bersama-sama. selepas acara khatam Al-Quran, acara bermarhaban dan berselawat beramai-ramai ke atas junjungan nabi Muhammad s.a.w, sempena maulud nabi (kelahiran baginda Rasulullah) pada 12 Rabiulawal yang lalu. pssstt..cantek kan pentas mini tempat gadis ni khatam Quran? she's very intelligent girl. she is only 22 this year but, baru sahaja menghabiskan pengajian peringkat degree dan insyaALLAH, minggu depan menyambung pengajian …

.bacalah: nasib seorang penganggur.

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua:) ada sesiapa kat sini jobless atau penganggur ataupun lebih enak dipanggil 'penanam anggur'?hehe kalau ada, samalah kita!!! apalah nasib badan fresh graduate?? baru saya dapat rasa keperitan fresh graduate yang sangat susah nak dapat kerja. sebelum tamat pengajian, buat pandang tak pandang je isu pengangguran di kalangan belia di negara kita ni sebab masa tu saya tengah 'enjoy' buat assignment, final project, research, production, ke sana ke mari. point penting yang biasa dibahaskan berkaitan fresh graduate dan pengangguran: kurang kemahiran dalam berkomunikasitahap penguasaan bahasa english yang agak kurang memuaskankurang pengetahuan am dan isu semasaperkara kat atas tu memang ada kebenarannya tapi bukan semua tau segelintir sahaja. tak perlu cari contoh jauh², ambil contoh saya je huhu. walaupun saya belajar dalam bidang komunikasi, tapi saya ni agak lembap sedikit untuk berkomunikasi secara formal. bahasa english? kalau diber…

.akan datang, nur kasih the movie.

Siapa peminat drama Nur Kasih kat sini, cepat senyum lebar selebar-lebarnya hehe. tak sabarnya nak tunggu bulan Mei nanti, mesti serbu panggung wayang berdekatan nanti hehe. suka sangat cerita ni. Nur Kasih the Movie ni pulak specialnya ada si Mia Sara Nasuha, alululu comelnya kamu!! Jom tengok trailer dan lagu tema Nur Kasih The Movie kat bawah ni, okey. first time dengar Tizz Zakiyah nyanyi, sweet :)

Lagu Tema Nur Kasih The Movie

Trailer Nur Kasih The Movie
alululu entah apalah si Mia cakap tu kan?hehe
babak apakah ini, sangat tegang muka kamu hihi
boleh tahan penggambaran movie ni..nak tengok lagi? sila terjah fanpageNur Kasih The Movie
Mia dating ekkkk !!!hehe
keluarga bahagia hehe. siapa nak temankan saya tengok movie ni nanti???IZZA, please temankan aku :D  akan datang di pawagam 19 Mei 2011.

sumber :Fanpage Nur Kasih The Movie  Trailer Nur Kasih The Movie Video Lagu Tema Nur Kasih The Movie(Yassin &Tizz Zakiyah)   Google 
your truly, YANN.





.video heliza helmi comel : cuma aku.

siapa peminat Heliza Helmi, sila angkat kening sebelah kanan???!!!hehe jom layan video yang agak comel ni. comelkah? comel bahh kalau kau..lagu ni cute hehe first time dengar kat radio, tercari-cari apa jugak tajuk lagu kau ni heliza, cute betul bahh. rupanya CUMA AKU, bahhh jom cuci mata tengok video comel si Helija ni :D




*KATA HATI: bulatnya bijik matamu helija hehe..bahhh kalau ada siapa-siapa yang jeles tu, diam-diam saja bahhh, okey?hehe..dia memang cantik, masa terjumpa dia kat konsert tertutup band HUJAN kat UMS dulu, masa tu tak sedar duduk bersebelahan maklumlah teruja tengok Noh Hujan, toleh je tepi automatik terkesima tengok kulit dia sangat haluuuuussss putih gebu..apa jugak rahsiamu ni helija :D
your truly, YANN.

.kenapa dia bukan jodohku?kenapa kau jodohku?.

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)
hari ni saya nak kongsi something yang mungkin daripada sesetengah pihak menganggap nota ni sudah dibaca atau agak biasa dibaca. tapi tak apa, saya nak kongsi juga supaya kita sentiasa beringat dan LA TAHZAN :') Allah Taala Maha Mengetahui..DIA tahu apa yang terbaik buat kita.jadi jangan sesekali menyalahkan takdir. Jom kita baca semula nota ni dan renungkan KENAPA ALLAH TAALA TEMUKAN KITA DENGAN ORANG YANG SALAH SEBELUM KITA BERTEMU DENGAN ORANG YANG BETUL? (dari aspek jodoh)
1.memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.
2.memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.
3.memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.
4.memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita d…

.kisah sebenar nobita dan sizuka.

pada suatu hari, nobita main facebook. tiba-tiba ada friend request dari sizuka. dengan pantasnya nobita accept sambil tersenyum sumbing sebab nobita memang dah lama cinta mati kat sizuka semenjak baby hehe. lama kelamaan mereka pun semakin rapat dan menjadi bestfriend yang saling berkongsi masalah. nobita sering mengadu kepada sizuka tentang dirinya yang selalu dibuli dan diejek-ejek oleh giant dan sinyu. dalam hati sizuka, 'kesian nobita ni, dah lah kurus, mata empat pulak hehe'




sebaik habis saja kelas melukis di tadika friendster, nobita mesti main skype dengan sizuka. kesian doreamon main sorang-sorang ngan tikus kat almari hehe. tiba-tiba sizuka senyap dari ruang facebook, dalam list online di skype pun sizuka tiada. nobita menjadi pelik dan ganjil. kenapa sizuka unfriend aku kat facebook ekk? aku tau lah kami suka bergaduh tapi tu kan gurau je. kata nobita kepada doraemon. nobita meminta pertolongan daripada doraemon untuk meminjamkannya pintu suka hati. tapi kata doraemo…

.tutorial cara nak buat 'post template'.

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua :) Kali ni saya nak kongsi cara nak buat 'post template'. apakah itu? 'post template' tu macam yang saya tunjukkan kat dalam gambar atas tu yang saya bulat-bulatkan..nampak tak? sila klik gambar tu, jangan risau, ianya terus direct tak perlu click right hehe..mungkin ada yang sebelum ni bersusah payah, setiap kali create entri, mesti penat nak search lagi coding cute icon or cute dividers untuk cantikkan lagi bahagian atas dan bawah entri. yang ni saya nak kongsi cara mudah sikit, mungkin ada cara yang lain tapi saya xtau hehe.

langkah pertama, sila klik DASHBOARD > SETTING > FORMATTING > POST TEMPLATE. nampak tak ruang kosong kat kotak 'post template' kamu? yang dalam gambar tu saya punya jadi tak kosong hehe..okey, setakat ni dah jelas? tau tak laman web mana nak dapatkan coding cute icon dan cute dividers? saya biasa ambik kat GLITTER.COM. kat situ macam-macam icon, divider, background, text glitter yang ada.
*…