Skip to main content

♡ Tutorial Nuffnang : Bagaimana cara nak letak iklan Nuffnang? ♡

Salam & hello my readers..saya buat tutorial ringkas tentang bagaimana nak letak iklan Nuffnang dalam blog. Tips penting pemasangan iklan ni, pastikan iklan diletakkan di tempat yang dikehendaki oleh penaja iklan, maksudnya bahagian yg mudah dilihat oleh pembaca. Ianya sedikit sebanyak mempengaruhi sebab lambat income masyuukkkk!!! Harap tutorial ringkas ni dapat membantu para blogger yang baru bercadang nak letak iklan Nuffnang dalam blog :]

1. Pastikan kamu dah 'sign up' akaun Nuffnang dan 'sign in'. Sebagai permulaan, boleh baca Getting Started untuk gambaran awal. Sila klik simbol Add Ads. Kenalpasti sistem templat blog kamu dulu sama ada blog kamu guna template Design Templat/Classic Template/Layout Template supaya tidak berlaku sebarang 'error'.

2. Sila lihat bahagian kanan. Klik gambarajah untuk lebih faham. Apa guna Nuffnang letak panduan ni?Supaya senang untuk kita faham kedudukan iklan yg akan diletak.
Bahagian A: Leaderboard
Bahagian B: Skyscraper
Bahagian C: Large Rectangle
Kemudian klik mana-mana butang kat bawah tu contohnya Blogger untuk tutorial template blogspot. Bukalah tab baru untuk lebih senang ok.

3. Untuk bahagian Leaderboard (atas header blog)
Klik Dashboard-->Design-->Edit HTML. Pastikan klik Expand Widget Templates. Kalau kamu tak klik, alamatnya mengamuklah kamu tidak ketemu coding yang bakal dicari hehe. Tekan 'Ctrl+Huruf F' serentak dan taip post-footer-line-2

Lepas dah jumpa bahagian tu, sila copy kod unit iklan untuk bahagian Leaderboard yang di ambil dari page Nuffnang page Add Ads tadi. Pastu paste kod tadi selepas coding "body........mobileClass". Kalau tak faham, sila klik gambarajah :]

4. Untuk unit iklan bahagian Large Rectangle (antara petikan-petikan blog)
Tekan 'Ctrl+Huruf F' dan cari "post-footer-line-2" dan sila cari kod "/b:includable" yang berdekatan. Klik gambar rajah untuk faham.

Lepas tu, proses seperti tadi, copy & paste kod unit iklan untuk bahagian Large Rectangle. Kemudian paste selepas "/div iaitu sebelum "/b:include". Klik gambar.

5. Untuk unit iklan bahagian Skyscraper
Bahagian ni paling senang. Seperti kita nak add widget. Klik 'Add Gadget'. Lepas tu, paste code unit iklan untuk bahagian Skyscraper. Boleh juga kamu nak letak unit iklan ni di bahagian penjuru kiri di bawah. Floating Ads Nuffnang. Klik DI SINI untuk lihat tutorial bagaimana cara buat floating Ads Nuffnang.


Tutorial ni saya buat sebab ada rakan blogger tanya hari tu..Ya saya pun dulu masa mula-mula nak tampal iklan ni tak faham juga walaupun dah ada tutorial Nuffnang.huhu..So saya harap Wanda dan Andi faham tutorial ringkas ni..kalau masih tak faham,just drop your question kat ruang komen ok, girls? InsyaAllah saya akan cuba help you all :]



sharing is caring is sweet
ONLY SUTERA,
Bookmark and Share

Comments

BLADE EDGE said…
Salam..

saya just blogwalking..baru tahu pasal blog ni..

thanx 4 tutorial. esok2 blh rujuk kalo dah decide nak join nuffnang ni...

Anyway kalau ada masa, silalah menjelajah ke blog saya.

regards,
BLADE EDGE
@BLADE EDGE: Salam..yaa welcome to dunia blogging..hope u will enjoying it with us :)

If dh decide bak psg Ads Nuff, tgk jak pnduan ni yaa, tq frens
gadisBunga said…
salam singgah. teringin juga nak ber nuffnang tapi tak reti. mujur ada tip kat sini. :)
@MENITI SENJA: sama2 :) (pdhl ko dh tampal iklan nuff)

@GADIS BUNGA: Salam..tq sbb singgah dear :) jom lah join nuff skali sbgai bonus kerajinan menaip hihi
Anna Boleyn said…
bagus buat tutorial ni. sebab setiap blog ada readers tersendiri kan. thanx for sharing :)
Redbloodsnow said…
HAAA..SENANG JE KAN UOLS. SO TO NEW BLOGGER, TROS DAFTAR NUFFNANG TAUKKKK. ITS A BONUS FOR US BLOGGER ^_- WINKS.

YODERH KAK ZIE LOK YAN..HAHA :D

p/S:
-->> BLOG KTK DH SMAKIN RINGAN
X KDK DOLOK. NEKTOK SENANGGGG JAK
KAK ZIE MASOK BLOG TAK AIE :* MWAH
Azuan said…
benda html nie kena cuba sendiri..try and error..lama4 familiar la..hoho
@Anna Boleyn: Yup, sis..sharing is loving :)

@Sis Zie: yuppp..sila2 jgn malu segan join nuffnang..BONUS sampingan utk kerajinan blogging hehe..contohi si Kak Zie byk nuff kasi masyukkkk :P

Kak, kmk pun angol juakk blog dolok berat gilak and nmpk mcm sik matured hihi..

@AzuanL: yup betul2..mula2 mmg nmpk susah..apa2 pun kena try and error dulu lpas tu baru expert hehe
HafizRahman.com said…
nice dear...=)...tolong blogger2 baru=)
Pinky Pixie said…
bagus share2 info.. hehe.. yt bab masukkn nuff mmg fail. taw suruh org buat je.. kuikui
@PINKY PINK: yup, sharing is loving hehe..dulu pun fail gak..kdg fed up cz xdpt2..tp lama2 try ok jugakkk..hehe so sy pun fhm kalo ada yg xdpt2 tu..huhu
buatkn bole?? wainaa .. nama tu ba.. ful2 n trg lg .. haiyakk =_="
@AQ.DAN.PUTRA.KU: haiyakkk..ni bdk ahhh haha..ntila tgu sis da masa k..now pun jrg suda update ni..

biarla kasi femes namamu :P
YUSRIYNA said…
Tq atas tunjuk ajar utk iklan kt nuffnang. Tp.... still x faham gak..

boleh sutera buatkan utk saya.

yr helping is utmost appreciated.

tq
cakedorayaki said…
thank 4the info..but mesti kna ade gk ke ketiga2 jenis iklan2?
ain zaini said…
salam kenalan, tq n good info for beginner like me, tp nk ttnya leh x? dah try la tp xleh, kuar 'error macting blog to blogger entry.. bla2.. please help tq alot.
Ieta Mat Saad said…
mnjadi jua akhirnya... thanks a lot :)
Zaim Healme said…
tq for info...sngt brguna untk sy..sila la jalan2 blog sy..tq.
Zaim Healme said…
just to share..
http://zaimthesevensea.blogspot.com/2014/05/kebebasan-kewangan.html

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …