Skip to main content

[ Tutorial PHOTOSCAPE vol.2-bagaimana nak Resize & Crop gambar? ]

[Sambungan tutorial edit gambar guna perisian Photoscape]

Ok dah pilih gambar kan?jom belajar step seterusnya..
Kali ni aku nak tunjuk macam mana nak kecikkan saiz gambar
Atau lebih dikenali sebagai RESIZE hehe

Kamu klik butang Home tu lepas tu kamu akan nampak
Macam2 butang yg pelbagai fungsi best !!!
Tekan butang ‘Resize’ tu akan keluar kotak kecil sebelah kanan
Kalau tak berapa nak faham sila double-click image kt atas tu k

Dah Nampak kan??
Kamu adjust lah saiz gambar ikut kesesuaian
Simple kan? (^___6)


Ok lepas Resize gambar tu,
Mungkin kamu nak potong2 bahagian gambar kan?
Tapi kelemahan perisian ni, tak boleh nak CROP gambar
Ikut suka hati kita means crop ikut bentuk..

Perisian ni hanya dapat Crop dlm bentuk bersegi-segi
Klik butang crop lepas tu akan keluar
Kotak kecikk yg kamu boleh pilih macam2 bentuk crop
Ok sila pilih ikut kesesuaian gambar yg kamu mahu
Simple lagi kan? (^___o)


*Ok cukup untuk kali ni..see you in the next tutorial hihi*



sharing is caring is sweet
ONLY SUTERA,
Bookmark and Share

Comments

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …