Skip to main content

[ RESEPI BISKUT SUSU..simple recipe ]

Hari Raya pun tak lama lagi kan
Mungkin ada dah yg mula buat biskut hehe
Saya nak share ngan kamu resepi biskut
turun temurun with my cousin2 =)

Resepi biskut paling senang & ringkas
adik2 tadika pun boleh buat hihi
biskut budak2 kan memanglah senang :P
kepada sesiapa yg baru nak reti belajar
buat biskut, bolehlah cuba resepi ni hehe

biskut ni bila dah masuk mulut
rapuh terus cair..yummyyy
rasa lemak2 susu tuu ahakss
ok sila jangan malu2 mencuba..
|
|
|
|
V


Bahan-bahan:

1 Kotak Tepung Jagung
1 Tin Susu
Hiasan manik bergula/choc chips

(timbangan tepung tu pandai2 koranglah
nak tentukan ikut berapa kilo biskut korang nak
saya biasa guna tepung jagung yg dlm kotak hehe)

Cara membuatnya:

Masukkan tepung jagung dan susu
Kemudian gaul hingga sebati
Sekiranya adunan sudah sebati,
(pandai2lah kamu agak ekk hehe)
Pastikan semasa adunan digaul,
gaul dengan penuh kasih sayang

Selesai menggaul..
Kamu bagi bentuklah ikut suka hati masing2
Kalau saya bagi bentuk bulat2
kecil2 macam snow ball..
Letakkan dalam acuan kertas biskut
taburkan hiasan atas permukaannya
Akhir sekali susun lah atas loyang
kemudian bakar di dalam oven
sehingga masak..



Ahakss...simple kan resepi biskut ni
kalau ada yg try buat tapi tak jadikk tuuu
isk3..saya pun xtau napa gitu tu :D
Kena mandi bunga lah kot hihi

Mak saya belum mula buat biskut & kek
saya balik2 dah tanya bila nak start buat
Mak saya cakap tunggu ada bahan2 hehe
Mak saya expert buat kek..nyamann :p

Siapa nak order sila contact saya ok
macam biasalah harganya seperti raya2 lepas
nak resepi kek?kek lapis?kek cheese?
saya akan bagi if ada permintaan yg tinggi
menggunung hua3


*teringat kecik2 masa di sinun berebut
gago molah biskut susu
berebut makan pun ada..haha
rindu kenangan rumah taman rose
semuanya akan dan hanya tinggal kenangan
tapi sik hal lah..rumah tupong seh ada hihi*


Comments

biskut susu 10 kampit :)
eyana ~_* said…
nyam3....mok sikittt...
pos berik kmk nk...hehehe
dayat: buatlah brapa kampit pun :P

eyana: haha buat sndri baru sedap
Anne Nurain said…
sis, guna susu tepung atau susu krimer? hehehe..
just a girl... said…
pakai susu ape eh?susu kotak boleh ker?
just a girl... said…
nak pakai susu jenis ape eh?susu kotak boleh ker?
Aisah Khan said…
Suterakasih, kmk nak nanyak, biskut susu tok x makey butter ka? Tq











[sutera kasih] said…
Guna susu manis, cap junjung pun ok
[sutera kasih] said…
Mun cara kmk tok, xda guna butter. Siktauk la mun resepi lain sbb byk resepi biskut susu tok. Kmk guna susu manis & tepong jagong ya jak, nyaman :)
Anonymous said…
Nk cuba la nti,

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …