Skip to main content

[Gulung-gulung batang buruk..kulitnya saja ok!! ]

Salam readers semua today!!!
Meh aku nak share keja tadi pagi.
aku
uli-uli buat batang buruk punya kulittt hehe
isi masa lapang tolong makcik utk jualannya.
nanti aku ngan mak pun nak buat jugakk utk raya hihi

Ok sila ready semua pen di tangan
salin bahan-bahan yg agak simple
utk buat batang buruk cehh macam

tutorial buat batang buruk
lah pulak hehe[Bahan-bahan]
Kulit Popia
Tepung kanji
Tepung batang buruk
Batang chopstick
[Cara-cara membuatnya]
senang jakkk sebab yg ni
instant jekkk wakakaka :P


Hahhh ni rupa kulit popia..
Makcik aku bagi yg saiz sederhana.


Potonglah kulit popia tu bentuk segiempat kecil..


Yang ni tepung kanji yg dicampur dengan sedikit air.
ni berperanan sebagai 'gam' pelekat.


Ambil sekeping kulit popia tu
lepas tu gulung guna batang chopstick
Sapu sedikit tepung kanji di bahagian yg ada anak panah tu


Teruskan menggulung dan lekatkan.
lepas tu tanggalkan jekkk dari batang chopstick.


Tadaaaa....banyakkan??hehe
bukan aku sorang yg buat :P
Serumah buat kot kui3

Esok aku teruskan perjuangan gulung2 lagi
kulit popia tu hehe

*Bila dah siap gulung semua kulit popia tu..
bolehlah digoreng..tapi makcik cakap tadi jemurlah dulu
sebelum goreng..aku pun xtau nape hihi
bila dah goreng, taburlah tepung batang buruk tu
uli-uli jekkkk...mesti nyamannn hihi*

Comments

eyana ~_* said…
ngee...t'ingat family kat srwk dorg bt makanan nie...golong3..hehehe..
_aReyOu_ said…
huahuahua.. i pon tgh berusaha buat btg buruk jg :p haha.. sendiri2 wat.. cedey, xda geng.. mau join kkak la :p
~AmyLiana8886~ said…
bagus la u yann...rajin...
_aReyOu_ said…
jemur supaya lagi ranggup. nyum3
memel87 said…
tepung batang buruk ada nama lain tak?
budak baru belajar said…
sori menyampuk.. kalau sy guna tepung kacang hijau je .. tp d goreng ttnpa minyak dulu ..mesti guna api slow ,n sentiasa kacau .. takut hangus .. Dh nmpak mcm kuning2 sikit bole la angkat n sejuk kn dulu sblm masukkan gula aising ..

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …