Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2010

[Gulung-gulung batang buruk..kulitnya saja ok!! ]

Salam readers semua today!!!
Meh aku nak share keja tadi pagi.
aku uli-uli buat batang buruk punya kulittt hehe
isi masa lapang tolong makcik utk jualannya.
nanti aku ngan mak pun nak buat jugakk utk raya hihi

Ok sila ready semua pen di tangan
salin bahan-bahan yg agak simple
utk buat batang buruk cehh macam
tutorial buat batang buruk lah pulak hehe[Bahan-bahan]
Kulit Popia
Tepung kanji
Tepung batang buruk
Batang chopstick[Cara-cara membuatnya]
senang jakkk sebab yg ni
instant jekkk wakakaka :P

Hahhh ni rupa kulit popia..
Makcik aku bagi yg saiz sederhana.

Potonglah kulit popia tu bentuk segiempat kecil..

Yang ni tepung kanji yg dicampur dengan sedikit air.
ni berperanan sebagai 'gam' pelekat.

Ambil sekeping kulit popia tu
lepas tu gulung guna batang chopstick
Sapu sedikit tepung kanji di bahagian yg ada anak panah tu

Teruskan menggulung dan lekatkan.
lepas tu tanggalkan jekkk dari batang chopstick.

Tadaaaa....banyakkan??hehe
bukan aku sorang yg buat :P
Serumah buat kot kui3
Esok a…

[Resepi Kek Wawasan 2020]

◕Kek Wawasan 2020◕

◕Bahan-bahan◕
10 biji telur ayam
16 oz mentega
1 gelas gula halus
1 tin susu manis
1 botol horlick kuning kecil
1 botol horlick chocolate kecil
2 sudu baking powder
1 botol koko kecil
1 botol jem buahan campuran
2 gelas tepung gandum
1 sudu the esen vanilla

◕Cara membuatnya◕
Asingkan putih dan kuning telur.
Pukul putih telur dengan segelas gula halus.
Kemudian masukkan kuning telur satu persatu sampai habis.
Dalam bekas berasingan, mentega dipukul dengan susu manis.

Campurkan kedua-dua adunan.
Masukkan tepung gandum dan vanilla esen
serta baking powder
Gaul rata-rata adunan tersebut dan
bahagikan kepada dua bahagian
Adunan (A) dimasukkan horlick kuning manakala
Adunan (B) dimasukkan horlick chocolate.
Kukus adunan (B) terlebih dahulu sehingga masak

Kemudian angkat dan sapu dengan jem buahan
campuran di atas permukaannya
Selepas itu, lapis dengan memasukkan
adunan (A) tadi kemudian kukus.
Untuk menghasilkan lapisan yg nipis,
adunan (A) yg dituang di atas kek yg telah masak tadi.

Hanya dituang seba…

[ Resepi Kek Hati Pari ]

◕KEK HATI PARI◕

◕Bahan-bahan◕
10 biji telur ayam
(2 biji dibuang putihnya)
16 oz mentega
9 gelas tepung gandum
2 gelas gula kasar (dimasak)
4 gelas gula merah
6 sudu meja gula hitam
2 keping coklat Cadbury (dipotong halus)
½ kati kismis hitam (dipotong halus)
2/3 sudu the bikarbonat
1 botol horlick

◕Cara-cara◕
Mentega dikuar dengan gula merah sehingga rata.
Masukkan dua biji telur yang telah dibuang putihnya.
Masukkan telu sebiji demi sebiji hingga habis.
Kemudian masukkan horlick dan kuar lagi.

Kemudian, masukkan tepung dan
kuar seterusnya masukkan bikarbonat dan gula.
Kuar sehingga sebati, lepas tu masukkan coklat
yang suda dihaluskan terlebih dahulu.

Masukkan kismis yang telah dihaluskan.
Akhir sekali, masukkan gula hitam dan
gula yang sudah dimasak tadi.
Kukus selama 8 jam.


❤❤❤❤❤❤❤❤❤


Kek hati pari ni famous kat Sarawak..my mak kata kek
ni susah nak buat sebab kena kukus sampai 8 jam
bisa habis gas dapur hehe...

Oppss..sorry..tiada gambar utk kek2 dlm resepi ni
sebab my mak belom start buat lagi..awal lagi he…

Resepi Biskut Almond London

◕BISKUT ALMOND LONDON◕

◕Bahan-bahan◕
250 gram butter (1 buku)
130 gram gula ising
480–500 gram tepung (jagung+gandum)
2 biji kuning telur
Biji badam panggang
Esen vanilla
1/3 sudu the baking powder
◕Bahan toping◕
coklat masakan
sedikit lemak sayuran
badam cincang dipanggang

◕CARA-CARA◕
[adunan biskut]
Pukul butter dgn gula sehingga kembang
Masukkan esen vanilla & kuning telur ,
kemudian pukul lagi sehingga kembang
Ayak tepung jagung + tepung gandum + baking powder
Masukkan bahan diayak ke dalam butter dan gula

Kemudian diadun dengan sebati
Uji adunan iaitu kepalkan adunan dan
bentukkan bulat/bujur kecil2
Kemudian, masukkan biji badam di dalamnya
Bakar pada suhu 180 darjah celcius
dlm masa 15 minit hingga masak

[toping coklat]
Masak coklat masakan bersama
lemak sayuran sehingga cair
Kemudian celupkan biskut yg sudah dibakar tadi
dan taburkan badam cincang di atasnya

[ tanpa disedari duit diperolehi di internet pun boleh jadi haram ]

Salam Ramadhan (^_-)
entry aku kali ni tanpa gambar hihi
Oh ya, start from today aku remove dah
chatbox a.k.a shoutmixdalam blog ni
(cukup2 aku tak suka dgr org ckp dlm hati
'ada aku kesah?'..'suka hati ko lah nak remove'
sila senyum hehe)
kerana..kerana..kerana...SEBAB!!!!

haizz..kecewa dgn sikap sesetengah pihak
salahguna chatbox a.k.a shoutmix
aku letak benda tu utk memudahkan
kawan2 drop mesej or exchange link
TAPI yg aku sakit jiwa ni

ada pihak tu 'sangat sopan' tinggalkan mesej
kat box tu dengan penuh mesra
ala2 rasa dihargailah gitu
jadi aku dengan happy dapat kawan baru
terus klik LINK yg ada pada namanya
yg sungguh SUCI MURNI
aikk tiba2 aku ke laman web pasal
DUIT WANG MONEY

brrrrr...kalau sekali dua tu aku boleh tahan lagi
ni tidak..makin menjadik2
aku malas nak mengatur setting blacklist segala
aku rasa macam nak ketuk2 jakkk haha

kalau nak dapatkan duit & rezeki lebih sekalipun
gunalah cara yg HALAL dan BETUL.
tak salahkan kalau nak aku tolong klik link
yg boleh bagi rezek…

[ LULLABY ME please...Dear Juliet ]

Mata sangat segar ketika ini ahaksss
opsss 20082010dah today..
kejapnya masa berlalu kan?
haizzz..tak dapat bayang nasib diri
pada masa akan datang..

perjalanan hidup segalanya tercatat
dalam ruang ni since Disember 2008
So if dipanjangkan umur..
bila saya dah jadi somebody one day
saya ada kenangan yg disimpan
di dalam ruang ini =)

At least ada secebis kenangan
tentang saya buat kamu (^__^)v
Ok its time go to bed baby hehe
Lullaby me please :P


You can rest easy tonight
everything is gonna be alright,
i promise
go to sleep and dream of me tonight
everything may not be perfect,
but at least we tried

so tonight
sweet dreams and sleep tight
i've been trying so hard,
can't get you out of my mind
and if this is how it has to be,
just promise you won't forget me
and i'll leave you with this lullaby tonight

i know that this hurts you,
it hurts me too
i wish there was something
i could do to make it easier for you
sometimes it's tough,

too soon to call it love but i wanted to
yeah i wanted to,
but it'…

[ RESEPI BISKUT SUSU..simple recipe ]

Hari Raya pun tak lama lagi kan
Mungkin ada dah yg mula buat biskut hehe
Saya nak share ngan kamu resepi biskut
turun temurun with my cousin2 =)

Resepi biskut paling senang & ringkas
adik2 tadika pun boleh buat hihi
biskut budak2 kan memanglah senang :P
kepada sesiapa yg baru nak reti belajar
buat biskut, bolehlah cuba resepi ni hehe

biskut ni bila dah masuk mulut
rapuh terus cair..yummyyy
rasa lemak2 susu tuu ahakss
ok sila jangan malu2 mencuba..
|
|
|
|
V

Bahan-bahan:

1 Kotak Tepung Jagung
1 Tin Susu
Hiasan manik bergula/choc chips

(timbangan tepung tu pandai2 koranglah
nak tentukan ikut berapa kilo biskut korang nak
saya biasa guna tepung jagung yg dlm kotak hehe)
Cara membuatnya:

Masukkan tepung jagung dan susu
Kemudian gaul hingga sebati
Sekiranya adunan sudah sebati,
(pandai2lah kamu agak ekk hehe)
Pastikan semasa adunan digaul,
gaul dengan penuh kasih sayang

Selesai menggaul..
Kamu bagi bentuklah ikut suka hati masing2
Kalau saya bagi bentuk bulat2
kecil2 macam snow ball..
Letakkan dalam acuan kertas biskut
t…

[ Sinetron Cinta Kirana ]

'Bisa nggak sopan santun depan orang?'
'Apa lu ingat lu kaya bisa aja hina2 org miskin?'
cewahhhh...tiada kot skrip camtu hahaha
saya reka2 jakk tuuu :P

Honestly, masa mula2 nampak iklan sinoetron ni
rasa tak berminat sangat hehe
sekali nontonnnn..rasa nakkk lagiii haha
Sinetron Cinta Kirana dibintangi oleh
Nia Ramadhani..

erkkk dalam sinetron tu..
saya kenal si Nia, neneknya & kakeknya jak
pelakon2 lain tu xpenah nampak pon sebelum ni
perghhh si Nia ni kalau berlakon watak jahat or baik
mesti menjadi dan hiudp watak tu..
ingat lagi watakSiska a.k.a Bawang Merah?hehe

❤❤❤❤❤
❤❤❤❤
❤❤❤
❤❤


credit : uncle google

Siapa kat sini peminat Sinetron Cinta Kirana ?
Sila angkat tangan...saya..saya !!!hehe
saya suka lagu OST sinetron ni =)
jom layannnn....


Semula ku tak tahu
Engkau juga tlah ingin memilikinya
Bukankah aku lebih dulu
Bila engkau temanku
Sebaiknya tak mengganggu

Dia untukku bukan untukmu
Dia milikku bukan milikmu
Pergilah kamu jangan kau ganggu
Biarkan aku mendekatinya
Kamu tak akan mungkin
Menda…

[ Kes Buang Bayi | Hukuman Mati | Lirik Lagu Harapan Tanpa Suara ]

Bayi terlalu istimewa dan simbol kasih sayang
anugerah Tuhan yang paling berharga
menatap wajah bayi membuat hati
akan berasa tenang dan bahagia

TAPIsemakin hari hampir setiap minggu
dalam bulan puasa yg mulia ni pun ada!!
ada jakkk kes buang bayi dilaporkan
di mana2 media massa..

ada yg masih bertali pusat
ada yg masih dlm keadaan janin
ada yg dibuang di tong sampah
ada yg dibuang di tepi sungai
ada yg ditanam hidup2
ada yang hampir terbakar
ada yg disumbat ke dalam lubang jamban
ada yg dihurung semut, lalat
ada yg dibaluti kain berdarah2
*hinggakan saya tidak sampai hati nak
upload gambar2 bayi yg teraniaya tu huhu

MasyaAllah..kejam...
macam2 keadaan bayi tu diperlakukan
kebanyakkannya melibatkan remaja
Apa punca???
Pelbagai pandangan dan
tohmahan dilontarkan

Pelaku yg membuang bayi boleh dikatakan
cubaan untuk membunuh seorang nyawa manusia
betul tak??
Jadi apa pendapat kamu dengan cadangan kerajaan baru2 ni
untuk menjatuhkan hukuman mati terhadap pesalah
buang bayi?
or hukuman dilontar batu di khalayak ramai?

Ba…

[LOST..drama bersiri yg buat aku kdg2 LOST jugakk]

Drama bersiri seterusnya saya nak review
drama LOST..tapi saya main redah jak nonton
xtau LOST yg tengah ditayangkan kat 701 ni
season mana punya haha

tapi aritu ternampak iklanLOST final season
ditayangkan kat beyond..
alaa tak langgan channel tu lah huhu
kena tunggu lah nanti ^_^
❤❤❤❤❤
❤❤❤❤
❤❤❤
❤❤


credit : uncle google

DramaLOSTyang saya tengok ni
main jam 10 pagi kat 701
ulangan jam 5 petang
season two kali kannn hehe

honestly lah saya nonton drama LOST ni
saya sendiri sampai LOST jugakkk
memikirkan jalan ceritanya yang kejap2
flashback..kejap2 future
kejap2 hidup kejap2 mati hehe

tapi saya suka sebab buat saya berfikir
if drama yg buat saya langsung xberfikir
setakat nak penonton nonton jakkk
awal2 lagi saya tukar channel wakakaka

saya suka tengok si Hugo ekekeke
kesiannn dia kena cakap gila kan
saya confuse si Benjamintu jahat kah baik?
boleh pulakk pulau tu boleh hilang2 kan hehe
owhh ya siapa bah si Jacob tu?
xkan biskut Jacob kan hihi

kalau nak faham ceritanya..
meh la nonton sama2 nanti ok (^___^)



*siapa mi…

[ Sinetron Alisa ]

Sekarang saya dalam mood review drama =)
kali ni saya nak review sinetron ALISA
walaupun mungkin ramai yg xminat kot
tapi saya minat jak lah sebab jam 2 petang
tiada rancangan best hihihi

bukan tak suka tapi gerammmm bangettt
si Alisa ni terlampau baikkk bahhh
cubalah lawannn org2 jahat tuu hehe
saya pulakk yg emosi nonton :P
❤❤❤❤❤
❤❤❤❤
❤❤❤
❤❤


credit : uncle google

Saya nak carikkk peminatSinetron Alisa
boleh geng ngan saya ok kan??hehe
sinetron ni menampilkan para pelakon yg mantap
Alyssa Soebandono, Christian Sugiono,
Nia Ramadhani, Ali Syakieb

saya geram bangett tengok gedikk bini Eric haha
bak kata mak Natasha..ular berkepala dua wakaka
Sekarang ni goda si Evan lagi..gilakkk!!
saya suka penulis skrip sinetron ni..mantappp ^__^
join lah saya nonton yaa setiap hari
Isnin hingga Khamis jam 2.00 petang..



*tiba2 teringat sinetron Intan, Sekar & Cahaya..hehe*





❤sharing is caring is sweet❤ ONLY SUTERA,

[ Sinetron Benci Bilang Cinta ]

Yeaahhh finish sudah sinetronBenci Bilang Cinta
tapi tak berapa nak puaslah dengan episod last
macam tak berapa nak mengancam jiwa hihi
tapi tetap BEST lah sebab i like gandingan
Marshanda & Baim Wong hehe
❤❤❤❤❤
❤❤❤❤
❤❤❤
❤❤


credit : uncle google

Kadang boleh emosi gak nonton drama gini haha
Hahh siap anak beranak laki bini duduk depan TV
even dah ada kt youtube tapi tak syok nonton
dengan keadaan line macam 'pig snail' haha
lagi nikmat nonton kat TV even agak seksa menunggunya

Tapi yg paling tak boleh lupa
parents Winda & Pak Madun hehe
always happy even hidup sederhana
Pak Madun pulak always fikiran positif

Nilai2 murni dalam drama tu bagus2
terutamanya kepada mereka2 yg punya
hasad dengki, kaya bongkak & terlalu bergantung
xpayah nak lebih2 komen pasal kualiti
ambik mesej2 penting jekk (^___^)

cerita ni sedikit2 macam storylinePrincess Hour
cuma bezanya tiadalah kerabat2 ni hehe
bab yg sama tu dijodohkan, berebut cewek, kaya miskin
ciri2 watak tu ada sedikit sama..

TAPIsinetron BBCstill a…

[ antara tempat2 holiday BEST di KUCHING ]

Kamu puasa ka tidak hari ni??hehe
Ada beberapa jam lagi kita kan bersungkai
Hari ni saya berbuka jam 6.32 pm (^__^)
Alhamdulillah berpuasa utk hari kedua..

Hari ni saya ada kawan baru kenal
Padahal kami sebumbung tempat belajar cuma
berbeza kampus jakk hehe
Namanya Cik Eyana (^__^)v

Thanks dear sebab rajin follow my story :)
Keep in touch yaahh via our bloggy & FB hihi
Ok jom follow me story tentang
tempat2 BEST holiday kat sinun ekekeke





dua budak ni Kembar Kesayangan my big family
opss terlompat awal sudah ni gambar haha
time ni singgah makan kat pekan Bau
pulang dari 'cuci mata' di Serikin

Next tempat best utk holiday with family..
Stay di chalet Sematan Beach
Best sangat2 pantainya luas gilerr (dh mmg pantai mmgla luas)
pagi2 air surut jadi dapat pegi sampai ke tengah laut tu
then tulis nama2 kat pasir ngeeee ❤

Bukan saya disebalik emoticon itu..bukan saya haha(tipu dosa)
with beloved cuzz menghabiskan masa bersama-sama
di swimming pool bahagian budak2 wakakaka
kami sangat pandai swimming…

[bingkisan sedikit ilmu di bulan Ramadhan]

Pengertian Puasa
Ertinya menahan diri dari makan dan minum dan
dari segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa
mulai dari terbit fajar hinggalah terbenam matahari.

Lafaz niat puasa fardhu Ramadhan
نويت صوم غد عن أداء فرض شهررمضان هذه السنة لله تعالى

Sahaja aku puasa esok hari menunaikan fardhu
Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Doa Ketika Berbuka Puasa
اللهم لك صمت وبك آمنت وعلى رزقك أفطرت برحمتك ياأرحم الراحمين

Ya Tuhanku keranamu jua aku berpuasa dan
denganmu aku beriman dan di atas rezekimu
aku berbuka dengan belas kasihanmu Ya Allah
yang amat mengasihani

Rukun Puasa
-Niat
-Menahan diri dari makan & minum serta
perkara-perkara yang membatalkannya

Perkara yang membatalkan puasa
-Memasukkan sesuatu ke dalam rongga
dengan sengaja kecuali terlupa
-Makan dan minum sepanjang hari
-Muntah dengan sengaja
-Bersetubuh atau keluar mani dengan sengaja
-Keluar darah haid & nifas
-Gila
-Pitam atau mabuk sepanjang hari
-Murtad



Jik…

[ Happy Birthday My Mak ]

Happy Birthday Mak !!! (>__<)
4 Ogos lepas bestday my mak..
Oleh sebab aku belom kerja dan always terperuk
dalam rumah tak jalan mana2..
jadikk xda hadiah :P

So malam bestday nya tu my bapakk
treat all of us pergi dinner kat luar
so yummy !!!
Lets see it ngeee ❤


Untukmu Mak hihihi
buruk sungguh anakmu lukis :D





Sebelum mamam kita pilih dulu lauk2 hihi

sila pilih jangan geli geli ekkk..ekekeke

Santapan sederhana utk family yg sederhana (^__^)v

Ok jom makan semua!!!
serangggggggg hihi

Okaiii finishhh licin semua..
tak baek membazir kohhh hihi
Alhamdulillahhh kenyang :D




Psssttt: dulu masa besday saya..
boss masa praktikal belanja saya makan hehe


❤sharing is caring is sweet❤ ONLY SUTERA,