Skip to main content

Wajarkah UPSR & PMR dimansuhkan?Apa pendapat anda?

Sana sini isu pasal pemansuhan UPSR PMR. buka newspaper, buka TV Radio internet.
everyday ada news pasal isu tu. So what your opinion? Actually isu ni ada pro dan kontra masing2 ada pendapat tersendiri. Lepas apa ug saya baca di newspaper, watching TV News and others media, saya dapat simpulkan :

kelebihan :
  • student kurang tekanan
  • student dapat fokus study
  • kemampuan student tidak terlalu berorientasikan exam semata2,means ada student ni study dan menghafal utk exam saja. bukan utk difahami & berfikir secara kritis and inovatif
  • student dapat menyeimbangi kemahiran diri seperti menceburi bidang ko-kurikulum dan tidak terlalu fokus dgn akademik semata2

mcm yg saya perhatikanlah..ada parents ni terlalu push anak2 hantar pegi tuisyenlah & tidak fikirkan anak2 tu cukup rehat ke tak bygkanlah..dorang sekolah 5hari..then sabtu ahad pegi tuisyen so bila nak rehat or dedahkan diri dgn kemahiran lain? bukan semua student punya IQ & stamina yg sama..

kelemahan :
  • Sah2 lah student yg malas study tu bila dgr jak berita ni mereka lah 1st melompat teruja !!huhu actually, bagi saya, mereka rugi kalau ianya dimansuhkan. Sebab? Mereka tidak dapat uji prestasi dirilah. UPSR jgnlah dimansuhkan sebab apa gunanya mereka belajar selama 6 tahun..then tidak diuji? ok,peperiksaan mmglah akan dijalankan jugakk tapi still tak sama feeling debaran nak hadapi big final exam student akan kurang rasa daya bersaing tau.
  • PMR kalau nak dimansuhkan pun xpe kot hehe tapi ada gak kelemahannya..student xdpt nk tahu potensi diri cenderung ke arah bidang yg ada pelbagai tu..kena kaji dgn telitilah utk upgrade kan lagi sistem baru if betul2 nak mansuhkan PMR.

erkk otak dh beku nk berfikir lagi..next entry lah if saya ada opinion lagi hehe even opinion tak berapa nk hebat sgt tp at least bg pendapat :P


[sekadar gambar hiasan...
teringat zaman PMR dulu2
cuba teka mana satu saya?haha]


[gambar hiasan kenangan time majlis anugerah PMR'02]


ok ni ada pendapat kwn2 saya kat laman sosial thanks guys sebab bagi pendapat.. walaupun saya agak sedikit terkilan sebab saya letak status mintak pendapat isu ni.. nobody bg comment.. tp cuba saya letak status yg pelik2 or 'bukan ayat skema' wow dgn cepatnya ppl bg comment haha its ok lahh..biasalah tu..kdg2 saya pun cmtu gak :D


Matahati 기 Hariku :"pada pendapat saya Ujian Penilaian Sekolah Rendah(UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR)tidak wajar dimansuhkan...menurut tett(tidak boleh disebutkan namanya)UPSR dan PMR merupakan platform penting dalammenilai tahap pencapaian pelajar sebelummelangkah ke peringkat yg lebih tinggimenurut tettt lagi tanpa adanya peperiksaan seperti PMRsukar bagi seseorang pelajar itu mengenalpasti keupayaandan kecenderungannya sama ada lebih cenderung kepadaaliran sains atau sebaliknya...


"Leen Azleen :"aku pn xstuju.aku rs la kn budak2 makin mls mo study..student kn ska study last minute.(majoriti la xsmua)kalau tunggu spm ja cm lmbt g dorg rs.jd mls la mo study awal2.at last xstudy smpai bila2stkt exam skul ja,student cm xkisah sgt sab dorg ckp la,"ala,exam besa ja pn"


Warna Pelangi :"tak setuju..sbb exam tu kan menilai sejauh manakemampuan kita menguasai ilmu..klu tdk dinilai mcm mn mo tau pencapaian,perkembagn dan peningkatan ilmu tu..dripada dimansuhkan, lbh baik difikirkan cara terbaikmcm mna supaya dpt melahirkan lbh banyak org2 bijaksana.." thanks kepada sesiapa yg sudi baca entry ni hehe sebab jarang org nak baca kalau isu serius cmni :P apa2 pun, hope pihak yg berkenaan buatlah keputusan sebaiknya untuk generasi akan datang :)

Comments

Syat0za said…
nak bg pendapat sy! :D

xda UPSR- x adalah MRSM
xda PMR - x adalah SMK Teknik, SBP , MRSM, Kolej macam KISAS
kan3??
Shari said…
shari berpendapat : UPSR & PMR adalah satu platform, ujian dan cabaran untuk melihat prestasi sebenar pelajar untuk menguji kemampuan pembelajaran mereka serta pemahaman mereka terhadap sesuatu subjek yang di ajar. Malah ia adalah satu latihanan kepada pelajar2 sekolah untuk menghadapi exam besar yg akan mereka hadapi selepas itu. fikir- fikirkanlah :)
setiap benda ade baek n buruk...
;)
nabilah_2908 said…
sy pun tk setuju UPSR n PMR di mansuhkan...rasa mcm belajar tkde mkna jer...tkde arah tuju... :)

bygkn..selama 11 tahun..tidak di uji...bila nk menghadapi SPM...tk ke jenuh nak cover semuanya...

tkkn la..soalan SPM berdasarkan apa yg dibelajar selama setahun or 2 thn jr..dh tntu merangkumi semua..betul tk..? huhu..

myb sistem pembelajaran..mcm syllabus..perlu diperbaiki@dipelbagai..so..studt tkde la tnsion sngt.. :)


jom ke APA KATA HATI pulak,
MEMOTONG KUKU MENGIKUT SUNNAH
yup..thanks semua..sy pun setuju ngn pendapat kamu semua..mcm sia2 lah study if xda exam yg besar cmtu kan..huhu..
GombakMali said…
ok gk.. tp cane kte nk cek kmmpuan pljar?
time upsr : betul ker bdak dh lyk bm tuk ke sekolah mngah?
gombak mali: tq cz sudi share pndapat :)
yup, betol tu..hope dpt dikaji dgn lebih teliti la kan..

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …