Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2010

Wajarkah UPSR & PMR dimansuhkan?Apa pendapat anda?

Sana sini isu pasal pemansuhan UPSR PMR. buka newspaper, buka TV Radio internet. everyday ada news pasal isu tu. So what your opinion? Actually isu ni ada pro dan kontra masing2 ada pendapat tersendiri. Lepas apa ug saya baca di newspaper, watching TV News and others media, saya dapat simpulkan :
kelebihan : student kurang tekananstudent dapat fokus studykemampuan student tidak terlalu berorientasikan exam semata2,means ada student ni study dan menghafal utk exam saja. bukan utk difahami & berfikir secara kritis and inovatifstudent dapat menyeimbangi kemahiran diri seperti menceburi bidang ko-kurikulum dan tidak terlalu fokus dgn akademik semata2
mcm yg saya perhatikanlah..ada parents ni terlalu push anak2 hantar pegi tuisyenlah & tidak fikirkan anak2 tu cukup rehat ke tak bygkanlah..dorang sekolah 5hari..then sabtu ahad pegi tuisyen so bila nak rehat or dedahkan diri dgn kemahiran lain? bukan semua student punya IQ & stamina yg sama..
kelemahan : Sah2 lah student yg malas study…

= tahukah anda BURAS itu nyaman?? didedikasi khas buat penggemar BURAS!!=

tiba2 aku ngidam makanan bernama BURAS !!!
owh Zai..mana my BURAS???
korang penah makan buras x???
tau x buras tu apa???

hehe..sabar2..gelojoh betol kan :P
dulu masa kat hostel, kalau aku dgr jak kwnku si Zai
nak pulang kmpg..confirm aku pesan
"Zai, jangan lupa burasku yaaa" hehe

sebab buras banyak kat Tawau jak..
nak carikk kat sini susah huhu
lagipon buras yg mama si Zai buat sedap !!!
makan lagi dengan ikan bilis + tempe pedas tu
sekali dgn rendang2 ke..perghhhhh NYAMAN!!!

dulu masa kat asrama skolah menengah..
ada gak kwn2 dr Tawau selalu bawa tapi time tu
saya try macam xsedap pulakkk..hehe
bila dah makan time umur2 tua cketlahh
sedap pulak BURAS tuu!!!
kalah bubur McD hahaha

Tahukah Anda BURAS tu apa?
sedikit info berkaitan BURAS :

*dibungkus dengan daun (xsure daun apa)
*diperbuat daripada nasi sebenarnya tapi bukan pulut ekk
*rasanya lemak2 cket..ada santan kot hehe
*dimakan begitu sahaja pun sodap !!!
*tambah berbaloi2 kalau dimakan bersama yg tersayang :P


p/s: bila ingat BURAS..aku akan ri…

= Cara nak elakkan others ambik gambar2 kita dalam blog huhu =

Ok ada yg tanya saya how to bagi private gambar2 dlm blog
supaya dpt elak org lain ambik gambar2 kita huhu
saya pun kurang pasti macam mana tapi inilah
cara yg saya gunakan..

try test lah ekkk :)
entry ni kira repost lah tapi ada gak
saya tambah info sikit hehe
(Sila 'double-click' gambar untuk tumbesaran)
|
|
|
|
|
|
v

1. Cara 'privacy' kan blog anda
means tak nak blog kamu ditemui dalam
'search engine' dan google blog listing


Klik Dashboard --> Setting --> Basic
lepas tu pilihlah 'No' atau 'YES' seperti yg
tertera dalam gambar di atas


2. Cara nak 'disable' your photo di blog
means org xdapat nk curi dgn double click gambar korang huhu

Seperti biasa kamu nak create entry baru..
mesti ada yg nak upload gambarkan?
Klik Dshboard --> Posting --> New Post --> Edit HTML
Ok nampak tak URL yang saya highlight tu?
URL tu sama ada kamu nak buang ataupun
gantikan dengan URL blog kamu..
So lepas tu org xkan dpt nak click gambar kamu huhu

tapi if korang buat camtu…

= Go Go Go 4 the gold SUKMA Melaka baby boy =

Sementara i cekk tiket ni..
i nak wish GOOD LUCK to our baby boy
AFI ALI !!!!
Go Go Go Go for the GOLD dear hehe

Your sis kan ke Melaka but last minit
booking tiket..hmm mahal tiket lai huhu
but wait lagi la ni manatau ajaib
pandai murah price nya hihihi mun jak kan :P

Apa pun, do your best ok?
menang kalah belakang cerita k
Ok jom tengok bakat si cilik ni terjun air hihi
sori fi, kamek ambik gambar kitak kt FB :P






Yeahh my cousin..Afi Ali
his sister is my cousin hahaha
samalahh tu kann :P

I dunno ia with who hihihi

Ni masa ia join tournament bibp-eaga d KL if xsilap..
ok la tu hehe

Ia paling kecik aku rasa join Sukma Melaka kali ahh
hahaha..terjun bagus2 ok..jangan terpecik banyak sangat :P

Even u swim wakil your country
but we still 1Malaysia bah kan fi??hehe
his mum & sis told, Afi ada kena interview kat TV1
riuh kali ahhh hehehe..cali2
Doakan my cousin ok (^__^)

❤sharing is caring is sweet❤ ONLY SUTERA,

= Tahu tak apa tu 'Jingle' & 'PSA' ?? =

Jingle..trus ingt krismas hehe
jingle bell 2x..
saya pun baru tahu benda ni
time praktikal..maklumlah dulu ambik subjek
radio 1 jak..belajar teori jakk radio 2 tak ambik
sebab konti kitorg dlm 'pembinaan' masa tu
tapi now semua dah serba baru..
so our junior lah yg beruntung huhu

Jingle ni lebih kurang macam promosilah..
yg ada lagu2 pendek & bersambung2
then ada dialog pendek mcm sketsa pendek
or promo or info macam tu la hehe
pernah dengar radio kan?
carikk sendiri kat radio :D

kalau PSA ni pulak..maksudnya
Public Service Announcement..urmm betul ka tu ya
in malay pesanan khidmat masyarakat hehe
contohnya "Pandu cermat, jiwa selamat" :D
tapi before announce ayat tu, ada mcm dialog pendeklah
or kata2 or whatever la hihi

Jumaat lepas saya & kwn2 berpeluang buat
jingle & PSA sendiri dgn bantuan DJ Nieza
thanks dear...!!!!!
lepas skrip kena approve oleh boss..
terus kitorg pegi recording hehe
ok jommm tengok :D
|

|

|

|

ni turn saya recording..
baca skrip sambil rasa nak ketawa pun …

= Bagaimana nak tempek 'Nuff Floating'?? =

bagaimana nak tempek NUFF FLOATING???
Saya pun baru belajar tadi..
saya try search kat google hehe
banyaklah cara tadi
ada yg saya faham & ada yg saya xfaham :P

tapi yg ni cara paling ringkas kot..
saya belajar dari dari SINI
saya bagi point ringkaslah ekk
|
|
|
|
V

1. Klik 'Dashboard' ---> 'Layout' ---> 'Page Element'

2. Klik 'Add Gadget' mana2 bahagian..pilih jakk

3. Klik bahagian 'HTML/Javascript'

4.Paste 'coding floating' seperti yg tertera dalam
gambar kat bawah ni
(means ---> your nuffnang coding skyscraper)

5. Klik 'Save'



'SILA CLICK SINI' untuk
tumbesaran imej (^___^)

Ok its done!!!
saya pun baru cuba tapi nuff saya asyik zzzZZZ haha
selamat mencuba...kalau tak jadikk
try search lagikk kat tempat lain ekk :P


sharing is caring is sweet ❤

ONLY SUTERA,

=Apa pendapat kamu dengan pelajar lepasan ijazah yg bekerja di tempat kamu? =

Entri kali ni bukanlah nak membangkitkan amarah
dan bukan juga mahu menyentuh mana2 sensitiviti
harap berfikir secara profesional dan dewasa
saya tergerak hati nak share isu ni..
[Sila klik gambar rajah utk tumbesaran]

sebab agak terasa 'pedas' gak lah telinga
bila baca 'hujah-hujah' mereka2
yg mungkin menganggap diri mereka profesional
harap maaflah kpd yg berkenaan..

tapi kami jugak ada perasaan..
tolonglah juga hormat perasaan kami
(even aku lom abis bljr lg tp bakal2 menempuh
alam sebegitu rupa huhu)

Mungkin ada kebenaran jugaklah setiap
hujah yg dilontarkan tapi sila beringat..
bukan semua bersifat macam tu yaa..
betul tak kawan2???

Makanya sila lah beri teguran
atau kata2 nasihat yg boleh buat
individu2 berkenaan sedar & tidak mengulanginya
Macam mana kita nak maju kalau masih berperangai
sedemikian rupa?

Tak guna juga meluah perasaan over mcm tu
kat laman web sosial sebab ianya akan buat
orang2 lain terasa pedih even tiada kaitan..
tapi ingatlah...
setiap apa yg kita lontarkan dari m…

PERFECT TWO- AUBURN

You can be the peanut butter to my jelly
You can be the butterflies I feel in my belly
You can be the captain and I can be your first mate
You can be the chills that I feel on our first date

You can be the hero and I can be your side kick
You can be the tear that I cry if we ever split
You can be the rain from the cloud when it's stormin'
Or you can be the sun when it shines in the mornin'

Don't know if you could ever be
Without you cause boy you complete me
And in time I know that we'll both see
That we're all we need

Cause your the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry

Cause you are the one for me (for me)
And I'm the one for you for you (for you)
You take the both of us (of us)
And we're the perfect two

We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two

You can be the prince and I can be your princess
You can be the sweet tooth …