Skip to main content

[ Tips elakkan diri drpd diSANTAU ]

Assalamualaikum & Salam Sejahtera my readers =) apa aku nk kongsi hari ini ekk?? ok macam biasalah seperti kemaren hehe aku menonton Wanita Hari Ini TV3 ok, isu for today sangat menarik iaitu SANTAU seram jugakk aku dengar huhu ada jugak tips elak diri daripada terkena SANTAU jommm jenguk kat bawah
l
l
l
l
l
l
V credit : pakcik google, sedutan dari filem SANTAU

wakil daripada Pusat Rawatan Islam Darul Ruqiyyah beliau bagitau tadi cmna pengamal2 santau ni buat bahan2 kotor santau..antaranya contoh Santau Angin pengamal tu letak bahan yg sudah dipuja2 tu ke dlm botol beliau ada bg nampaklah td cth botol berisi bhn santau botol tu akan dipuja2 oleh pengamal santau bila botol tu dah penuh (aku pon tak sure 'bnda' apa yg bg penuh tu) bahan2 yg ada dlm botol tu la dihantar kt org yg mau disantau..seram huhu.. so beliau ada bagi tips elak santau la tadi antara tips2 yg beliau share :


1. time kita nak minum, pegang cawan tu letakkan jari kat bhgn bwh sebab bahan2 santau biasanya berada kt dasar air tu bacalah ayat2 suci Quran cthnya Ayat Kursi sekiranya terdapat bahan santau, InsyaAllah tangan kita akan terasa mcm semut2 or cawan tu pecah bergantung dgn thp keimanan masing2

2. kalau mknn pula, sebelum mkn bacalah doa & ayat Kursi sekiranya ada helaian rambut, elakkan mkn mknn tu if dh terlanjur mkn baru terjumpa rambut ambil rambut tu dan gunting sambil baca ayat Kursi/ayat2 Quran InsyaAllah rambut yg dh termakan tu akan stop santaunya

3. apabila mkn di mana2 jak la.. biasakan diri mkn nasi tu asing dgn lauk berkuah sebelum nk mkn, bacalah kuah tu dgn ayat2 Quran sekiranya terdapat bahan santau, InsyaAllah akan beri kita petunjuk bau kuah tu mcm bau basi dan busuk jgn terus nk mrh2 owner mknn tu sebab kdg2 ada unsur2 dari luar hmm tu la yg sempat aku dgr tadi utk lebih details lagi boleh rujuk blog beliau klik DARUL RUQIYYAH kalau nk tgk filem Santau klik SANTAU utk merasai keseraman santau huhu Kita semua masing2 ada agama & pegangan elakkanlah diri drpd terjerumus dgn bnda2 kotor cmtu InsyaAllah, santau ni akan kembali semula kpd pengamalnya ingat, doa orang yg teraniaya InsyaAllah dimakbulkan renung2kanlah & selamat beramal :)



OnLy SutEra,


Bookmark and Share

Comments

yahhh..jom berhati2 dr santau
itu bukan aku said…
satu lagi tips..
ni time skolah dulu blaja..

pakai seluar dalam terbalik..

tp xsure btul ke x. tp ni yg dengar2 orang ckp la...
Redbloodsnow said…
thanx for the info yang. Keji manusiyal yg suka nyantau org...mek x suka sbb mek pnah kenak dlok :(
@itu bukan aku: yup betol la tuu..yg tu elak dari dipukau huhu

@sis zie: kmk pon sik juakk huhu
aihhh ktk penah kenak???jaat juak org yaa huhu sbr jak k

Popular posts from this blog

TIPS RUNCINGKAN DAGU DAN KURUSKAN PIPI DENGAN MUDAH

Bentuk-bentuk muka sumber: Google Image
PIPI DAN DAGU. Kedua-duanya saling berkaitan dan selalu menjadi masalah utama kepada wanita. Saya pun mengalaminya haha. Kita ni kan para wanita, memang paling pantang bila orang tegur bahagian pipi dan double chin iaitu bawah dagu kita. Betul tak? Jangan tipu jangan bohong. Biasalah, kita semua ni mahu sentiasa cantik dan indah di pandangan mata manusia lain terutamanya di mata orang yang kita sayang, lagi-lagi bagi yang sudah berkahwin mestilah nak sedapkan mata suami masing-masing. Kalau ada 'boyfriend belum sah taraf' (bukan suami sah) dah memandai tegur kau tu gemuk atau perut buncit atau pipi tembam dan sewaktu dengannya, janganlah kecil hati sangat. Maksudnya, dia belum dapat nak terima kau seadanya, kau suruh saja dia cari perempuan cantik sempurna yang boleh 'kenyangkan' mata dia haha. Rileks lah, ingat janji Allah Taala, setiap kita punya jodoh yang baik dan boleh terima kau seadanya. Oyeahhh ! Nak cerita pasal tips pipi …