Thursday, February 20, 2014

LIDAH KUCING RAINBOW DAN APAM POLKADOT

Assalamualaikum dan hello !

Semenjak dah habis kursus menjahit percuma enam bulan lepas, kehidupan harian kembali seperti biasa menjadi kakak kantin yang garang di sekolah hehe. Tahun baru 2014 azam baru, no more entri merungut-rungut pasal diri jobless okey yann? Okey, set ! Good girl. Selagi sisa-sisa umur masih ada ni, disamping mak tersayang, aku pun merajinkanlah diri main masak-masak kek di dapur, sambil-sambil jual kat budak-budak sekolah. Ada jugak duit poket beli keropok hehe. Memandangkan zaman sekarang, semuanya di hujung jari, antara malas dan rajin saja, semua resepi dan cara buat kek biskut ada di internet. Taip kata kunci lepas tu just 'googling' !! Memang tak rugi siapa yang belajar ambil kursus pastry dan bakery, bukan saja boleh buat untuk makan tapi boleh dijadikan pendapatan sampingan. Lagi-lagi kita yang perempuan ni, memang kena ada kemahiran buat kek, biskut, masak, menjahit dan kemahiran yang bermanfaat. Nanti dah kawen, baru kita akan faham kepentingan kemahiran-kemahiran tu. Okey, jom salin resepi kat bawah lepas tu kita masak :)



RESEPI LIDAH KUCING

Bahan-bahan:

250 gm mentega
175 gm gula kastor
100 ml putih telur
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex
Pewarna merah, oren, hujau, kuning, biru
Loyang khas yang sudah digris mentega

Cara buat:
  1. Ayak tepung jagung, tepung gandum dan emplex, kemudian ketepikan sebentar.
  2. Dalam bekas mixer, pukul mentega dan gula sehingga berkrim.
  3. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar sebati
  4. Masukkan tepung dan kaup balik dengan spatula hingga rata.
  5. Bahagikan adunan dan letak pewarna.
  6. Guna piping bag dan masukkan adunan tersebut.
  7. Picit di atas loyang mengikut bentuk lidah (bagi yang tiada acuan lidah kucing)
  8. Bakar dalam oven dengan suhu 150 darjah celcius selama 10-15 minit. (Tak perlu lama, nanti hangus)

Tips: memandangkan dah buat eksperimen sendiri, jangan sesekali simpan dalam peti ais lebihan adunan, kalau tak larat nak habiskan..sebab apa? sebab nanti masa bakar di oven, hasilnya, biskut tu kurang cantik, banyak lubang udara dan tak berapa nak mengembang huhu.


Nak resepi Apam Polkadot? Boleh klik di RESEPI APAM POLKADOT. Belajar apam ni dari resepi apam polkadot Cik Tom. Setakat ni, dah banyak kali buat tak pernah lagi apam tu failed, asalkan ikut apa yang Cik Tom tu ajar hehe. Cubalah buat, senang sangat ! Selamat mencuba :)

TAG: APAM POLKADOT, LIDAH KUCING PELANGI, RAINBOW BISCUIT, RESEPI APAM POLKADOT, APAM SUSU, APAM TELUR, BISKUT LIDAH KUCING RAINBOW, CARA BUAT BISKUT, CARA BUAT APAM, BAKERY, TIPS BUAT BISKUT, TIPS APAM POLKADOT

Anda sedang membaca artikel LIDAH KUCING RAINBOW DAN APAM POLKADOT dan link url bagi artikel ini adalah http://suterakasihyann.blogspot.com/2014/02/lidah-kucing-rainbow-dan-apam-polkadot.html
Semoga artikel LIDAH KUCING RAINBOW DAN APAM POLKADOT ini dapat memberi manfaat untuk semua.

2 COMMENTS:

Lea IsNawi said...

comelnya kuih lidah kucing tu

hehehe

Nurzakiah Hanum said...

salam singgah ptg
sory x leh nak komen banyak bz day