Thursday, September 12, 2013

RESEPI DAGING BLACK PEPPER


RESEPI DAGING BLACK PEPPER

Bahan-bahan:

500g daging batang pinang
4-5 sudu besar sos lada hitam
1 sudu kecil minyak bijan
1-2 sudu besar kicap manis
1 cawan air
1 biji cili capsicum
1 biji cili merah
1 biji bawang besar - dimayang halus
2 biji bawang merah - dimayang halus
3 ulas bawang putih - dimayang halus
2 cm halia - dimayang halus

Cara Memasak:

  1. Bersihkan daging dan potong kecil-kecil, kemudian perap dengan sos black pepper selama 4 jam.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan dimayang halus, dan kacau sampai terbit bau wangi.
  3. Masukkan semua daging yang telah diperap, sos tiram, minyak bijan dan kicap. Gaul. Masukkan air bagi membolehkan daging menjadi empuk. Jika daging masih kurang empuk, tambah air lagi dan biarkan daging masak.
  4. Setelah daging empuk dan kuah menjadi sedikit, masukkan cili capsicum dan cili merah serta bahan perasa.
  5. Sedia untuk dihidangkan.

Assalamualaikum dan hello,
Tadaaa kali ni kongsi resepi Daging Black Pepper pulak. Senang ja masak, orang malas ja bagi alasan tak pandai masak hehe. Sekarang ni senang, semuanya di hujung jari. Kalau tak tahu apa tu bawang ke, sayur ke, belacan ke, boleh Google saja, tak pun, cari video kat Youtube hehe. Senang, kan?
SELAMAT MENCUBA !!

TAG: RESEPI DAGING BLACK PEPPER, RESEPI MASAK DAGING, CARA DAGING EMPUK, CARA MASAK DAGING, RESEPI DAGING LADA HITAM, CARA HIAS HIDANGAN, RESEPI TRADISIONAL, DAGING LADA HITAM, CARA MASAKAN KAMPUNG, RESEPI MAKANAN KAMPUNG, RESEPI MASAKAN TRADISIONAL, HIASAN DAGING, KONGSI RESEPI

Anda sedang membaca artikel RESEPI DAGING BLACK PEPPER dan link url bagi artikel ini adalah http://suterakasihyann.blogspot.com/2013/09/resepi-daging-black-pepper.html
Semoga artikel RESEPI DAGING BLACK PEPPER ini dapat memberi manfaat untuk semua.