Friday, April 27, 2012

SEGMEN: BUKU AWESOME TERBAIK

Salam & hello my readers,
Sempena Hari Buku Sedunia dan memandangkan sekarang bermulanya Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2012, dengan senang hatinya nak join segmen Mars_Green sebab boleh berkongsi sesama blogger dan readers tentang buku yang terbaik untuk dibaca. Kalau nak diikutkan, ada banyak lagi senarai buku yang awesome. Ini antara buku yang terbaik pernah saya baca. Pantang ada duit lebih, mesti nak beli buku. Tapi sekarang, macam kurang dah hobi tu, haishhh rindu buku.

Banyak buku dah saya baca, antaranya Dalam Mihrab Cinta, Benarkah Iskandar Bukan Zulkarnain, Diari Sufi, La Tahzan,  Bidadari Syurga, Koleksi Saiful Islam ; Bercinta Sampai Ke Syurga dan Murabbi Cinta (Aku Terima Nikahnya belum sempat beli huhu) dan banyak lagi. Semua buku dalam bahasa Melayu, kesiankan belum pernah baca habis buku dalam bahasa English hihi. Okey, antara buku yang saya dah berulang kali baca dan tak membosankan, sebab banyak pengajaran dan manfaat iaitu ;

Buku hasil tulisan pasangan suami isteri, Dr Farhan Hadi dan Fatimah Syarha Mohd Noordin

Buku hasil tulisan penulis yang amat saya kagumi, Habiburrahman El Shirazy. Terkenal dengan filem Ayat-Ayat Cinta dan Ketika Cinta Bertasbih (KCB). I'am a die hard fans of drama KCB huahuahua. Tapi sampai sekarang tak beli-beli lagi buku tu wuwuwuwu.

Buku terbaik membincangkan isu agama, menjelaskan secara terperinci perbandingan agama dan disertakan dengan bukti-bukti ayat Al-Quran dan Bible. Hinggakan masa saya membacanya sambil buka tafsir Al-Quran. Memang sangat awesome buku ni. Hasil tulisan mengkagumkan oleh Imran Haaz.

Dua buah buku (Men Are From Mars, Women Are from Venus dan Hafalan Solat Delisa) yang saya tak sampai-sampai lagi nak beli tapi saya yakin isi kandungan buku ni memang tersangat ohsemmm. Berdasarkan review buku dari rakan blogger dan tengok filemnya hehe. Buku Hasil tulisan John Gray dan Tere Liye.

Tag rakan : Jiba Blossom dan Murai Si Penipu :)

Anda sedang membaca artikel SEGMEN: BUKU AWESOME TERBAIK dan link url bagi artikel ini adalah http://suterakasihyann.blogspot.com/2012/04/segmen-buku-awesome-terbaik.html
Semoga artikel SEGMEN: BUKU AWESOME TERBAIK ini dapat memberi manfaat untuk semua.

29 COMMENTS:

wahida said...

wow!! mmg ulat buku lah ko ni...

tabik!!

faridah nazurah said...

hoho banyaknya buku akak baca. sy ni ada gak baca buka pasal iskandar zulkarnain tu.. heh

syafiqakarim said...

adoi.entah bila nak p
pesta buku nihhh

Bui Junaidi said...

RAJINNYA KTK MEMBACA..

Hanie Dew said...

mcm nak beli semua.aku masih belum capai cita cita nak ada mini library dlm rumah. huhhuhu.

memang 3rd prize dear.tak sangka pun judges nak pilih.huhuhuhu

puteri kasih said...

alahai..tiba-tiba rasa nak gi beli buku..walhal baru dua hari lepas dah beli dua novel..hikhik

Kathy Tuah said...

teringin mok baca cita syahadah gadis ateis..

Rtp Farra Arisha said...

hehe arisha pun minat membaca buku tapi tergantung kepada genre nya juga.

sizuka[Izzati] said...

wahhhh cambest je semua ni!

Eera Shera said...

yg atas skali je yg dah baca..mmg best. byk ilmu bleh dpt.

men frm mars tu hampir nk beli tp x jd sbb bli buku lain dlu. bku2 yg lain pn mcm best je ;)

ஜ miss klanika ஜ said...

ok syahadah gadis atheis. tajuk pn dah mcm best. nak baca.

anamizu kaito said...

wahhhhh manyaknye buku!!





*lama x dtg sini..maaf yan..cik ana bz skit T_____T



luv,
cik ana

aRa ❤ aFiq™ said...

1st time ni ada segmen mcm ni.. hehe

Ariffin Khomeini said...

i love most fiction book, indeed a critical book about social-politic

here my love one:
-Islam in Malaysia: Perception and facts
-A promise to Nadia (very best)
-Who need an Islamic state
-Ingatlah Insan! (by Nik Aziz)
-The World Without Islam (belum habis baca lagi)
-Islam vs Islamism

fiction ada juga baca especially karya Ramlee Awang Mursyid. Eg:

-Tomborio
-Personal Justice (versi melayu called A.D.A.M)

adan said...

syahadah gadis ateis tu cam best jak.. insyaAllah aku mau cari buku
tu..

Buku La Tahzan,antara koleksi terbaik ..

wat masa ni aku sedang berjinak-jinak ngan penulis novel sejarah islam..Abdul Latip Talib..

Myra Jay said...

Dah lama tak layan buku @ novel2 ni, masa study dulu rajin la :)

Maii said...

Benarkah iskandar bukan zulkarnain tu ada sambungan buku dia kan. woaa syahadah gados ateis ni mcm best ;)

suzie rahman said...

salam kasih.. suzie pon suke mmbaca. tp 2 3 bln ni xde ms sgt. ada 2 buah novel lg xbc. mmbaca ini elok kn.hihi

aimie amalina said...

buku
buku
buku

jom pegi pesta buku
hhhehehehehe :))

RazFiRa said...

rasa macam nak baca buku women from venus, men from mars tu. hehe

Azhafizah[フィザ] said...

good segmen..boleh tahu banyak buku yang menarik untuk di share..thanks ^__^

purplekyu^_^ said...

wah, best ade segmen macam ni :D teroskan usaha! semua buku nampak menarik, rambang mata nak beli yg mana kalau dah jumpe depan mata hehe^^

aReLaN said...

rajin betul membaca.bagus2.jangan jadi cam saya ye.setahun ntah berapa page je buku yang dibaca.hmmm

FiZ said...

bestt...sy suka segmen ni ;)

dah baca karya hlovate?menarik jgk..

ciK LyndaWawa said...

banyak juak novel dibacakitak oo...hehhee

Sakura Aihana said...

hafalan solat Lisa tu best jer

SYAFIQ SHAHARUDDIN said...

Salam..
Ada sesiapa yang boleh bg ulasan n sinopsis sikit tak pasal karangan buku graham e Fuller.. Bertajuk "world wihout islam"..
English saya tak berapa bagus untuk faham harap ada yang boleh terangkan sikit

SYAFIQ SHAHARUDDIN said...

Salam..
Ada sesiapa yang baca buku karangan Graham E Fuller "world wihout islam"..

Saya english tak berapa bagus. Harap sesiapa yg faham boleh la share the content ye..

SYAFIQ SHAHARUDDIN said...

Salam..
Ada sesiapa yang boleh bg ulasan n sinopsis sikit tak pasal karangan buku graham e Fuller.. Bertajuk "world wihout islam"..
English saya tak berapa bagus untuk faham harap ada yang boleh terangkan sikit