Tuesday, February 28, 2012

SUDAHKAH KITA MENCINTAI SESEORANG DGN CARA SEPERTI INI?

sumber: google image

Jika engkau mencintai seseorang
Maka ingatlah kepada Yang Maha Menciptakan kekasihmu,
Ialah Allah SWT

Jika engkau mencintai seseorang,
Maka ingatlah kepada Yang Maha menggenggam hati kekasihmu,
Ialah Allah SWT

Jika engkau mencintai seseorang,
Maka ingatlah Kepada Yang Maha menguasai kekasihmu,
Ialah Allah SWT.

Dan Jika engkau mencintai seseorang ,
Maka ingatlah kepada Yang Maha menanamkan rasa cinta dalam hatimu itu,
Ialah Allah SWT

Kerana jika Engkau mencintai seseorang,
Dan hanya kepada Allah SWT ingatanmu tertuju,
Ertinya engkau telah memahami makna cinta dan menjauhi syahwat

Sudahkah kita mencintai seseorang dengan cara seperti ini?

Tetapi kita kena ingat..
“Tanpa minat, suka dan sayang.. Kita tidak akan CINTA pada seseorang itu. Dan ingatlah juga, perasaan minat, suka dan sayang ini adalah perlu kita hamburkan sepenuhnya terhadap ALLAH sebelum kepada manusia..”

(CP from http://pakarcinta.com/blog/jika-kamu-mencintai-seseorang/)

Jika ingin dicintai oleh manusia, pastikan ia adalah cinta yang boleh menghampirkan diri kepada Allah. Maksud sabda Rasulullah s.a.w : “Kasihanilah apa yang ada di muka bumi nescaya kamu akan dikasihi oleh mereka yang berada dilangit”
Kita inginkan suami yang tenang seperti Zikir (Tentang Dhia), yang romantik seperti Seth (Nora Elena) dan penyabar seperti Adam (AdamMaya)…

Tetapi kita lupa ikon utama umat Islam yang mengajar erti percintaan yang terunggul dengan sifatnya yang lebih tenang, lebih romantik dan lebih penyabar!

Yang dimaksudkan ialah junjungan besar Nabi Muhammad SAW.

(source : http://pakarcinta.com/blog/rasulullah-saw-sangat-romantis/)


*POTPETPOTPET: Macam blog pakar cinta sudah ini blog huahuahua. Okeyla tu daripada blog ni senyap, at least ada juga something comel untuk dikongsi walaupun bukan dari buah fikiran sendiri, tapi agak sweet rasanya bila dapat kongsi apa yang sudah dibaca dari blog pakarcinta.com. Sharing is loving ! Selamat bekerja ! :P

Anda sedang membaca artikel SUDAHKAH KITA MENCINTAI SESEORANG DGN CARA SEPERTI INI? dan link url bagi artikel ini adalah http://suterakasihyann.blogspot.com/2012/02/sudahkah-kita-mencintai-seseorang-dgn.html
Semoga artikel SUDAHKAH KITA MENCINTAI SESEORANG DGN CARA SEPERTI INI? ini dapat memberi manfaat untuk semua.

32 COMMENTS:

Yatie Awang said...

InsyaAllah...dan pasti indah cinta itu seandainya kita mencintai kerana Allah

Hafizin Jamil said...

kalau laki nak bini macam mana plak??haha

FiZ said...

Thanx for sharing dear :)

Inilah yang dimahukan oleh seseorang muslimah, seorang lelaki yang mencintai Allah SWT lebih dari mencintai dirinya.

pha is said...

smoga mnjadi pedoman buat mereka yg tgh hangat bercinta... hehehe

Abg Stalker said...

dgn bunyi yg kemain menyentuh jiwa,bc entri mcm ni.aduh..sgt memberi kesan. T_T teringin sgt nk jd lelaki yg soleh,yg mampu menjadi pembimbing bkn perosak.

ILA HonEyBuNNy said...

aku mencintamu kerana Agamamu..jika hilang agamamu,makan hilanglah cintaku padamu...

suka kata2 ayat tu dear....like sgt2...;)

~AmyLiana86~ said...

suka ayat nie..

Bui Junaidi said...

TERIMA KASIH ALLAH SEBAB DH MENEMUKAN KAK BUI DGN HUBBY YG MENCINTAI KAK BUI SEADANYA..*__*

-gedek! said...

kena tukar title 'Doktor Cinta' ni.....

SNM tu hapa? Jangan buat uncle tak nyenyak tido!

Gen2Merah said...

cinta Allah cinta yang sejati selamanya...

thanx for visiting my blog..

p/s: cuma nak bagitau, Sutera kasih tersalah letak komen di entri saya tadi.. komen utk setiap entri terletak sebelah atas ye.. hehehe.. anyway thanx so much..

Ckin Kembaq said...

inshaAllah..semakin hampir.. ^_^

Cik Amni said...

pengsan la mun nak carik laki perfect kedak ya.. hehehehe.. kmk suka yang sedang2.. =D

p/s: come join kmk bisnes.. heheheh.. sabah masih besar pengaruh sis.. banyak market di sabah.. =)

p/s: kenak kmk sik jumpa acc twitter kitak?

Jue said...

entry ni buat aku bfikir pjg..hrp aku dipertemukan

Cho Zila said...

betoi.. betoi.. semoga kita akan dapat berubah pandangan itukan...

Yumida said...

insyaAllah ktk akan dipertemukan jejaka spt ciri2 dlm pic ya...

Kathy Tuah said...

kmk pun rasa masuk dalam blog cinta jak dah..haha...btw, thanks for sharing ^^

AmirFX said...

Cinta itu bute... :D

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

cinta kepada Allah, cinta kepada Makhluk ciptaanya :)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

Cinta itu nikmat kalau letakkan TUHAN segala-galanya. Baru tak berpecah-belah, kan?

Rtp Farra Arisha said...

for sure, Allah and love will always beside us hihi :')

xila riston said...

kita mmg nak cri somi dah nih...*siyes*
weeee

aReLaN said...

hehehe..bercinta kerana ALLAH. uhibulillah. itulah yang terbaik

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

cintai pencipta dahulu, baru cintakan ciptaanya :)

ciK LyndaWawa said...

memang sweet...=]

~SaL IjOu~ said...

rasa cinta sy pada seseorang sudah tidak ada..tenggelam jauh di dasar laut sana..~

Eera Shera said...

sy mau yg mencintai sy krn Allah sbb sy nak bercinta smpi ke syurga..insyaAllah ;)

Adylia Qarissa said...

ingin memiliki lelaki yang soleh tapi bila cermin diri sendiri terfikir 'layakkah aku memiliki lelaki soleh?' :(

amy1906 said...

wah,bez entry nie...nie memang impian semua muslimah,INSYAALLAH...^_^

wahida said...

cinta kepada Allah adalah cinta yg paling agung...

faridah nazurah said...

amin.. mintak2 jugak sy dapat lelaki yang baik utk jd suami.. biarlah dia dpt bimbing kita..

teha said...

yg jugak dpt suami yg soleh :)

YOUsoF said...

LOVE this entry! Very nice sharing..

SubhanaAllah.. Cinta hakiki adalah cinta kepada Ilahi.