Friday, February 03, 2012

HAFALAN SOLAT DELISA & MEN ARE FROM MARS, WOMEN ARE FROM VENUS

Salam Jumaat semuanya :)
Urmmm, semalam punya semalam dah tengok bioskop Hafalan Solat Delisa dengan kamu. Orang tengok dengan khusyuknya menghayati setiap bait ayat skrip, menghayati jalan cerita, kamu pulak layu-layu mata mengantuk haha. Apakah? Honestly, movie ni memang terbaik, tolak ketepilah if storyline buat kamu rasa sleepy or ada scene yang kurang logik hehe. Banyak mesej & pengajaran yang saya dapat dari movie tu. Well, biasalah hati perempuan kan kalau tengok movie yang menyentuh perasaan ni, memang tetiba rasa nak crying hehe. Hati tisu. Okey, pengajarannya :

  • Delisa sangat khusyuk solat time ujian amali solat, hingga tak pedulikan tsunami datang.
  • Haruslah ikhlas dalam melakukan sesuatu especially dalam perkara kebaikan.
  • Jangan cemburukan sesuatu yang bukan milik kita.
  • Kasih seorang ibu & ketabahan seorang ayah.
  • Jangan mengharapkan balasan kalau buat sesuatu.

Ehemm, tengah aim something ni. Buku Hafalan Solat Delisa and Men are from Mars & Women are from Venus. Tapi rasanya, terpaksalah ditunda niat tu sebab kena save budget untuk training, start next week dah wuwuwuwu. Oh no money in my pocket.


Sinopsis Hafalan Solat Delisa by Tere Liye
Kisah isnpirasi selepas tsunami di Acheh. Sebuah kisah kehidupan yang diceritakan daripada pandangan seorang anak perempuan yang berumur 6 tahun. Delisa anak erempuan bermata hijau, bening, dan umurnya baru mencecah lima tahun. Dia hidup dalam keluarga yang sentiasa membuatnya tersenyum ceria. Dalam suasana keluarganya yang sebegitu, dia cuba menghafal bacaan dalam solat dengan bantuan ibu dan kakaknya. Namun Tuhan lebih tahu apa yang lebih baik untuk hamba-Nya. Tsunami datang melumatkan senyuman pada wajah Delisa. Tsunami mengambil segala-galanya, keluarga juga kaki kecilnya. Yang tersisa, hanya dia dan ayahnya, dan dalam keadaan sebegitu, apakah Delisa mampu tersenyum seperti dahulu dan menyudahkan hafalannya?

Ulasan buku oleh Ipai ttg buku Men Are From Mars & Women Are from Venus by John Gray

Anda sedang membaca artikel HAFALAN SOLAT DELISA & MEN ARE FROM MARS, WOMEN ARE FROM VENUS dan link url bagi artikel ini adalah http://suterakasihyann.blogspot.com/2012/02/hafalan-solat-delisa-men-are-from-mars.html
Semoga artikel HAFALAN SOLAT DELISA & MEN ARE FROM MARS, WOMEN ARE FROM VENUS ini dapat memberi manfaat untuk semua.

11 COMMENTS:

eeiyss said...

eeiyss duk cari buku Men are from Mars, Women are from Venus... uhuk3
hafalan solat delisa tu dah kuar filem kan?

syaz@rozelt said...

rajinnya baca buku2 ilmiah..syaz nie klu nak rajin pon bce novel cinta je..huhu

amy1906 said...

hye yan,kat ne la ko dpt tmpt???

aReLaN said...

rajinnya membaca.saya ni baru baca dua tiga ayat dah mengantuk.hahaha

-gedek! said...

uncle from cheras...

hehe

AmirFX said...

Dah kmk tgk cerita Dalisa.. Part paling best bila Sophie ya soh ustaz ya tyk ngn Dalisa cemne nak meneruskan hidup... Agik rasa ustaz ya merik soklan bonus kedak ya.. haha..

anamizu kaito said...

kenape tah cik ana tak bleh nak bace buku lelame..mesti ngntok =P






luv,
cik ana

ABU said...

baru jak baca blog 10ten yang buar review movie Hafalan Solat Delisa.. mcm best jak.. aku baru mintak kawan aku yg ada unifi downloadkan hehehe

Salwa said...

buku yg ade pun tak habes bace lagi.huhu.

iPai said...

wahh ... malu ye .. masih tlg promote link saya .. saya plak dah lama tak buat blog2 ni ..

plus, tak continue chapter2 tuh ... waaa .. syaza, awak buat saya segan

Hanie Dew said...

buku men from mars women from venus tu aku baca kat blog ipai je ulasannya. hahha..akan dibeli jugak nnt.