Sunday, November 27, 2011

GEMS BPS05: Rock your tongue in english

Salam rindu my readers :)
Salam Maal Hijrah. Apa perubahan yang ingin awak buat? Pastinya semua ingin buat perubahan ke arah positif, kan? hehe. Saya doakan niat dan keinginan kita semua berubah untuk perkara kebaikan akan dipermudahkan olehNYA. Amin ya rabb. Maaf kepada rakan blogger, sebab blog ni sepi sekali lagi. Sekarang saya tengah busy dan enjoy my GEMS training at Borneo Paradise Palm Beach for 2 months.

Start 13 November 2011 lagi saya dah busy until now. Today until tomorrow kami cuti sebab cuti Maal Hijrah, so boleh rest sampai pengsan hehe. Everyday dari pagi sampai malam, jadual kami always padat dengan aktiviti. Pagi sampai petang masuk office, cewahhhh office tu. Kami semua kena build & organise our own company. Our main goal join GEMS is to enhance our employability. So, everytime everyday all of us WAJIB speak in English. Adoiiiii..itu kelemahan terbesar para graduan, kan?

Tapi memang BEST sangat dapat join GEMS. Memang kerugian yang amat besar if saya cancel untuk join this program. So i want K.I.S.S my story, silalah baca the latest news di bawah hehe. (Agak lama tak blogging, sorry ayat agak tunggang langgang HAHA)

Congratulation!! Debate team for final in English Fair. Dari kiri, Ms Afni, Suim & Hafez from Emerald Empire Consultantcy. Dari sebelah kanan, my members in my company, Nadiah, Farah & Farhan from Topaz Network. Kedua-dua team ni memang hebat. For me, mereka semua adalah winner sebab berani dan ada keyakinan diri untuk berdebat in english language. Abaikan suara-suara sumbang yang hanya tahu mengkritik orang lain tapi sebenarnya diri mereka mengkritik diri mereka sendiri tanpa disedari. Kita sama-sama want to learn & improve ourself to be a better person so, we need to support for each other. You all memang hebat :)

Antara tajuk-tajuk yang telah diperdebatkan dari 1st round, semi final dan fnal ialah:
  • Social Network degrades working ethics of graduates today
  • Job Hoping: Recipe to successful career advancement
  • University does not prepare graduates for the real working environment.

Sepanjang ketiga-tiga pusingan tu, me as a researcher for my debate's team and also 4 orang lagi, everyday tidur lewat jam 3am. Mata dah tertutup-tutup tapi still boleh baca jurnal & other bahan research for the debate. Semangat teamwork kena ada, paling penting ROCK YOUR TONGUE IN ENGLISH heeee.

Inilah my members for my company, Topaz Network Sdn Bhd. Congratulation to all my friends, sebab bertungkus lumus untuk mengharumkan nama our company. Life is simple, what you give, you get back. Awak semua dah berusaha sebaiknya, dan awak terimalah hasilnya :) Congratz & Thanks a lot to all English Fair's committee members. You all doing your job very well!!

Our company dapat tiga hamper besar sebab team Drama terpilih sebagai juara in Drama competition, team Debate pun terpilih sebagai juara & our company terpilih sebagai company terbaik untuk English Fair in GEMS BPS05. Gilalah, siapa tak happy kan? Syukur alhamdulillah. Thanks to my friends sebab always bagi kerjasama. Other company pun tak kurang hebatnya. Pear, Opal, Amber, Zircon, Emerald, Top Diamond, & Sapphire masing-masing punya kelebihan. Hope we all can learn something from English Fair, kita semua sama-sama nak improve to be the preffered graduate. So good luck ! :)

Debater terbaik, Mohd Farhan (kiri) dan Actor/Actress terbaik, Nurul (kanan) from my company. Congratz to both of you, terbaeklah korang :)
So, inilah logo my company. Cantik tak? hehe. Sementara waktu ni, saya dah kerja walaupun berangan-angan ada company kami sendiri haha. Hujung bulan ada gaji bah :p Last but not least, sangat-sangat rindu dengan dunia blogging. Maaf tak dapat nak spent time untuk blog lagi macam sebelum2 ni. Harap, my geng-geng blogger tak lupakan suterakasihyann :') Kalau rindu, boleh add my facebook hehe

Sorry for using broken english, sebab sy bdk baru belajar nk improve english writing haha *MALU*

Anda sedang membaca artikel GEMS BPS05: Rock your tongue in english dan link url bagi artikel ini adalah http://suterakasihyann.blogspot.com/2011/11/gems-bps05-rock-your-tongue-in-english.html
Semoga artikel GEMS BPS05: Rock your tongue in english ini dapat memberi manfaat untuk semua.

29 COMMENTS:

aReLaN said...

at least tak mcm ktorg grad jpon.dh brp thun tggl english.keje pn pki nihongo byk.english mmg tunggang langgang la.adoiyai

eVa said...

bestt eyhhh!!.. teringin ndah mek ekot.. edeh ahahha..

rindu aie.. pa gamba ktk jak xngegeh cya... mesti mok show ngegeh bah kak taugeh.. haha! miss u!!

amranaiman said...

good2 :)

Bro Ahmad said...

wahh bestnya suterakasih..bahasa ingeris rojak ke ni... tak main facebook takbest baik Google+ lagi best....:(

AmirFX said...

Rindu sama kamu juga... hihi.. Nicely done ktk pun english ya.. sik la terabur kedak english kmk.. huuu.. Nway, nampak sopan jak ktk lam gambar ya koh... haha...

Abg Stalker said...

ehem..pasni x leh la nk speaking bm dgn dia.kne belit2 kn lidah ckp omputih.hehehe

[sutera kasih] said...

@Abg Stalker:
amboi2 abg stalker...hahaha
no need la smpai lidah berbelit2, padahal dia lg hebat speaking :)

[sutera kasih] said...

@AmirFX:
errr...my english sgt terokkkk, thahts why kmk failed interviiewww muahahaha..

aiiieee, so b4 tok sik sopanla??aiieeeeee huhu

[sutera kasih] said...

@Bro Ahmad:
sgt rojak....memalukan kot hehe

google + ??
nntila explore, tggu free hehe

[sutera kasih] said...

@amranaiman:
thanks :)

[sutera kasih] said...

@eVa:
aiieee join la deng..ktk abis blaja kelak, terus apply if ktk lom dpt keja k?hehe

[sutera kasih] said...

@aReLaN:
ohh kt jepun tak ckp english ke?huhu

AmirFX said...

Nampak ngegeh jak.. haha...

sara pedrosa said...

bestt ya program macamni..byk manfaat ;)

Zura said...

nk speaking nie pun mcm buat latihan mate jugak...kena rajin..

faridah nazurah said...

wahhhh bestnya.. english ni tak susah, tapi kita ni dh terbiasa sgt dengan mother tounge kita kan?


p/s: rinduuuu

Hanie_Dew said...

Wah.mcm program foundation untuk graduan ka tu.cam best jak kn.t'ingat debate msa skolah menengah.xpe english tngang langgang pun yg pentg keyakinan dri. Let's rock ur tongue in english bebeh.

J.Syazwana said...

wah mesti english dah mantap ni.
:)

merahitujambu said...

pasni leh ajr ckp omputih..=p..cantik logo tu.simple..ada maksud tersendiri

Paris Lipton said...

Trainee eh? mcm jmpe je topaz tu dlm jobstreet. hehe
cayok2!

apik pehe said...

wahhh..lancar la korang caka english

zella y said...

bagusnya program mcm ni....
boleh mantop kan english ni...

ciK LyndaWawa said...

ptt pun kmk jarang diat kitak blogging..=]

sue perbs.. said...

teringin gak nk join GEMS ni.. oh, sy pun slalu jdi blank bile interview in english.. hehe

r-5 said...

wow bestnya.. harap2 dapat join program seperti ni juga.. :) nak improve speaking gak.. hehe

Bui Junaidi said...

bui lagilah terer bab spiking london tok..mmg fail abis..hahahaha

Hanie_Dew said...

mana la awek comel ni.

iPai said...

wah masih rajin update blog .. rindu nak BW .. wuuu ..

aimie amalina said...

weeee
nmapk kegembiraan akak disitu ye
heheheh :))

gud2!