Wednesday, October 26, 2011

Jangan menilai orang dari mulut orang semata-mata

Bahaya mulut jahat?
Bercakap tentang sesuatu yang dia sendiri tak pasti kesahihannya. Hanya mendengar dari sebelah pihak sahaja. Bila dah dengar dari sebelah pihak sahaja, makanya silap-silap boleh jadi fitnah. Bila dah jadi fitnah, akan timbul rasa curiga dan prasangka buruk seterusnya mulalah nak menilai seseorang hanya disebabkan mendengar kata-kata atau gambaran negatif dari si pemulut busuk. Kalau kita nak menilai seseorang, jangan hanya berdasarkan gambaran atau mulut orang semata-mata. Pernah bayangkan tak, orang lain menilai diri kita?
Salam my readers :)
Hai semua, sorry jarang update & tak jenguk awak. Insya'Allah, bila dah lapang, akan lawat awak. Saya tahu, awak faham. Terima kasih :)

*semua gambar dari GOOGLE IMAGE. Selagi tak approve comments awak, maksudnya busy :(

Anda sedang membaca artikel Jangan menilai orang dari mulut orang semata-mata dan link url bagi artikel ini adalah http://suterakasihyann.blogspot.com/2011/10/jangan-menilai-orang-dari-mulut-orang.html
Semoga artikel Jangan menilai orang dari mulut orang semata-mata ini dapat memberi manfaat untuk semua.

59 COMMENTS:

Nurnajwa KZ said...

Wahhhh, mishu sis :)

Take care tahukk.

faridah nazurah said...

hehhe busynya ehh..

sis92 said...

wuu patutlah lama menghilang..

saya tak suka orang mulut jahat.
tapi
sebenarnya tak semua mulut jahat
hati jahat
ada juga yg baik ;)

aimie amalina said...

butul2
sgt bahay kalo main serkap jarang je kan =]



akak!
rindu akak!
take cree!=]

My Name is Mar said...

Cik Syaza jugak??
Tadi baru sorang cik syaza post pasal mulut jahat...
HOhoho...

Syahirah Suhaili said...

rindunye nak datang cnie..
adiela pon haritu jarang update.. hehe..skarang semua orang mcm bz..
kalau terdengar gosip dr orang,baek diam je kan.. :D

AmirFX said...

Benar2.. Kenak siasat dolok bok la boleh padah benar ka sik.. hihi..

azurin ramli said...

sy lagi suka kawan dengan orang yg mulot camgampang tapi hati dia baik.dari kawan yg sopan santun lemah lembut tapi hati busuk.sbb cikgu sy kata orang mcm nie lah yg bahaya.diam diam ubi berisi

Ariffin Khomeini said...

i dun mind if people talk bad 'bout me (if i really did), but i hate if people punish me without let me plead. We can stop others mouth, but i believe, the truth always win

Eera Shera said...

kena hati2 bila bercakap dan sampaikan sesuatu

CHU MAJORFLAVA said...

mulutnya busuk antap belum berus gigi ya..=p

JIJI YU said...

siapa kita untuk menghukum

sue perbs.. said...

betul tu.. kita tk bleh dngr sblh pihak je..

Khairul Antasha said...

hi ktk!..pakabar? lamak x singgah sitok..

merahitujambu said...

tapi itulah manusia..menilai manusia lain dr segi itu..sbb mulut badan binasa..kadang2 kita cpt pengaruh di sebabkan mulut org

Niena Pengembara Ilahi said...

slmat bercuti :D

ciK LyndaWawa said...

huhu..jaga mulut..huhuhu

Paris Lipton said...

lebih baik diam dari berkata-kata kan... :)
bz smbut raye ehhh hikk

sarah mohamad said...

ye betul. tu kadang2 boleh menjadi fitnah, tak tahu hujung pangkal citer tapi dah cakap macam2 dah.

yann, ada tag awak utk joj ga ni http://sarahdandia.blogspot.com/2011/10/25-things-random-giveaway-by.html

Abg Stalker said...

krn mulut bdn binasa..:) so jaga la mulut masing2.

p/s: yan,sy cuti hrni.so dpt la bw kjp. ;)

EyqaLuvender said...

yup,sgt betol yan...
mulut org ta semua yg dperkatakan baek n benar...
kna haty2.

Maii Yusre said...

Kerana mulut, badan binasa :D

Yumida said...

jgn suka membusuk mulut...kesan fitnah nang memberi impak besar pd org nk kenak fitnah ya..cian la pdnya...

ok..mek org phm ktk bz...polah peace!

Myra Jay said...

Ye setuju..

Nilailah dengan mata hati, baru betul :)

ILA HonEyBuNNy said...

ya...kenali org tu dulu baru menilai kan..

miss u dear....ila pn jrg2 berblog...

NasZ said...

nice. sokong entry. jangan judge orang dari mulut cakap mulut orang lain. sebab kita tak tahu perkara sebenar.

Hanie_Dew said...

dah keje je mi amor.
~~~~i miss u like crazy. more than words that i can say~~~~~

Rtp Farra Arisha said...

the best solution is we have to take good care our mouth before saying something. kerana mulut, badan binasa. emm :'(

AL-AFIQ said...

sebab mulut la adik-beradik bole gaduh,laki bini bercerai berai.

AL-AFIQ said...

http://entahla-semuanyaada.blogspot.com/

merahitujambu said...

dear.jom jawap soalan ni..

http://merahitujambu.blogspot.com/2011/10/tentang-aku.html

iMBobo said...

nice sharing :) mulut boleh tersalah kata kn..

alif haris said...

mulut boleh jadi setajam pedang woo .. bahaya .

AdaNaz87 said...

betul tu. jangan menilai dengan pandangan mata kasar. tapi nilai dengan pandangan mata hati. ((;

asnizaziz said...

mengata seronok, tapi kesannya tak elok.renung-renungkan.

iPai said...

cik syaza .. saya rindu dengan celoteh awak ni .. lamanya tak datang sini

✿ cik pieQa ✿ said...

like dis entry!

100% agree.

btol sangat kan. memang selalunya macam tu la kan.

dengar si kiah cite pasal si peah, trus kita percaya.

padahal dusta semata.

cian si peah menjadi mangsa.

Bui Junaidi said...

bahaya dgr pasal org dr mulut org lain tok...kdg2 tanpa usul periksa kita terus cayak..

ktk bizi owh,ptt jarang nangga ktk bw

IzZa izaLis ® said...

miss u la, budak comey.. :)

anismelon said...

org yg ngate org toh mcm bgus..ingt nie satu jari dituding ke arah orang, tiga lagi menuding pada kita

apik pehe said...

isk3..bad mouth bad mouth..nk kena pok?hehehe

J.Syazwana said...

hmm hmmm mulut jahat dengan mulut laser same ke? hehehe

Bro Ahmad said...

mulut jahat or mulut longkang hmmm

mana sutera kasih ni = =' rindu ahh

faridah nazurah said...

lamanya tak online..

NuR 'aQiLaH said...

mulot jahat mmg bahaya -_-"

Solihahazahar said...

S O K O N G :)

sergeant keroro said...

errr... manusia terutamanya masyarakat melayu ni judgemental.

ehh, semua judgemental, tapi malays over-jugdemental.

what do u think?

ILA HonEyBuNNy said...

syaza....miss u soooo much....

ABU said...

lamanya ndak online.. ndak update jugak... mana mengilang ni,...

sumysya said...

hai...singgah sini

Hanie_Dew said...

mi amor. miss u so much dah. T__T

Saiazuan said...

mulut manusia ni, senjata paling bahaya dalam dunia..

iPai said...

syaza .. lamanya senyap ..

pengemis Cinta~ said...

cara terbaik lebih banyak diam dari bercakap.hehe. cuba tempatkan kita sebagai mangsa, insyaAllah kita takkan mengata orang..orang mengata kita, sabar jelah..hehe;)

Niena Pengembara Ilahi said...

betul.. :)~

Faidhatul Arfah said...

serius, nice entry .. jgn mudahh kn kitew nk mnilai seseorg (:

Amni said...

nang lamak kitak menyepi.. heheheh...

pengemis Cinta~ said...

betoii. kenkadang mulut sendiri sangat jahat.sob3..;(

eva said...

ahhahaah.. kmk ngga pic atas ya micit mulut ya lucu jak rupa hahaha